Kaitsev polster

Koristasin neil päevil sahtleid ja leidsin pildi endast, mis oli tehtud needsamad seitse aastat tagasi, mil otsustasin valida pingelise ja vastutusrikka, iganädalast õnnestumisele eelnevat närvivõbinat sisaldava töö. Pildilt vaatab vastu praegusest minust 20 kilo kergem naine… Ma armastasin ja nautisin seda tööd. Kuid kui teed midagi südamega, elad iga päev läbi tohutul hulgal emotsioone. Roll aga kohustab neid endas hoidma, mitte avalikult välja elama.

Hiljutisel lennureisil jäi näppu saksakeelne naisteajakiri, kus emotsioonide ja kehakaalu seosest rääkis Münsteri ülikooli toitumismeditsiini professor Heike Engelt. Oma bestselleriks saanud teoses “Lase vabaks see, mis sind paksuks teeb: saledaks emotsioonide jõul” leiab toitumistealane, et just naised võtavad endale elus liiga palju vastutust, misläbi kaugenevad iseendast. Teeme seda, mid vaja, mitte seda, mida vajame. Kirjutasin lennukis artiklist välja lause: “Kui me ei õpi haldama oma emotsioone, ei ole meil võimalik tegelikult kaalus alla võtta, kuna meie keha ehitab meile ikka ümber kaitsvat polsterdust, mis meid maailmast meie ümber ohutul distantsil hoiab.”

Kõigi meie elu juhtivaks sooviks on kogeda mõnu ja vältida valu. Mõnutunde loob õnnehormoon serotoniin, mille teket stimulerib ajus sama osa, mis aktiveerub magusasöömisel ja armumisel. Niisiis vaigistab magusasöömine ka armunälga ja lähedusvajadust. Imikuna lohutas ema meid, kui hirm, hüljatustunne või ebamugavus meid nutma ajasid, rammusa ja magusa rinapiimaga. Täiskasvanueas põgeneme valude eest, pakkudes endale lohutuseks jäätist, koogikreemi või piimašokolaadi.

Emotsiooni — Skype

Diplomeeritud toitumisteadlane tunnistab, et “meisse surutud tunnete ballast ja mitte läbi töötatud haigetsaamised blokeerivad eluenergiat, sellest vabanedes mobiliseeerime endas senikogematuid jõude”. Seega tuleks suuta endast vabaks anda sinusse settinud läbitöötamata emotsioonid. “Sa näed välja just nii hea, kui hästi end tunned,” ütleb vaimne õpetaja Ingvar Villido. Tema elu häirivate emotsioonide kursustel saadud õpetuste abil mina nelja kuuga seitsme aasta pinged endas läbi töötasingi. Vaadates, kui pingsalt kõik toitumise ja eneseabiga tegelejad kogu maailmas emotsioonidest vabanemisele lahendusi otsivad, sain aru, et see meile Eestis nii kättesaadav õpetus on tõeliselt unikaalne.

Ehk on just emotsioonide haldamise kunst tulevane Eesti panus maailma paremaks muutmisse — nagu 10 aastat tagasi andsime maailmale Skype. Igatahes on tore tajuda, et mida vabamaks ma end häirivatest emotsioonidest saan, seda kergemaks läheb mu elu — olgu siis või kilodes mõõdetuna.