"Isa on vaid üks roll, mida mees täidab. Lisaks isa olemisele on enamasti mehel veel mitmeid rolle, näiteks elukaaslane. Üks kõige mõjukamaid tsitaate on, et halbadest poiss-sõpradest saavad halvad isad. (ing k. bad boyfriends make bad fathers). Jätame kõrvale need juhtumid, kus mees muutub kardinaalselt lapse tulekul. Ma ei usu, et neid muutumise juhtumeid on palju, sest täpselt nii, nagu mees kohtleb sind enne lapsi, kohtleb ta ka sind peale lapsi.

Kui laps kasvab üles mustriga, kus isa seab esikohale iseenda, siis arvavad pojad, et see on normaalne naisi niimoodi kohelda ja tütred arvavad seda, et see on normaalne, kui meest ei saa usaldada. Kui mehele meeldib oma aega veeta pigem sõprade ja alkoholi seltsis, siis tea, et just sellise mustriga kasvavad üles ka teie lapsed. Milline on hea isa?

Hea isa on see, kellele saad helistada, kui öösel kell neli on vaja klubist koju saada ja raha pole. Head isa huvitab olla hea isa - usu mind, on ka juhtumeid, kus isa seda isegi ei taha! Head isa huvitab, milline on sinu lemmikfilm või mida sa tahaksid õppida. Hea isa näitab sulle eeskuju, milline on hea poiss-sõber või abikaasa. Hea isa pole mitte see, kes jõudsalt valku laiali purskab, vaid see isa, kes ka lapsed üles kasvatab. Hea isa on see, kes on hea mees sinu emale. Hea isa on see, kes seab esikohale pere heaolu. Heas peres ei pea keegi kannatama ega mehe halba käitumist läbi elama.

Nui-neljaks-oleme-koos-ja-lähme-kõigest-koos-läbi suhtumine on tore ainult südantlõhestavates filmides. Minul on kärgpere ja ma ei saaks olla õnnelikum. Erinevalt paljude poliitikute seisukohast, soovitan mina alati lahku minna, kui ema (või isa) on õnnetu, sest kumbki sigatseb: joob ja laaberdab, karjub ja sõimab või petab ja peksab.

Minu arvates “lähme-kõigest-läbi” suhtumise asemel on palju ilusam unistada kahest inimesest, kes on koos päriselt ka õnnelikud. Mõnusas suhtes on kaks iseseisvat indiviidi, kellel on oma unistused ja püüdlused ja kes toetavad üksteist. Päris-õnne ei pea maailmale Facebooki piltidel demonstreerima ja õnne ei pea teistele sugulastele teesklema. Heas suhtes ja peres on probleeme, millest tullakse koos välja, mitte ei eirata probleeme, sest “õnnelikus peres probleeme ei ole”. Kõlab nagu elaksime ikka veel Nõukogude Liidus, kus probleeme pole. Isad, näidake eeskuju poegadele ehk tuleviku-isadele, et probleemid, ebameeldivustest rääkimine ja naiste austamine ei tee sinust pehmot või sussi. Ebakindlus sinus külvab ebakindlust sinu pojas.

Ma soovin, et oleks rohkem naisi, kes näeksid ebakindlad mehed läbi enne, kui otsustavad lapsi teha. Ma soovin, et oleks rohkem ausaid mehi, kes julgeksid naisele tunnistada, et nad ei ole lasteks valmis ja tahavadki sõpradega praeguses elufaasis juua. Ma soovin, et oleks rohkem emasid, kes saaksid aru, et kui nemad kannatavad, siis kannatavad ka lapsed ja et need emad julgeksid lahku minna. Ma soovin, et oleks rohkem isasid, kes tahavad oma lastega maailmaasjadest rääkida ja oma last päriselt tundma õppida kartmata mõjuda liiga tundelisena. Isa ülesanne ei ole ainult prügi välja viia ja raha koju tuua.

Head tulevat isadepäeva kõikidele isadele, kes oma laste hingeelust huvituvad!