Margiti peres sirgub kolm noorkotkast — 16aastane Maiko, 12aastane Andri ja 6aastane Asso. Assot lahutab ametlikust noorkotka staatusest veel aastake, kuid tegevustes kibeleb ta juba praegu kaasa lööma. Meesteväega liitus kolm kuud tagasi pisike Maribell. Tema käis emaga kaasas lastekaitsepäeval, kui Margitil õnnestus liikumisse üks naisliige juurde saada. „Paar inimest jäid veel mõtlema. Tuleb aktiivselt tööd teha ja siis tuleb liikmeid juurde,” räägib Margit. Ta lisab, et liikumine on vabatahtlik ja paljud naised ei leia töö kõrvalt aega üritustel väljas käimiseks. Mõnel naisel on kodus abikaasaga ütlemiseks läinud, sest peljatakse naise metsa laskmist. Margit on mitmel korral kuulnud, kuidas keskeas härrad muigavad — ju te metsas meeste pärast käite. Ta lükkab selle ebameeldiva alatooniga väite kindlal toonil ümber. „Miks peaks naine end selleks metsa piinama minema? Tutvumiseks on olulisemalt mugavamaid viise.”

Oma metsas kogetud piinasid peab Margit pigem meeldivateks ja armastab väljakutseid. 40kilomeetrine matk lõppes küll kuu aega paranevate villidega, kuid isu aktiivse tegutsemise järele jäi alles. Ta meenutab oma matka, mis kestis pilkase pimeduseni. „Küsisin, kus teerada on, mis kaardil märgitud on, mille järgi orienteerun. Selle peale kamandati mu pealamp kustu ja juhendati taevast tuleva valguse järgi sihti seadma,” meenutab naiskodukaitsja. Tookord jõudis matkaline kenasti pärale, kuid pool tundi ekselda sai ta koos abikaasaga jahil olles. Härra pani etteteadlikult naisele GPS seadme külge ja muigas hiljem proua ringilaadse eksirännaku teekonna üle. Esialgu naise Kaitseliidus tegutsemisesse skeptiliselt suhtunud mees toetab nüüd Margitit igati. „Kevadisel Tõrva jaoskonna vastlapäeval tuli ta oma bussiga appi põdrakelku vedama, et matkalised saaks vastlasõitu teha. Praegu plaanib ta ise vaikselt Kaitseliitu astumist,” kirjeldab Margit toimunud edusamme. Sel ajal, kui ema panustab naiskodukaitsjate tegevustesse, hoiab pereisa lasteväel silma peal.

Margit kirjeldab oma vabatahtlikku tegevust kui kohusetunde kasvu. Ta on oma elus kohanud riiki siunajaid kodanikke ja püüab neile jõudumööda selgitada oma nägemust. Tavaliselt laseb naiskodukaitsja kodumaa peale pahasel inimesel lihtsalt end tühjaks rääkida. Armastus isamaa vastu on Margitis olemas ja kodumaa kaitse nimel osales ta vaid ühekuuse beebiga SIILi õppusel. „Olime evakueeritavad Valga noortekeskuses. Sõda on siiski põnevam vaid mängida ja ma loodan, et päriselt me seda läbi tegema ei pea.”

Ajateenistusse oleks ta enda sõnul 18aastaselt hea meelega läinud, kuid praegu on pere suur ja minek raskendatud. Samal ajal muretseb Margit noorte vaimse ja füüsilise tervise pärast. Ta on ise pika metsamatka läbi teinud tavalise seljakotiga ja ei kujuta hästi ette sama maa läbimist täisvarustuses. „Noored pole harjunud distsipliiniga — et keegi neid kindlal ajal magama ajab. Lisaks pole meie noortel enam nii head kontakti loodusega,” räägib riigi vabatahtlik murelikult. Oma piirkonna lastes harjutab ta hoolega looduses toimetulekut ning kohusetunde tekkimist kodumaa ja kaaslaste ees. Hetkel on Margitil käsil nelja piirkonda hõlmav projekt — Tõrva, Hummuli, Riidaja ning ühiselt Ala ja Ritsu. Sealsed kasvandikud tulevad väga hästi kaasa üritustega, mis on korraldatud noorkotkastele ja kodutütardele. „Huvilised on tavaliselt vanuses 8-14aastased. Nendega koos oleme käinud nii Tallinna Lennusadamas, Otepääl keeglimängus kui ka viikingite külas,” loetleb Margit.

Naiskodukaitsja toonitab, et igaüks leiab liikumises just endale sobiva ülesande — kes keedab suppi, kes juhendab noori ja selge mõistusega liikmed saavad püssiga metsaski joosta. Päris igaühele relva kätte ei susata ja taotluse esitanud riigikodanikule tehakse taustakontroll. Pärast selle läbimist avaneb ohtralt võimalusi oma argielu vürtsitamiseks ja võimete proovilepanekuks.

Margit saab oma võimeid taas proovile panna 23. juunil Tõrvas toimuval maakaitsepäeval, kuhu abikäed on väga oodatud. Samal ajal viibib osa grupi naisi pealinnas ja Margit annab oma panuse ka sel korral nii noorkotkaste ja kodutütarde kui ka naiskodukaitsjate tegevuse tutvustamiseks. Üritusele on uudistama oodatud kogu pere ja ehk saab mõni proua veel oma härralt loa metsaminekuks.