“Kunst on kõige sõnuseletamatu vahendajaks.”
Johann Wolfgang von Goethe

Oma hobist, mis sai lõpuks tööks, räägib kunstitarvete poe Kunst & Hobi Galerii jaemüügi direktor Agnes Lapjan.

Jutustage paari sõnaga oma ettevõttest.
Kui paari sõnaga, siis me pakume riistu.

Riistu? Haamreid, naelu, kirveid?
Mitte niimoodi. Igas inimeses on hing. Hing on sisemine maailm, millel on omad soovid ja vajadused. Seega seda tuleb kuulata ja lasta temal rääkida.

Ja kuidas ta peab rääkima?
Kõik on väga lihtne. Hing suhtleb meie ja maailmaga loomingu kaudu. Loomingu jaoks on vaja riistu ja vot meie pakumegi neid — instrumente hinge jaoks.

Kas võite neid loetleda?
Ikka. Värvid, pintslid, molbertid, lakid. Aga mõistlikum on loetleda loomingusuundi, millega me töötame. Siin on kõik klassikalise kunsti jaoks, aga peale selle ka populaarsed scrapbooking, decoupage, quiling

Kõikidest loetletud loomingusuundadest ei saanud mina aru…
Jah, neid on tõesti palju. Keda see protsess veel praegu ei huvita, ei pruugi aru saada, millest jutt on. Seetõttu otsustasimegi Youtube’is oma videokanali teha, kus seletame, kuidas meie tooteid kasutada, mida tähendab nt scrapbooking ja milliseid tooteid on võimalik selle tehnika abil teha.

Kui kaua need loomingusuunad juba eksisteerivad? Kui tihti tekivad uued?
Kas teadsite, et näiteks scrapbookingʼu tehnika oli olemas juba 16. sajandil? Ja decoupage-tehnika oli väga populaarne 17. sajandil Itaalias, Prantsusmaal, hiljem ka Inglismaal. Kõikides valdkondades on mood — ka kunstis ja loomingus on see olemas.

Igal hooajal on uued kollektsioonid (jah, just nagu riietega). Huvide maailm ei seisa ka ühe koha peal. Ja kui varem olid täpsed piirid ja reeglid, siis tänapäeval püütakse kõiki tehnikaid omavahel kokku segada. Oma töös pakume nüüdisaegseid kunstisuundi. Tutvustame viimaseid trende ja õpetame neid kasutama.

Nii et teie arvate, et looming on ka tervise jaoks oluline? Miks?
Asi on selles, et oluline on protsess. Kui tegelete loominguga, siis kõik ülejäänud maailm, nagu öeldakse, võib oodata. Tähtis on mõelda endale, sest stress teid ootama ei hakka.

Kui ma olen ikkagi otsustanud loomingule osa oma ajast anda, siis millest alustada?
Ausalt öeldes paljud inimesed teavad, millega nad tahaksid vabal ajal tegeleda. Aga põhjuseid, miks nad seda edasi lükkavad, on palju. Alustades majapidamisest ja lõpetades töösõitude, kohtumiste ja laste probleemidega. Aga just laste jaoks on looming kui protsess ülioluline. Nende sisemaailm on puhas ja fantaasial ei ole piiri.

Üks minu nõuannetest on järgmine: meenutage, millega te tegelesite või tahtsite tegeleda lapsepõlves ja nooruses, kui olite 10−16-aastane. Iga inimene, kes kunagi oma elus on loominguga tegelenud, teab, kui suur rõõm ja rahuldus on näha oma loomingu vilju.

Minu lapsepõlve harrastus oli sport. See ei olnud kuidagi värvide ja pintslitega seotud.
Jah, muidugi on kõikidel erinevad hobid. Lapsepõlves on neid palju, aga hiljem nad kuidagi kaovad. Igal hobil on omad tööriistad. Meie töö seisneb selles, et anda võimalikult palju infot toodete ja loomingu kohta, et inimene saaks õigeid valikuid teha. Näiteks toidu kvaliteedist saame rääkida ainult siis, kui saame seda proovida.

Kas kõik loomingu liigid nõuavad palju aega, et tulemust saada? Kui mina soovin õppida näiteks õlivärvidega maalima, siis ma ei saa ju seda üle öö teha.
Muidugi ei saa. Heal juhul saate ühe päevaga õppida selgeks värvide paleti, tutvuda alusvärvidega ja õppida, kuidas saada rohelist värvi, segades selleks sinist ja kollast. Oma videotes oleme keskendunud kiiremale protsessile, kus saate protsessi jälgida algusest lõpuni, mis sõltumata tehnikast võtab aega kaks kuni kolm tundi. Tänapäeval on ju aeg päris hinnaline ressurss. Vaadake Youtube’i kanalit, kus igal nädalal ilmuvad uued video-töötoad, kus õpetatakse erinevaid loometehnikaid ja materjale.

Looming on justkui hinge vitamiin, mis on kättesaadav igaühele...

"Kunst & Hobi Galerii" tegemisi saad jälgida viies kanalis:

Jaga
Kommentaarid