Minult küsitakse alatihti, kuidas ma vihkamisega toime tulen ja naeratades edasi lähen. Ma tahan, et mul oleks kirjutis, kus ma vihkamise teema lõplikult läbi lahkan, et ma negatiivsel enam peatuma ei peaks.

Mul on palju noori jälgjaid ja kindlasti ka jälgijaid, kes on puutunud kiusamisega kokku ühel või teisel moel. Kiusamine on see, kui keegi sind lööb, aga ka siis, kui keegi sinu kohta halvustava kommentaari teeb. Kiusamine on see, kui sinu tööd ei kiideta. Kiusamine ei leia aset ainult koolis, vaid ka ülikoolis ja tööl.

Vihkajaid tuleb mõista selleks, et eneseusk säilitada ja edasi minna. Tugevate inimeste päralt on tulevik. Kõige rohkem kahju on mul intervjueerida Eesti kuulsaid naisi, kes ei julge mitte midagi põnevat öelda, sest nad kardavad nii väga, et kommenteerijad ei nõustu. Ma ei tea ühtegi inimest, kes oleks saanud edukaks ilma vihkajateta. Ükskõik, mida sa teed, sul on alati kaasaelajaid, solvajaid ja ignoreerijaid.

Ma ei taha soosida lumehelbelisust, et elus peaks olema ainult vikerkaared, suhkruvatt ja pehmed kassipojad. Ei! Igaüks, kes arvab midagi negatiivset, ei ole kohe vihkaja. Minu jaoks seisneb vihkamise ja konstruktiivse kriitika erinevus selles, et konstruktiivse kriitika puhul tuleb alati välja tuua ka positiivne. Igas inimeses on head ja halba, vihkaja näeb ainult halba.

Iga kord, kui sa tunned, et sinu vihkajad teevad sulle haiget ja sa enam ei suuda, siis loe seda:

1. Kui vihkajad oskaksid paremini, oleksid nad juba paremat näidanud.

Ma ei ole kunagi kohanud vihkajat, kellel läheks paremini kui mul. Edu saadab neid, kes julgevad mõelda, öelda ja teha. Edu ei saada neid, kes edukaid pealt vahivad ja neile solki loobivad. See, kui hästi kellelgi läheb, on täielikult mõtteviisis kinni. Ma võtsin endale aastaid tagasi suhtumise: mina olen terve, mu pere on terve, mul on katus peakohal ja ma olen tark, mul on elus nii palju võimalusi — mul on tõeliselt vedanud! Kõik projektid, mis on minuni tulnud, on alati olnud ainult lisa minu õnnele.

2. Vihkajad tahavad, et sul läheks sitasti, et siis ennast õigustada, miks neil sitasti läheb ja miks nemad elavad sinuga võrreldes mõttetut elu.

„Süüdi pole mitte mina, vaid kogu maailm minu ümber“ ja kõige enam on süüdi see, kellel hästi läheb. Alles siis, kui sul lähebki päriselt halvasti, on nad vähem õnnetud ja hakkavad kahjurõõmutsema. Tahad, et sul läheks hästi? Lõpeta vihkamine, ammuta inspiratsiooni ja aja enda asja. Ära lase teiste arvamusel ennast kõigutada, sest sa ei maksa oma üüri ega reise kinni nende arvamusega. Maailm ei ole sulle sinu õnne võlgu! Kui sa ise ei tee midagi enda õnneks, ära oota, et õnn su uksele koputab.

3. Vihkajatel on piiratud mõttemaailm. Nad mõtlevad nii: „Edukaks saavad ainult ilusad naised, kellel vedas või kes imesid õigeid inimesi õigel ajal“.

Inimestel on võrdsed võimalused. Mina olen välimuselt kena, jah, aitäh vanematele geenide eest, aga miks siis kõik ilusad tüdrukud ei ole edukad? Ma olen jõudnud sellise jälgijaskonnani tänu oma isiksusele, ilu ei ole minu õnne valem. Vihkajad arvavad, et kõik ilusad naised on alati õigeid mehi imenud. Kindlasti, selliseid juhtumeid on väga palju, aga mitte kõik! Leia mees, kes on minuga tööalaselt seotud ja kes on minuga intiimses kontaktis olnud — annan sulle oma korteri ja auto! See on absoluutselt võimatu, et sa leiaksid mehe, kelle abil olen karjääriredelil ülespoole roninud. Ka geneetilisest loteriist ilma jäänud inimesed võivad saada edukaks — šokeeriv, ma tean. Piisab, kui sa oled intelligentne, töökas, nutikas ja julge.

4. Kõik võivad saada õnnelikuks ja edukaks.

Edu ja tähelepanu on kui pirukas, mis ootab sind sinu tükki haarama. Edu-pirukad ei ole loetud, need on maagiliselt paisuvad. See, et keegi sai edukaks, ei tähenda, et ta võttis sinult ära sinu võimaluse edukaks saada. Sa oled hoopis teine inimene, kellel on pakkuda alati midagi veidi teistsugust. Tunne teiste edu üle rõõmu ja ammuta edukatest inspiratsiooni.

5. Õnnelikud inimesed ei vihka mitte kunagi teisi inimesi. Kadedal ei kasva karja ja õelal ei õitse õnne.

Alati võib konstruktiivselt kritiseerida, aga kriitika eeldab ka häid sõnu. Vihkajad on oma elus nii õnnetud, et vaatavad kadedusega pealt, kui sinul on midagi, mida neil ei ole: raha, kuulsus, ilu, kena keha, sisemine rahu, kuulsus või mõjuvõim. Avastasin end aastaid tagasi kedagi vihkamas ja maha tegemas. Mulle käis nii närvidele, kuidas see inimene välja näeb, mida ta teeb ja rääkisin, et ta on ikka nii võlts, loll ja anorektik. Tänaseks päevaks ma follow'in seda inimest ja like’in kõiki ta postitusi. Ma sain aru, et ma olen millegi peale temas kade, muidu ma ei vihkaks teda. Vihkajad on kadedad. Need, kes ei suuda, kadestavad neid, kes suudavad. Õnneliku ja õnnetu erinevus on see, kas sa elad kaasa neile, kellel läheb hästi.

6. Vihkajad kardavad muutusi ja ühiskonna halvakspanu.

Lihtsam on vihata kui aktsepteerida erinevusi. Vihkajad kardavad nii väga eksida, et neid häirib see, et sina ei karda teiste halvakspanu. Sa oled julge, lähed selg sirgus edasi, ükskõik, mis sinu teele satub — nagu Anu Saagim näiteks! Kui vihkajad oleksid sama hulljulged nagu sina, tegeleksid nad iseenda unistuste täitmisega. Selle asemel õnnetud inimesed kardavad, vihkavad või peituvad anonüümsuse varju. Ära lase neil sind koos nendega pimedusse tirida.

7. Vihkajad ei tunne sind isiklikult, vaid keskenduvad sellele, mida sinust räägitakse või milline sa tundud.

Vihkajad on rumalad inimesed, kes päädivad hinnangu andmisel esmamulje või teiste vahendatud kommentaaridega. Vihkajad võtavad ainult negatiivse sinu kohta ja levitavad seda omakorda edasi. Ole tänulik, et nad tõstavad teadlikkust sinu kohta.

8. Vihkajad tahavad olla sinuga koos või tahavad olla sina.

Kui keegi üritab mulle oma tõeliselt koleda kommentaariga haiget teha, siis järelikult on mul midagi, mida temal ei ole — mehed või naised, vahet ei ole! Kõige naljakam on see kokkusattumus, kui suurimate vihkajate ekspoisid tulevad mulle või on tulnud mulle klubis külje alla hõõruma. Üks kutt rääkis mulle, kuidas tema ekstüdruk kogu aeg talle minu pilte näitas ja nõmedaid kommentaare tegi. Kas pole mitte naljakas?

9. Vihkajad on kursis kõigega, mida sa sotsiaalmeedias teed.

Minu Instagramis on piltide reach keskmiselt 50 tuhat, kuigi mind jälgib 20 tuhat inimest. Minu Instagram Story'sid jälgivad igapäevaselt inimesed, kes on minu vastu olnud vastikud. Nad loodavad leida pisimatki detaili, mis näitaks, et tegelikult ma olen sama õnnetu kui nemad. Vihkajad teavad kõike, mida sa kus teed, kuid iialgi ei jälgi ega like’i sind. Nad on salamisi sinu suurimad fännid, sest nad tahavad nii väga kursis olla, mida põnevat elu sulle pakub. Lahe! Püsige lainel, mul on nii palju põnevat tulemas!

10. Vihkajad pühendavad suure hulga oma ajast just sinule.

Vihkajad võtavad sinu nime teemaks koos oma sõpradega, töökaaslastega, perega. Sa oled lihtsalt nii oluline nende elus, et selle asemel, et iseendast või oma ideedest rääkida, räägivad nad sinust. Võta seda komplimendina, et sa oled nii põnev jututeema. Neil pole enda ideid, mida arutada.
Saa hateritest jõudu, et edasi minna. Kui sa oma vihkajaid mõistad, tunned sa oma vihkajatele pigem kaasa. Vihkajad valivad oma õnne asemel vihata neid, kellel läheb hästi. Kui sul on vihkajaid — ole tänulik! Õnn on sinu valik, maailm ei võlgne sulle sinu õnne. Võta vihkajaid kui kinnitust, et sa teed midagi õigesti. Hoia eemale nendest „sõpradest“ ja „sõbrannadest“, kes sinu mõnitamist pealt vaatavad või kaasa jaatavad.