Kellel on tekkinud argipäevane rutiin suunal töö-kodu, kellel töö-kool-kodu, kellel lisakomponendina veel trenn ja lastega seotud kohustused. Suu kisub kriipsuks pähe ning võimatu on eristada eilset üleeilsest — kõik päevad on justkui hallid vennad.

Tee asju teisiti

Kui käed-jalad tegutsemist niigi täis ja sügav uni haarab kaissu enne, kui pea padjale jõuab, pole aeg hamletlike küsimuste abil eneseanalüüsi teostada ning õnne taga ajada. Lihtne on ennast ära kaotada, üle kuumeneda, isegi läbi põleda.

Parim viis tekkinud rutiinist välja murda on midagi teadlikult teisiti teha, kuigi selline pingutus võib tunduda ülekohtusena.

Alljärgnevalt on toodud mõned süütud soovitused, mille järgmine ei too kaasa vaimset kahjustust, küll aga võivad lisaks endale veel mõne vahva inimese päeva särama lüüa.

1. Kodune kinoõhtu

Kui pole aega kinno minna, haara videolaenutusest hea film ja poest pakk popkorni ning too kino endale koju. Ära tee õhustiku loomisel allahindlust — kustuta toas üleliigne valgus, säti telefon hääletu peale ja hoolitse, et filmikangelaste jutt ning eriefektid ka toanurka selgelt kuulda oleks. Kui tahad elamust jagada, kutsu külla ka head sõbrad.

2. Laula “vihmas”

Kui võtad ergutavat hommikudušši või lõõgastud vannis väsitavast päevast, lase keelepaelad valla ning laula mõnuga. Mis siis, kui sõnad ei ole meeles ja sa viisi ei pea. Mis siis, et mees teiselpool ust sind imelikuks peab või lapsed kohkunult voodi alla on peitunud. Laulmise ajal sa ei mõtle, vaid keskendud tegevusele. See on rahustav ja kelmikas tegevus, mis lööb õnnehormoonid organismis möllama.

3. Löö ennast üles

Otsi kapist need rõivad, mida kõige pidulikumal puhul kannaksid ning tavapärase silmad-põsed-huuled asemel tee endale tõeliselt glamuurne meik. Välisel poolel on suur mõju ka sisemisele tundemaailmale ja kui pidulikku sündmust plaanis ei ole, tekita see ise. Kui teatrisse pole mahti minna, organiseeri kodune perekondlik õhtusöök selle nädala viimase reede auks. Oma aja- ja energiakulu silmas pidades oleks hea mõte toit kohale tellida, mitte ise meisterdama hakata. Vahel ju võib.

4. Vanade kirjade lugemine

On sul sahtlipõhjas või pööningul karbike lapsepõlves saadud kirjadega? Otsi need üles. Juba esimesi ridu lugedes oled tagasi oma aasta(kümne)te taguses muretus maailmas. Lapsepõlv on kiire ununema, ometigi on see nii oluline osa meist. Meenuvad kirjadega seotud inimesed ja tunded ning pole välistatud, et tekib tahtmine kunagise kirjasõbraga uuesti kontakteeruda. Miks mitte jätkata sajandite pikkust traditsiooni ja läkitada uuesti teele mõned kirjaread? Mitte E-posti, MSN-i ega Orkuti vahendusel, vaid päris oma käega kribatud mõtted?

5. Meisterda ise

Maali, õmble, heegelda või nikerda kasvõi puulusikaid — vahva on midagi ise teha, isegi kui su talendikus sellel alal alla keskmise jääb. Oluline pole tulemus, vaid protsess ise. Kuigi sind kunstnikuna veel avastatud ei ole ja esimesed pintslitõmbed algajale näituse avamiseks põhjust ei anna, iseloomustab kunsti ja käsitööga tegelemist kirjeldamatu rahu ja keskendumine. Mis siis, kui esimene seelik asümmeetriline tuli ja käpikuid vaadates pole aru saada, millega tegu. Need on iseenda ja oma hinge jaoks tehtud asjad ning vilumus tuleb kogemustega.

6. Hommikuvirgutus pagariäris

Kui oled harjunud hommikuti kodus või üldse mitte einestama, proovi vahelduseks sisse põigata lähimasse pagariärisse või kohvikusse. Nende kohv maitseb teisiti, värskete saiakeste aroom meenutab vanaema küpsetisi ning mahe muusika paitab meelt ja kõrva. Haara kaasa ka sõbranna või elukaaslane, kui töögraafik seda võimaldab ning alusta oma päeva magusa maitsega.

7. Anonüümne heategu

Kõige lahedamad heateod on need, mille tegija anonüümseks jääb. Õnneks on loodud posti- ja kullerfirmad, mis salapära säilitada aitavad ja heategijat ei reeda. Kui oled käsitöö-inimene, saada mõnele kallile inimesele pakike käpikute või salliga. Kujuta ette saaja imestust ja heameelt paki avamisel. Või saada emale kulleriga väike kimbuke lilli. Või postita armsamale töö juurde südamekujuline kommikarp. Võimalusi on mitmeid, peaasi, et suudad saladust pidada ja ennast välja ei anna.

8. Mine metsa

Tõmba müts silmini, käpikud kätte ja kummikud jalga ning võta suund metsarajale. Seeni sa sealt muidugi enam ei leia, kuid vaikust ja rahu küll. Võid planeerida marsruudi mööda matkaradasid ja külastada põnevaid looduskauneid kohtasid või hulkuda sihitult — kuidas sulle paremini sobib. Otsi välja kena kuusk, mida jõulude ajal piparkookidega ehtima tulla ja mille alla metsloomadele suupoolist jätta. Värske õhk lööb pea selgeks, teeb tuju heaks ja põsed punaseks.

Üks väike heategu iseenda või oma lähedaste jaoks ei murra konti ja ei vii ka pankrotti. Kui nende soovituste hulgas sulle sobivat ei leidunud, kuid tead mõnda muud head nippi rutiini peletamiseks, ära pea paljuks seda teistega jagada.

Ka see on väike heategu!