Millest sai alguse Sinu sisustushuvi? Kas sulle meeldis juba lapsepõlves kujundada?

Lapsepõlves huvitas mind joonistamine. Mulle meeldis väga pliiatsit käes hoida! Joonistada tahtsin ma isegi rohkem kui laulda. Kõik minu vabad hetked möödusid pliiatsite-vildikate ja joonistusploki seltsis. Ka minu koolivihikute kaaned olid täis joonistatud. Mäng värvidega ja visuaalne maailm on olnud minu kirg juba lapsepõlvest peale. Muusika, mis oli samuti minu hobi, muutus ühel hetkel lihtsalt domineerivaks.

Kuidas Sa kujundamise ja disaini juurde jõudsid?

Nüüd on see värvidemaailm kuidagi ringiga minu juurde tagasi tulnud. 26-27aastaselt hakkasin huvi tundma disaini ja kujunduse vastu. Panin kõike seda, mis oli seotud sisustusega, rohkem tähele. Ostsin disaini- ja sisustusajakirju ning uurisin huviga kogu seda valdkonda. Kui läksin neli aastat tagasi New Yorgis NYU juures toimunud intensiivkursustele, süvenes minu huvi veelgi. Seal õppisin joonistama ja üles ehitama disainiprojekti ehk siis sain teada, kuidas üldse alustada ühe projekti loomist ja millest see peab koosnema. Oskan nüüd sisustusprojekti käsitsi joonistada, aga kahjuks AutoCAD´i veel ei valda — selles osas plaanin ennast täiendada.

Loe ajakirja 101 Ideed uuest numbrist:
* 35 kingimõtet

* Talvised tulukesed ja lilleseaded

* Tuuni valgusteid

* Kaunista käekotti ja vihmavarju

* Vana mööbel särama

Millist stiili sa eelistad?

Üldiselt olen eklektilise suuna inimene. Nii elus kui ka riietuses ja sisustuses meeldivad mulle erinevad asjad ja kihvt on erinevaid stiile kokku sobitada.

Mulle väga meeldivad lihtsa vormiga esemed ja kui tuua sinna juurde mõni vana ümaram ajalooga asi, siis need täiendavad üksteist suurepäraselt. Sellist mööblit, valgusteid ja muid põnevaid esemeid võib leida näiteks Mööbliaidast, Telliskivi vanakraamipoest jm. Aga armastan ka vintage- ja retropoodide kodulehtedel käia ning otsida toredat kraami mujalt internetiavarustest. Vanu mööblitükke võib ju näiteks üle värvida (aga mitte eestiaegseid väärispuidust kappe, need tuleks puhastada ja õlitada!) — see on tänapäeval nii lihtne. Ja täiendada näiteks uute kapinuppudega, mille valik on ju väga lai.

Millised värvid sulle meeldivad?

Ma olen väga muutliku meele ja püsimatu loomuga, mu tujud liiguvad üles-alla. Koduses interjööris eelistan aga neutraalseid rahulikke murtud toone. Kui valin näiteks kapiukse tooniks lilla, siis pigem mahedama varjundiga, sellise, mille sees on palju halli. Puhtad ja jõulised toonid ei ole elamises ja interjööris minu teema — lihtsam on elada neutraalsemas, pehmetes toonides kujundatud keskkonnas. Kontrasti saab alati tuua väikeste detailidega. Näiteks väike kollaseks värvitud laud halli seina taustal. Ja samuti tekstiilidega, mis on odavaim viis muuta ruumi meeleolu. Kui soovin muutust, kasutan koduski just kangaid. Näiteks vanale diivanile võib visata suure päevateki ja täiendada seda patjadega, millele võib sobivad padjakatted ise õmmelda. Ja ka uued kardinad annavad toale palju juurde.

Sa kujundasid hiljuti Selveri Gurmee poe, millest alustasid?

Eeltöö oli väga mahukas — viisin end kurssi kaubanduspindade nõudmistega, tegin põhjaliku uuringu, kuidas on gurmeepoed mujal maailmas lahendatud. Esimese asjana panin paberile puitkarniisidega riiulid, mis jäidki lõplikus projektis ääristama suurt osa poe seintest ja osutusid lõpuks domineerivaks suunaandjaks kogu disainilahenduses. Et ruum ei tuleks liiga raskepärane, lisasin lihtsad õhulised riiulid poe keskpõrandale ning puhta selge joonega leti. Siis tuli juurde kõik muu. Klient soovis poodi klassikalist värvilahendust, mitte erksaid värve, nii saigi fassaad kujundatud mustade vineerplaatidega ja poe seinad toonitud tumehalliks. Ainsa värvilaiguna on sisse toodud tumepunased detailid: mööblijalad, riiulite tagaseinad. Miksisime uut ja vana. Mõte lisada kujundusse esemeid, mis annaksid pisut vana hõngu, tekkis juba alguses kliendi soove kuulates.

Kui sa peaksid kujundama näiteks köögi, siis millised materjalid valiksid?

Kasutaksin tööpinnal naturaalset puitu, näiteks tamme või ameerika saart. Köögis eelistaksin vastupidavaid materjale ja lihtsaid vorme. Mulle väga meeldib ka valge corian*, mis on ääretult ilus materjal, visuaalselt esteetiline ja kaunis. Sobib hästi avatud kööki. Sellest annab teha nii voolavaid vorme kui ka kapiuksi, tööpindu, kõike. Ma kombineeriksin coriani näiteks naturaalse puiduga — vastandaksin neid, et tekiks mõnus kontrast.

Aga tegelikult arvan, et köögi peaks kujundama siiski professionaal, kes sellega igapäevaselt tegeleb.

Mis sind inspireerib?

Värvid või kombinatsioon, mis mõjub hästi. Poodi kujundades inspireerisid mind näiteks toodete pakendid. Gurmeetoitude pakendid on alati kaunilt kujundatud — millised imelised fondid ja värvid neil on!

Mind inspireerib ka kunst. Armastan väga käia kunstimuuseumides, olen suur kunstifänn! Külastan alati reisides kunstinäitusi. Just värvide osas võib inspiratsiooniallikaks olla näiteks mõni maal, millelt võib võtta terve ruumi värvilahenduse. Kunstnikud on nii hea värvitunnetuse ja silmaga. Minu jaoks ongi hea kunstniku tunnus see, kuidas ta sulandab maalil värve. Kodu kujundadeski võib ruumi värvid võtta näiteks maalilt, reprolt või miks mitte ka fotolt, mis toa seina kaunistab.

*Corian on üle 40 aasta tagasi loodud komposiitmaterjal, mis koosneb 70% looduslikust materjalist ja 30% akrüülist. Üle 70 värvitooni. Tootja DuPont.