„Kaks nädalat kestnud otsingute käigus ei õnnestunud leida toredat lapsehoidjat, kes elaks piisavalt lähedal, oleks valmis hoidma lapsi siis, kui nad on haiged ja mitte päris 8 tundi päevas,“ selgitab Poudel Delfi Naistekale. Tema otsis hoidjat perekoolist ja mujalt foorumitest, CV-keskusest, lehekuulutustest ja isegi majandustegevuse registrist, kuid alati tekkis mingi takistus.

Seejärel kirjutas otsingutest väsinud ema Facebooki mõtte, et keegi võiks luua ühe korraliku lapsehoidjate andmebaasi ning tuttavad soovitasid tal asja ise käsile võtta.

Järgmised kolm kuud käis naine ringi, kaustik näpus, ning arutas tuttavatega, milline see andmebaas täpselt olema peaks. Ta uuris rahastamisvõimalusi, lõi MTÜ, esitas taotluse ka hasartmängumaksunõukogule, kuid sai negatiivse vastuse.

Siis aga kuulis ta sellisest üritusest nagu nagu Garage48. See on 48tunnine töötuba, mille käigus tehakse reaalsed tehnilised lahendused ideedele, mida inimesed kohapeal tutvustavad. Korraldusmeeskonnale Poudeli idee meeldis, talle anti oma tiim, et projekt ellu viia ning järgmise 48 tunni jooksul valmiski lastehoid.net.

Kuidas see portaal täpsemalt toimib? Millist infot on võimalik lapsehoidjate kohta leida?
Igal lapsehoidjal ja lastehoidu pakkuval ettevõtjal on võimalus ankeet sisestada ja lapsevanemad saavad otsida siis sobiva hoidja ja temaga ühendust võtta. Kõik andmed on hetkel sisestatud teenusepakkuja poolt ja meie neid ei kontrolli.

Kas tegu on lihtsalt andmebaasiga või hoopis tasulise vahendusteenusega?
Me ei vahenda lapsehoiuteenust. Meie eesmärk on pakkuda lapsehoidjatele ja lapsevanematele mugavat keskkonda, kus üksteist leida ning isegi, kui tulevikus lisame ka tasulisi teenuseid lehele, siis kindlasti ei taha me hakata küsima raha lihtsalt kontakti vahenduse eest — elame siiski infoühiskonnas ja põhiinfo peab olema kättesaadav tasuta.

Kui suur on Sinu vastutus lapsehoidja-lapsevanema kokku viimisel, nende suhtluse vahendamisel ning korrektsena hoidmisel?
Ütlen ausalt, et hetkel puudub igasugune ülevaade, kes kellega suhtleb. Me oleme infoportaal — samasugune nagu näiteks 1182.ee — ainuke erinevus, et meie info on väga spetsiifiline.
Tulevikus tahaks luua portaali kõrvale ka blogi, kus kajastame aktuaalseid teemasid lapsehoidja ja lapsevanema jaoks. Kui tuua allegooria, siis meie anname inimestele õnge ja näitame suuna lähima veekoguni — see, kas inimene ka kala kinni püüab sõltub juba temast endast.

Kui vanem ei ole portaali kaudu leitud lapsehoidjaga rahul, kas tal on õigluse jalule seadmiseks võimalik pöörduda Sinu poole?
Vanemal on võimalus kirjutada oma tagasiside lapsehoidja ankeedi kommentaaridesse. Samas tuleks sellega olla ettevaatlik — igaüks meist hindab siin elus erinevaid iseloomuomadusi ja hoidja, kes ei sobi mulle, võib olla ideaalne variant kellegi teise jaoks. Kindlasti tuleks meile teada anda, kui mõni hoidjaankeet osutub võltsiks, või on infot, et ankeet on pandud portaali pahatahtlike kavatsustega.

Kes tohivad oma kuulutuse üles riputada? Kas ainult kogemuse ja paberitega hoidjad või ka tavalised lisaraha teenida soovivad koduperenaised?
Ennast kirja panna tohivad kõik — professionaalsed lapsehoidjad ja ka koduperenaised. Miks mitte ka keskkoolineiud või tudengid. Mulle küll meeldiks, kui oleks oma kodu lähedal mõni noor neiu, keda saaksin vajadusel õhtul appi kutsuda, kui paariks tunniks pean kuhugi minema.

Mitu lapsehoidjat praegu andmebaasis on?
Hetkel 440, aga see number suureneb iga päevaga väga kiiresti.
Huvitaval kombel ei ole Hiiumaal ühtegi hoidjat. Muidu saaksime öelda, et meil on hoidjaid igast maakonnast.

Millistes piirkondades on kõige rohkem ja kõige vähem pakkumisi ?
Kõige rohkem on Tallinnas, aga ka Tartu on päris tihedalt kaetud. Ise tahaks, et igas vallas oleks vähemalt üks lapsehoidja, sest alati võib tekkida olukord, kus on hoidjat vaja ja vanavanemad või tuttavad ei saa appi tulla. Samas on loogiline, et väiksemates kohtades info levib paremini ja vajadus portaali järgi on väiksem.