„Kasutame sõna hen näiteks siis, kui arst, politseinik, elektrik või torumees on lasteaeda tulemas ja me ei tea tema sugu. Nii võivad lapsed kujutleda teda kas meheks või naiseks. See annab neile avarama maailmapildi,“ ütles Egalia-nimelise lasteaia juhataja Lotta Rajalin Helsingin Sanomate vahendusel.

1-6-aastastele lastele mõeldud Egalia asutati eelmisel aastal. Näiteks legod ja mänguköök on lasteaias kõrvuti, et lapsed ei tõmbaks oma mõttes teravat piiri söögitegemise ja ehitamise vahele.

„Ühiskond ootab, et tüdrukud oleksid tüdrukulikud, meeldivad ja kaunid ning poisid mehelikud, tugevad ja seltsivad. Egalia annab neile võimaluse olla sellised, nagu nad tahavad,“ ütles 31-aastane õpetaja Jenny Johnsson.

Rajalini sõnul rõhutatakse lasteaias sallivust homode, lesbide, biseksuaalide ja transseksuaalide suhtes. Raamatutes esineb homopaare ja üksikvanemaid. Näiteks tõi Rajalin raamatu, milles kaks isast kaelkirjakut on kurvad, et neil pole lapsi, kuni leiavad kogemata hüljatud krokodillimuna.

Ka mängudes on sooline neutraalsus arvesse võetud.

„Kui lapsed mängivad näiteks kodu ja hakkavad vaidlema, kes saab ema mängida, soovitame me, et emasid võib olla kaks või kolm,“ seletas Rajalin.

Lasteaed on saanud ka kriitikat. Mõnede vanemate arvates hävitab kinnisidee soorollid ja võib lastes segadust tekitada ning valmistab neid halvasti ette ümbritsevas ühiskonnas elamiseks.

Lasteaia juhataja teatel on Egalia populaarne. Kohta seal peab ootama järjekorras ja vaid üks paar on oma lapse sealt mujale viinud.

Rajalini sõnul ei eitata lasteaias sugudevahelisi bioloogilisi erinevusi. Eesmärk on panna lapsed mõistma, et bioloogilised erinevused ei tähenda seda, et tüdrukutel ja poistel peaksid olema erinevad oskused ja huvid.