Väiksed rõõmud

Niipea kui midagi muutub tavaliseks, ei pööra me sellele enam tähelepanu, isegi kui see asi meid muidu rõõmustab. Näiteks kas või lemmikšokolaad - esimene amps on jumalik, aga tahvli teine pool oleks nagu oma maitse kaotanud.

Hakka tähele panema asju, mis sind tegelikult rõõmsaks teevad. Niimoodi keskendud rohkem positiivsele.

Aita teisi

Psühholoogide arvates aitab depressioonis inimesi kõige rohkem see, kui nad... ise kedagi aitavad. See vallandab kehas heaoluhormoonide tulva. Aita mõnikord kas või võõrast inimest, ja tunned ennast veel tükk aega väga hästi!

Loe korstnad kokku

Nii imelik kui see ka pole, aga sul on raske end õnnetuna tunda, kui vaatad üles. Ära vahi taevasse, kui on oht kanalisatsioonikaevu kukkuda, aga kindlal pinnal tee seda kindlasti. Ja kõik hakkabki ülesmäge minema.

Kolm kingitust

Uuringute kohaselt on see harjutus masenduse korral isegi tõhusam kui mediteerimine. Mõtle igal õhtul kolmele heale asjale, mis päeva jooksul on juhtunud. Need ei pea olema suured ega olulised, vaid kas või linnulaulu kuulamine või jutuajamine sõbraga. Siis pane need kirja. See häälestab aju enne magamaminekut positiivsele lainele. Tee seda harjutust igal õhtul.

Tänasida toimetusi...

Edasilükkamine vähendab heaolutunnet, tegutsemine aga suurendab tunnet, et meist sõltub midagi. Mida rohkem end oma elu peremeheks peame, seda parem tunne meil on. Ära ütle: "Seda on vaja teha," ütle parem: "Ma teen seda!"

Naerata!

Õnnel on omadus peegelduda. Inimesed naeratavad sulle vastu, kui sina neile naeratad. Vaata ringi - kui vähe seda ikkagi tehakse! Kui püüame naeratada, mõjutab see ka meie tundeid ja hakkamegi ennast õnnelikumana tundma. Kui keegi vastu naeratab, suurendab see õnnetunnet veelgi.

Ütle aitäh

Pole vaja ette ja taha tänama hakata, ära lihtsalt maga maha olukordi, kus võiksid siiralt oma tänu avaldada. Vaata seejuures inimestele silma.

Kingi kogemusi

Kui otsid järgmine kord kellelegi kingitust, ära osta talle enam mingit asja, vaid midagi sellist, millega saab midagi ette võtta, mis kingib kogemuse. Asjad ununevad, kogemused enamasti mitte.

Anna ilma tasu ootamata

Anna ükskõik mida - oma aega, raha, tähelepanu. Kindlasti paned tähele, kui hea tunde see tekitab just siis, kui ei oota selle eest midagi vastu. See võib muuta lausa inimeste suhtumist sinusse ja ka sinu suhtumist endasse! Samuti on tõestatud, et vabatahtlik teiste teenimine suurendab heaolutunnet.

Võta aega enda jaoks

Kui tunned end süüdi, et tahad pool tundi omaette olla, kujuta ette, et oled isekas teismeline, kes peab ennast maailma nabaks ja teeb just seda, mida tahab.

Soovitused pärinevad terapeut Trevor Silvesterilt, kes tegeleb kognitiivse hüpnoteraapia ja neurolingvistilise programmeerimisega.

Allikas: Mail Online