Üks maailma edukamaid mustkunstikke, David Seth Kotkin, keda tuntakse kui David Copperfieldi, on sündinud 16. septembril 1956 Metuchenis New Jerseys. Tema Jeruusalemmas sündinud juudi päritolu ema Rebecca töötas kindlustusagendina ja isa Hyman juhtis meeste tarbekaupade poodi Korby’s. Davidi isapoolsed vanemad olid juutidest immigrandid praeguse Ukraina territooriumilt.
Davidi lapsepõlves panid vanemad ta kodu lähedal asuvasse päevalaagrisse, kus noor maag praktiseeris trikke ja õppis kõhurääkimist. “Meil oli seal üks harjutus. Pidime kahe nädala vältel otsima ümbruskonnast giidi, kelle indiaanlased olid röövinud. See oli mäng, aga tähendas minu jaoks tol hetkel kogu elu. Olin ainult 3–4aastane, ent kogu oma karjääri jooksul olen ikka jälle mõtetes just sinna tagasi läinud.”

10aastasena nimetas David end võlurpoiss Davinoks ja harjutas maagiat kodukohas naabritele trikke näidates. Kaks aastat hiljem sai temast Ameerika Mustkunstnike Ühingu noorim liige. Et lapsepõlves oli David väga arg ja veetis enamiku ajast üksi, nägi ta maagias võimalust teiste hulka sulanduda. Ajapikku sai sellest ka viis, kuidas tüdrukuid võluda.

1974 lõpetas David Metuchenis keskkooli, kuid juba kaks aastat varem andis ta New Yorgi ülikoolis võlukunsti tunde. Oma lavanime võttis mees Charles Dickensi romaani järgi.

“Maagia andis mulle võimaluse põgeneda. Tahtsin leida elus oma eesmärki ja olen õnnelik, et see jõudis minuni nii vara. Ma armastan oma ema jäägitult, aga ta oli armastavalt karm. Sel ajal oli füüsiline karistamine elu normaalne osa. Mind löödi aeg-ajalt nii väikeste kui ka suurte tegude pärast ning see jättis oma jälje. Ma ei tunne end seetõttu halvasti, kuna sel ajal tehtigi nii. Tänapäevane maailm on täiesti teine. Me suhtleme oma lastega teisiti, veename neid ja räägime nendega rohkem. Minu ema ei tahtnud alguses üldse, et maagiaga tegeleksin. Ta soovis, et mul oleks “päris” karjäär, mis aitaks tulevikus perele toidu lauale tuua. Usun, et mingi kõrgem jõud on olemas, sest elu oleks võinud minna teisiti — kui oleksin ema kuulda võtnud ja maagia unustanud. Olin kirglik ja just valu tõttu tundsin, et pean end emale tõestama. Mind motiveeris jätkama ka isa. Tema oli noorena jätnud oma unistuse olla esineja ja tegi nii-öelda mõistliku otsuse toetada peret tavatööga,” on David meenutanud.

Maagilised südamedaamid
1993. aastal kohtas Copperfield Berliini staaride galal supermodell Claudia Schifferit. Mees esines sel üritusel ning kutsus kaunitari lavale osalema mõtete lugemise trikis ja lendamise illusioonis. Juba järgmise aasta jaanuaris nad kihlusid. Suhte ajal ilmus Schiffer tihti lavale koos Copperfieldiga, et olla ta eriline külalisassistent.

Naine osales ka 1994. aastal valminud dokumentaalfilmis “David Copperfield: 15 aastat maagiat”. Claudia mängis seal reporterit, kes meest intervjueeris, ja filmi lõpus taaslavastas paar kuulsa lendamise illusiooni. 1999, pärast pea kuus aastat kestnud kihlust, teatasid nad aga lahkuminekust, tuues põhjuseks mõlema tihedad töögraafikud, mistõttu polnud neil võimalik kuigi palju koos olla.
Aastal 2002 kohtus David Eesti päritolu modelli Merily Jürnaga, kes kannab nüüd nime Maiman ja on emaks saanud. Merily jagas suhte ajal Davidiga ta New Yorgi korterit, ent 2006. aastal paari suhe purunes. Meedias spekuleeriti, et üheks põhjuseks olid ka Davidi ümber keerelnud naised.

Võluri pereõnn
Copperfieldi praegune kaaslane on temast 28 aastat noorem prantslannast modell ja kingadisainer Chloe Gosselin. Nad kohtusid 2008. aastal ja kaks aastat hiljem veebruaris sündis paarile tütar Sky. Avalikkus kuulis sellest alles 2011. aasta augustis.

2012. aastal andis paar eksklusiivintervjuu Oprah’le. Chloe mainis ühe vähetuntud asjana Davidi kohta, et mees on hea karaokelaulja. Nad rääkisid ka, et David näitab kõiki uusi trikke esimesena oma kihlatule. Chloe: “Olen väga karm publik. Mul on kindlad arvamused ja üheks põhjuseks, miks oleme nii kaua koos püsinud, on ehk see, et suudame olla koos loomingulised.”

David ja Chloe ei ole abiellunud. Oprah’le tunnistas David: “Ma kardan abielu. Usun, et abielu on imeline ja sobib väga paljudele. Oleme ju Chloega kihlatud ja seda igavesti. Miks ma aga abielu pelgan? Ma ei taha mitte kunagi laisaks muutuda. Abielul on minu jaoks formaalne tähendus ja laseksin end selles käest ära. Olen näinud mitmeid sõpru abiellumas. Pärast tseremooniat aga juhtub midagi — nad hakkavad oma elu iseenesestmõistetavana võtma. Ma ei taha Chloet kunagi kaotada. Tahan hoida teda igavesti.” Naine vastas: “Mul ei ole selle vastu midagi. Usun, et laps ühendab meid elus kõige enam. Kui aga David ühel päeval ütleks, et teeme asja ametlikuks, oleksin muidugi õnnelik.”

Elu ohu piiril
2006. aasta aprillis pärast Floridas toimunud etendust tungiti Davidile ja ta kahele naisassistendile kallale. Naistelt võeti ära raha, passid ja telefonid. Davidilt ei röövitud aga midagi, kuna mustkunstnik kasutas väärisesemete peitmiseks enda sõnul käetrikki. Hiljem tunnistas ta, et see oli rumal tegu: “See oli mõtlematu, kuna varjamise tõttu oleksid röövijad mind vabalt võinud tulistada.”

1984. aasta märtsis sattus Davidi elu ohtu triki ajal, mida tuntakse kui “Surma eest põgenemine”. Ta oli kinniseotuna veega täidetud klaastünnis ja jäi ahelate külge kinni. Mees hakkas rabelema ning minut ja 10 sekundit hiljem said abilised ta välja. David oli šokis ja tal olid hingamisraskused. Ta oli vigastanud käe- ja jalakõõluseid ning pidi nädal aega ratastooliga liikuma. Teine valus õnnetus oli Davidil veel — köiega triki ajal lõikas ta oma sõrmel tipu ära. See suudeti haiglas tagasi õmmelda.

Ka assistentide elu võib vahel ohtu sattuda. 2008. aasta detsembris jäi Davidi assistent Brandon tööstusliku puhuri terade vahele kinni. Tagajärjeks oli mitu käemurdu, verekaotus ja näohaavad. Copperfield oli juhtunust šokis, ta katkestas etenduse ja publikule maksti raha tagasi.

2007. aastal väitis üks naine meediale, et David Copperfield on teda seksuaalselt ahistanud. Kolm aastat hiljem mõisteti naine veel teisegi valesüüdistuse pärast vangi. Skandaali ajal tunnistas David korduvalt, et tegu on alatu laimuga, mis on ta elule kohutavalt mõjunud. “Kui sulle esitatakse valesüüdistus milleski nii kohutavas, mõjub see laastavalt sulle, su perele ja toetajatele. Tõde tuli päevavalgele ja naine sai teenitud karistuse, kuid kahjuks juhtub alati see, et inimesed mäletavad süüdistust, aga mitte tõde, mille kohaselt olen ohver ju tegelikult mina,” rääkis David Oprah’le.

Uhked varad
2006. aastal ostis David Copperfield Musha Cay saared Bahamas. Illusionist nimetas need ümber Copperfieldi lahe saarteks ning seal on nüüd privaatsed kuurordid. Saartel puhkajate hulgas on nii Oprah Winfrey kui ka John Travolta.

2016. aasta juulis ostis mustkunstnik Las Vegase jõukasse Summerlini piirkonda villa, mis maksis väidetavalt üle 16 miljoni euro.

Davidile kuulub ka rahvusvaheline mustkunsti muuseum koos raamatukoguga, kus leidub maailma suurim kogu ajalooliselt tähtsatest mälestusesemetest, raamatutest ja kunstiteostest. Muuseum on avatud vaid kolleegidele, teistele mustkunstnikele ja kollektsionääridele. Sinna viib Las Vegases Copperfieldi äride peakontorist salajane sissepääs. David on öelnud: “Kui teadlane või ajakirjanik vajab tükikest maagia ajalugu, leiab ta selle vaid sealt.” 1982. aastal lõi David rehabilitatsiooniprogrammi Project Magic, kus mustkunstnikud ja terapeudid töötavad koos, et aidata füüsiliste häiretega patsiente.

Copperfieldi kuulsaim trikk on Vabadussamba kaotamine õhtupimeduses. See oli ta unistuseks juba lapsena. Teoks sai see aga 1983. aastal teleülekande vahendusel. Selleks, et publik kodudes saaks trikist sama emotsiooni nagu need, kes viibivad kohapeal, paigaldati vaatajaid täis lavale hulganisti kaameraid. Samba ümber oli kaks torni, mida valgustasid prožektorid. Triki ajal tõmmati samba ette valge riie ning kui David lasi selle alla tõmmata, oli New Yorgi sammas kadunud. Samba kohal lendasid kogu aeg helikopterid kaamerate ja valgustitega. Triki üle spekuleeritakse endiselt, siiani pole kindel, kuidas kuulus võlur seda tegi.

"Raha pole mind kunagi motiveerinud," on David öelnud. "Minu jaoks on suurim kompliment, kui mu maagia inspireerib inimesi püüdma oma unistusi — teha maagiat ka oma eluga."

Juulikuu Eesti Naise teised teemad:

Siiri Sisask: "Usalda oma sisetunnet!"
UUS: lugejaga vestleb Mart Kadastik
Kas toitumisnõustajad on kõiges ühte meelt?
Tohutu unistaja Märt Avandi
Tanja Mihhailova-Saare lemmikkohad
Elu koos mürgise persooniga
Kolme naise hommikurituaalid
Iga paarisuhte põhitõed!
Armastuse ankeet: Kerttu Rakke
Külas Koguva kangetel naistel
Armastuse suvi 1967: rinnahoidjad põlema!
Köök: 6 suvist kartulisalatit

Tervis: elu häiriv migreen