Enamik eesti mehi joob. Kes nädalavahetusel koos sõpradega pudeli viina, kes õhtuti teleka ees õlle või paar. Sealjuures tehakse sageli edukat karjääri ja ollakse hea pereisa, ja keegi ei pane neile napsitamist pahaks. Naised, nagu ikka kombeks, on ka selles vallas topeltstandardi ohvrid. Klaasike veini on okei, aga kui naine joob õlut või viina, siis sellesse suhtutakse tihtipeale juba halvasti, sealjuures on suhtujad nii mehed kui naised.

Mulle tundub küll, et nii mõnigi eesti naine võiks mõnikord rohkem juua, kas või kord kuus. Selge, et mitte need, kes rasedad või väikeste laste emmed, aga ülejäänud võiksid vahetevahel lihtsalt kõik pinged maha võtta. Ma arvan, et see, et mehed nii mõneski keerulises situatsioonis elutervemat suhtumist, paremat huumorimeelt ja vähem õelust ilmutavad, tuleb kindlasti suuresti sellest, et nad lõõgastuvad põhjalikumalt - just nimelt alkoholi abiga, sest ega üks korralik töömesilasest eestlane oma põhjamaise jäätemperamendiga ju teisiti pidureid maha ei saa.

Jah, on ehk üksikuid, kes oskavad ka ilma joomata pidutseda, aga kui nüüd kristalselt aus olla, siis mina küll ühtegi sellist ei tunne. Need, kes ei joo, need ka üldiselt ei pidutse. Heal juhul tulevad mõnele peole kohale, istuvad, vaatavad ja räägivad niisama juttu, aga tõeliselt tantsivad-laulavad-naeravad ikka need, kes joovad ka.

Pealegi pole alkohol abiks üldse ainult peopanemisel. Mõnikord pärast eriti rasket tööpäeva ei ole midagi paremat, kui kohtuda sõbrannaga ja võtta väike vein või paar kokteili. Algul lõdvestuvad pingesse läinud kaelasooned, siis aga puhkeb elav diskussioon mõnel olulisel teemal, millel tööga mingit pistmist pole. Just sellistel hetkedel saavad sageli alguse produktiivsed arutelud, mis pakuvad mõtteainet veel mitu päeva tagantjärele.

Juba vanad roomlased leidsid, et veinis peitub tõde. Vahel on parim viis omavaheliste suhete selgeksrääkimiseks võtta appi alkohol. Purjus inimene enamjaolt ei valeta, vaid ütleb just välja tundeid, mida selge peaga väljendada ei julgeta. Lisaks saavad välja elatud endasse kogutud emotsioonid, mille olemasolu ise mõnikord teadvustanudki pole - võib kas või peatäie nutta, kui tarvis.

„Õigesti" joomine on peen kunst, eriti naise jaoks. Midagi pole parata, meestele on rohkem lubatud. Maani täis naine on lihtsalt haledam ja labasem kui purjus mees. Tuleb tunnetada enda piire ja saada aru, millal ei ole tegelikult järgmist klaasi vaja. Nagu paljudes asjades, on siingi oma keha parim nõuandja, keda tasub alati kuulata.

Kindlasti ei saa positiivset emotsiooni sellest, kui kukud öösel purjuspäi koju koperdades porilompi ja järgmisel hommikul vetsupotti kallistad, aga kui oled pärast paari kokteili rõõmsalt sõbrannaga lobisenud või mõne tunni tantsupõrandal veetnud, on hea tuju ja enesetunne ka järgmisel päeval garanteeritud.