„Kui keegi üldse Andruse kannatusi teab, on see Angela,” on öelnud treener Mati Alaver. Ka olümpiavõitja ise on tunnistanud, et suur osa tema medalitest kuulub Angelale ning pere toetuseta oleks suursaavutusteni jõudmine olnud pea võimatu.

Andrus ja Angela abiellusid 1992. aastal, kohe pärast seda, kui Angela kooli lõpetas. Noorte suhe sai alguse juba mõned aastad varem, kui mõlemad Otepää spordikoolis õppisid. “Olin kümnenda klassi tüdruk, kui kaks aastat vanem Andrus mind märkas,” on Angela meenutanud. Õhtuti saatis Andrus viisaka noormehena Angela alati koju ja kuna internaati tagasi jõudmine jäi seetõttu hilisõhtusse, mil internaadi uksed juba suletud olid, palus ta kasvatajalt luba akna kaudu tuppa ronida. Kasvataja lubas.

Kokku koliti juba varakult

Kui Angelal kool läbi sai, kolis Andrus pruudi juurde. Angela ema Eda Kruus on meenutanud, et kui Angela ja Andrus nende juures elasid, istus Andrus aina diivanil ja vaatas spordivõistlusi. Angela väljavalitu võlus tulevase ämma ära hetkega. „Ta vaatas mulle nii kenasti naeratades otsa, kui ma talle morssi valasin, et südame alt käis jutt läbi. Mõtlesin, et küll on ikka meeldiv mees, viisakas ja kena,” kirjeldas Angela ema Kroonikale. Muret tundis ta tütre pärast vaid siis, kui tütar väga noorena Andrusega sõbrustama hakkas. Kuid Edal ei ole tulnud Andruses pettuda ning on väimehega väga rahul.

1993. aastal alustati majaehitusega Otepää serva, üleni võssa kasvanud krundil. Kusjuures Angela koos oma vennaga raiusid majakrundi võsast puhtaks, et üldse ehitama saaks hakata. Majaehitus kestis kuus aastat ning enne oma kodu valmimist elasid Veerpalud üürikorterites. Sellesse perioodi jääb aeg, mil sündisid esimesed lapsed Andreas ja Anette ning Andrus on tunnistanud, et rahaga oli nii kitsas käes, et tuli treenerilt toidu ostmise jaoks laenu võtta.

Maja sai auhinnarahade eest katuse alla siis, kui Andrus suusrajal mehetegusid tegema hakkas. Kuid selleks, et Andrus sajaprotsendiliselt suusatamisele keskenduda saaks, oli Angela juba varem heitnud kõrvale oma hobid ja töö ning pühendunud Andruse toetamisele. Tema katta ja kasida on jäänud neli last (lisaks Andreasele ja Anettele veel Anders ja pesamuna Anlourdees), maja ja lemmikloomad ning veidi hiljem ka Veerpalu villa nime kandev külalistemaja.  

Mis Angelat abikaasa juures võlub?
„Meeldib see, et ta hoiab oma peret väga. Ta on muidu ka hea. Et ta ei joo, ei suitseta ega passi õhtuni kuskil kõrtsis. See on minu jaoks number üks! Ja siis veel see, et ta peab lastest väga lugu.”

Ise suusarajale ei igatse

Kui Angelalt kord küsiti, kas tal kahju pole, et oma suusakarjäär soiku jäi, kinnitas ta, et seda otsust ta ei kahetse. „Olen sellest rääkinud Andruse ja ka sõpradega. Paljud ütlevad, et ma oleksin võinud edasi sportida. Aga mul on selge mõistus peas. See pole ju nii kerge, et lihtsalt lähed ja suusatad. Peab olema meeletu tahtmine, et suuta niimoodi trenni teha. Ma ei kujutaks ka sellist elu ette. Kui kaks inimest mõlemad niimoodi rabaks ja rügaks, siis ma arvan, et meie pere oleks juba lagunenud. Sellest on küllalt, et üks seda teeb, ja teeb seda hästi,” ütles ta.

Suusahimu sai ta rahuldatud ka lihtsalt oma lõbuks metsas suusatiire tehes või siis Andrusega võistlustel ja laagrites kaasas käies. Kodus teleri ees olevat abikaasa pingutusi jälgida olevat kordades närvesöövam kui raja ääres tulemusi hõigata või jooki ulatada ning ka Andrusele meeldis, kui pere (või vähemalt abikaasa) võistlustel kaasas on. „See on hea ja positiivne emotsioon, kui abikaasa on raja ääres ja ergutab”, kinnitas mees. Kuigi pilet Salt Lake Citysse oli juba varem broneeritud, oli Angela veel enne olümpiavõitjast mehega telefonikõnelusi kahevahel — minna või mitte.“Andrus ei tahtnud mu kojujäämisest mitte kuuldagi,” ütles Angela. Salt Lake Citys oli esimene asi kallistus. “Olin ju enne Andruse ärasõitu haige, pole nii ammu talle näppugi külge pannud… Kartsin, et võib ka haigeks jääda,” kirjeldas Angela tookord. Milline teine naine hoiaks oma abikaasast nädalate kaupa mitme meetri kaugusele või koliks koguni teise majja, et kaasat mitte nakatada? Ja nii iga külmetushaiguse korral.

Andrus: “Angela ise meeldib!”

Mis Angelalt abikaasa juures võlub? „Meeldib see, et ta hoiab oma peret väga. Ta on muidu ka hea. Et ta ei joo, ei suitseta ega passi õhtuni kuskil kõrtsis. See on minu jaoks number üks! Ja siis veel see, et ta peab lastest väga lugu. Ta saaks kõigega hakkama, aga paljud asjad jäävad paraku selle taha, et pole aega. Ei meeldi see, et ta on aeg-ajalt lohakas. Ei taha oma asju panna sinna, kus  need käivad. Siis ma ähvardan teda, kui mul on paha tuju, ja lõpuks panen need asjad ise ära, kui paha tuju üle läheb.”

Andrus oskab abikaasat hinnata. Igas antud intervjuus on mees kiitnud abikaasat taevani ega pole väsinud kordamast, kui oluline on olnud kaasa tugi. „Suur osa (medalitest) kuulubki talle. Tema abi on olnud meeletu. Seda tööd, mida ta teinud on, on raske hinnata. Ta on pidanud oma huvisid oluliselt kõrvale jätma, et mind aidata,” on ta öelnud. Abikaasa juures hindab Andrus väga ka tema puhtusearmastust, kuid mõnikord tekivad sellest ka peretülid. Kuid vastas küsimusele, mis Angela juures kõige rohkem meeldib, siiralt: „Angela ise meeldib!” Ning kinnitas, et Angela on päris kindlasti välja teeninud Eesti suusailma esileedi tiitli.

Angela pingutusi hindab väga ka Mati Alaver, kes on öelnud, et Andrusel on naisega tohutult vedanud — see on palju parem kui võita lotoga miljon dollarit. „Kui Andruse kõrval poleks olnud nii tubli naist, siis kes teab…”

Allikad: Kroonika, Eesti Päevaleht, Eesti Naine, Naisteleht