Tegusa Eesti naisena asutas Rita eelmisel aastal koos abikaasaga Norras geodeesiaga tegutseva ettevõtte Gullord Geo Service. Rital on ka oma iluvaldkonna äri, mis hetke väjakutsete varjus oma aega ootab.

Sport on aga see, mis on Ritat lummanud aastakümneid. „Juba kooliajal tegelesin väga aktiivselt spordiga, kergejõustik oli minu põhiala. Käisin vabariiklikel võistlustel ja tegin ka mitmevõistlust. Huvitav on, et ma ei ole kunagi pidanud eriti pingutama. See on tulnud loomulikult ja ma ei mäleta, et oleksin hullult trenni teinud, aga tulemused olid.”

Rita tegi võistlusspordiga lõpparve laste sündides, tal on kaks täiskasvanud poega. „Olen alati kõigile öelnud, et sport on see, mida ma armastan. Ma võin väheste asjade kohta seda öelda, aga sport teeb mind tõesti õnnelikuks. Praegu on mind lummanud fitnessi maailm.”

FitModeli projektist sai Rita teada tänu sõbrannale ja oli üks esimesi, kes end osalema registreeris. Kui algselt oli plaan end koos sõbrannaga proovile panna, siis põneva teekonna võttis Rita lõpuks siiski üksi ette. „Olen üsna võistlushimuline ja maksimalist. Kui midagi teen, siis kogu südamega. Allahindlust ma ei tee ja tean, et kevadel olen kindlasti fitnessi laval.”

Ülekaalust fitnessivormini

FitModel ei ole esimene väljakutse, millega Rital on tulnud viimastel aastatel silmitsi seista. Kaks ja pool aastat tagasi jättis ta maha suitsetamise ning sellest sai alguse kilode kogunemine, mis päädis kaalunumbriga 100. „Hakkasin kasvama, kuigi tegin trenni ja enda meelest sõin normaalselt. Aga tegelikult me enamasti ei teagi, et ei oska õigesti toituda.”

Püsivalt 95+ kilo kaaluv Rita tundis, et on tõsiselt suur, aga ei saa sellest jagu. Möödunud aasta augustis käis ta pojaga Hispaanias seljakotimatkal. Kahenädalase reisi lõpuks oli naine otsustanud, et peab kaalu langetama ja selleks abi otsima. „Pöördusin Erik Orgu poole ja alustasin septembri alguses. Esimese kolme kuuga kaotasin 13,5 kilo. Teadsin juba siis, et minu kaalulangetuse kulminatsioon peab olema fitnessi laval, sest see on aastaid mu unistus olnud.”

Lavavorm oleks punkt Rita pingutustele, tänaseks on ta kaalu langetanud juba ligi 20 kilo. Rita ütleb, sära silmis, et on väga õnnelik, et just FitModeli korraldajate Julia ja Kristinaga kokku sattus ning nende juhendamisel oma teekonda jätkab. „Ma olen ju käinud trennis, aga praegu julgen inimestele tõesti soovitada, et kui hakkate mingi spordiala või toitumisega tegelema, küsige kõigepealt spetsialistilt nõu. See on esimene reegel ja ülioluline, sest ma võin ju ise tehes kangi rebida, aga ei pruugi keha õigesti tunnetada.”

Iga gramm loeb

Rita nimetab ennast trennifanatiks. Varasemalt treenis ta kodus ja ostis endale kõik seadmed, mis võimalik. „Olen osa ajast Eestis ja osa Norras. Siin oli mul hea käia kodu kõrval MyFitnessirühmatrennis, aga ära olles tegin ise trenni. Võtsin ühendust Egle Eller-Nabiga ja küsisin abi. Tema kavade järgi hakkasin treenima ja kuna olen olnud ise treenija, oskangi öelda, et on vaja juhendajat kõrvale.”

Rita tunnistab, et väsis vahepeal kaalulangetamisest ära ja püüdis vaid tagasilangusest hoiduda. Kevadeks on aga Ritale lavavormi saavutamiseks paika pandud eesmärk kaotada veel kaheksa kilo. Tema praeguses toitumiskavas on võrreldes Erik Orgu omaga rohkem just süsivesikuid. „Soovitan kaalulangetajatel ja sportijatel kasutada MyFitnessPali. See aitab hoida silma peal toiduainetel, mida iga päev tarbid. Mina olen äppi täiesti armunud ja panen iga asja sinna kirja.”

Tugev isiksus ja vorm

Rita jätkab soovitud eesmärgi suunas püüdlemist ja kevadel ootab teda ees Eesti-sisene bikiinifitnessi võistlus. „Praegu teen fitmodelli kategooriat, aga kuna mul on liiga suured lihased, jätkan bikiinifitnessis… Loe pikemalt ajakiri Sport veebist.