Nii kirjeldab Marylini üks tema andunud fänn, nooruke soomlanna Sirkku Aaltonen, kes juba mitmendat aastat kirjutab Marilyni elust romaani. Seni küll mitte eriti tulemuslikult, sest kirjastajata teos on endiselt pooleli.

Marilynist on palju kirjutatud, ka raamatuid. Näib, nagu oleks kõik tema kohta juba teada ja et kogu tema elu mahub sõnadesse “seksisümbol” ja “armuke”. Sõnadesse, mis on sageli öeldud halvustava tooniga. Ometigi on paljud naised igatsenud olla just tema sarnased, selles siiski õnnestumata, sest tabamata on jäänud peamine: lapsemeelsuse ja naiselikkuse koosmõju. Just selline oli Marilyn. Eelmise sajandi glamuurseim Hollywoodi täht iseloomustas oma elu kõigest kuu enne surma nii:

“Oma karjääri alustasin nagu kanaajudega tobuke blondiin. Ja nii ka lõpetan. Naist minust ei saanud. Minult kui seksisümbolilt, kelle on loonud nii mehed kui ka mina ise, ootavad mehed liiga palju. Ootavad, et hakkaksid helisema kellukesed ja vilistama vilepillid. Kuid minu anatoomia ei erine millegi poolest iga teise naise omast. Ma ei õigusta nende ootusi!”

Vaid 36 aastat

  • Norma Jeane Baker sündis 1. juunil 1926 Los Angelesis. Kuna tema ema Gladys Monroe Baker oli võimetu tütrekese eest hoolitsema, andis ta lapse ära.
  • Tema sünnitunnistuses seisab: Norma Jeane Mortensen, kuid ristides sai ta nimeks Norma Jeane Baker. Ametlikult kinnitati Norma Jeani nimeks Marilyn Monroe 1956. aasta märtsis. Surmatunnistus kirjutati välja just sellele nimele.
  • Marilyn oli kolm korda abielus. Esimest korda juba 16-aastasena, peigmeheks lapsepõlvesõber Jim Dougherty. Abielu lõppes neli aastat hiljem, sest Marilyn ei soovind olla koduperenaine. 1954. aastal jõudis Marilyn korraga nii abielluda kui ka lahutada — abielu Joe DiMaggioga kestis kümme kuud. Kaks aastat hiljem abiellus naine Arthur Milleriga — jälle neljaks aastaks.
  • Lapsi Marilynil ei olnud, ehkki ta oleks neid küll soovinud. Lapseootele jäi naine väidetavalt kaks korda, kuid mõlemad rasedused katkesid.
  • Marilyn suri oma kodus 5. augustil 1962. Surma põhjuseks märgiti üledoos. Väidetavalt on tegelik põhjus senini teadmata, valida on enesetapu, maffia kättemaksu, arstide eksimuse või vennaste Kennedyte tellitud palgamõrva vahel.

“Ma armastan endalt vahel küsida: “Mille kuradi üle sul on elus põhjust uhke olla?” ja ma vastan endale: “Kõige üle, absoluutselt kõige üle!“”

Valusad päevad ja teksapüksid

  • Marilyni töölepingus oli eraldi kirjas, et ta ei pea töötama menstruatsiooni ajal, kuna kannatas suurte valude all.
  • Ta käis kaks korda iluoperatsioonil: 1940ndatel lasi naine korrigeerida nina ja lõuga. Rinnad olid Marilynil aga ehtsad. Ta kandis rinnahoidjat magadeski, usukudes, et nii suudab ta oma rindu kunagi rippuvaks muutumise eest kaitsta.
  • Marilyn oli 166,5 sentimeetrit pikk ja kaalus 60 kilogrammi ümber.
  • Tema loomulik juuksevärv oli pruunikas.
  • Küsimusele, millega naine end magama minnes katab, vastas naine: “Chanel nr 5”.
  • Marilyn käis mitmes mõttes oma ajast ees — näiteks kandis ta ühena esimestest naistest avalikus kohas teksaseid. Pükse käis ta ostmas maa- ja merejõudude ülejääkide kauplusest.
  • Marilyn alustas karjääri 19-aastaselt modellina.
  • Filminäitlejana mängis ta kokku 29-s filmis, neist esimene Scudda Hoo! Scudda Hay! valmis 1947 ja viimane The Misfits 1961.
  • Film Something’s Got To Give jäi tema surma tõttu lõpetamata.
  • Tuntumad rollid: A Ticket to Tomahawk (1950), Niagara (1953), Gentlemen Prefer Blondes (1953), How to Marry a Millionaire (1953), Some Like It Hot (1959) ja The Misfits (1961).

“Karjäär on suurepärane asi, kuid ta ei saa külmal ööl kedagi soojendada. Ma ei ole rahast huvitatud. Ma lihtsalt soovin, et mul oleks tore.”

Levinuim fakt Marilyni elust on erinevate medikamentide ja/või uimastite kasutamine, kuid mida täpsemalt ja miks ikkagi?
Palju on spekuleeritud Marilyni vaimse tervise teemadel, kuid mingist kindlasti diagnoosist ei ole kunagi räägitud. Fakt on, et ta kasutas 1940-1950ndatel tablette, mis meenutavad praegust Ritalini-nimelist ravimit ja et Marilyn oli väga impulsiivne, pidevalt pinges ja põnevil. Tal oli kohati tõsiseid probleeme keskendumisega, ta käitus vahel üsna omapäraselt, olles lapsik. Kuid kindlasti mitte rumal. Ta unustas ja hilines sageli, tal oli hea fantaasia ning ääretu vajadus kogeda suuri tundeid. Teadaolevalt tüdines ta aga kiirelt, olgu tegemist siis töö või eraeluga. Tänapäeval diagnoositakse selliste märksõnadega hüperaktiivsust (ADD/ADHD).

Kas Marilyn oli ohver?

Sõbrad on öelnud naise kohta nii:
“Kas Marilyn oli ohver: jah ja ei. Osaliselt oli, sest ta ei suutnud ennast oma nõrkuste eest kaitsta. Ning tema karjääri algust vaadates ta tunduski ohvrina: närune palk, ränk töö ja ületunnid ning pidev ärakasutamine. Ent Marilyni ohvriks nimetada oleks liialt lihtne.
Naised näevad temas pigem sümbolit — omalaadse julguse võrdkuju. Sest Marilyn hakkas ülekohtule, st filmistuudiote türanniale vastu. Tema võidud olid väiksed, ent olulised: ta surus läbi võimaluse valida ise režissöör, käsikirjaga mitte nõustuda jm vabadusi.”

“Olen nõus elama maailmas, mida valitsevad mehed, kuni võin olla selles maailmas naine. Seksisümbol — see on kõigest asi, aga mina vihkan olla asi. Aga kui juba sümbol, siis parem seksisümbol kui miski muu.”

Kõigi aegade kaanetüdruk

Marilyni võib julgelt nii nimetada ja esimese ülemaailmse kaanefoto tegid ta veel enne, kui temast sai Marilyn — jaanuaris 1946 ilmus esimene foto Douglas Airview kaanel. See oli pilt Norma Jeane modellikarjääri esimesest fotoseeriast, mille tegi fotograaf Larry Kronquis. Kaanefotona levis pilt kui kulutuli üle maailma. Fotograafide vahel tekkis võistlus: kes saab teha järgmise pildi. Naise populaarsuse saladus oli lihtne: heatahtlik suhtumine, alati naerune olek ning koostöövalmidus. Loomulikult oli Norma ka fotogeeniline ja ta oskas ise endale meiki teha.

Ameerikasse müüdi tema fotosid kõige enam meestele suunatud ajakirjadesse. Mõned töödeldi enne avaldamist: näiteks joonistati riideid selga — varjamaks bikiinides poseerinud naise keha, eriti kõhupiirkonda.

Marilyni kaanefotod on praeguseni kollektsionääride seas kõikjal maailmas hinnas. Oma elu ajal jõudis Monroe poseerida enam kui tuhande ajakirja kaanel. Ja isegi nüüd, 45 aastat pärast tema surma teevad tema fotodega ajakirjad müügirekordeid.

Tegi Playboy kuulsaks

Playboy omanik Hugh Hefner elab praeguseni priskelt osaliselt just seetõttu, et detsembrist 1953 ilmuma hakanud Playboy tõmbenumbriks ehk ajaloo esimeseks playmate’iks oli Marilyn. Ajakiri müüdi paari nädalaga läbi.
Kollektsionäärid jahivad seda numbrit nüüdki, PB kodulehel müüakse ajakirja 25 dollari eest.
Fotoseeria tehti tegelikult juba 1949. aastal ühe alastikalendri tarvis. Riided heitis Marilyn seljast raha sunnil: “Algaja näitlejana oli mul väga vähe rolle ning palgast ei jagunud kuidagi üüriks ja toidu tarvis. Fotograaf Kelley meelitas mind kaua neid pilte tegema, kuid ma keeldusin pidevalt. Lõpuks ütles ta, et pakkumine on jõus kuni ma soostun.”
Nukraks teeb loo fakt, et Marilyn teenis paaritunnise poseerimise järel vaid närused 50 dollarit. Olematu osa neist miljonitest, mida seeriaga hiljem teeniti.
Muide, PB kaanel on Marilyn olnud kuus korda, neist viimane ilmus aastal 2005.

Legendist sündinud müüdid
Marilynist räägiti juba tema eluajal müüte. Elulookirjutajad on hoolitsenud selle eest, et kõige müütilisemad neist saavad järgnevalt ümber lükatud.

  • Norma JEAN või JEANE. Tegelikult on see ühetäheline vale, sest Marilyni sünnitunnistuses ja lugematutes dokumentides on naise nimi siiski Norma Jeane ja mitte Jean. Nimega on eksitud palju, isegi naise elust rääkivates raamatutes. Fakt on aga see, et Marilyn kirjutas lõpuks vahel isegi oma nime just vigaselt ehk ilma e-ta!
  • Marilyni vasemal jalal oli 6 varvast! Kõlaka lasi ringlusse fotograaf Joseph Jasgur, kes pildistas toona veel tundmatut algajat modelli. Ühel nendest fotodest ongi tõesti näha nn kuues varvas — pilti suurendades selgus, et see oli jala külge jäänud liiv.
  • Marilyn mängis pornofilmis Ühtegi tõestust selle kohta ei ole!
  • Marilynil oli lapsi. Kahjuks ei saanud ta kunagi emaks, ehkki väga soovis. Rasestus ta väidetavalt siiski korduvalt, ent kõik rasedused katkesid. Põhjus oli meditsiiniline: ta põdes väga valulikku noorte naiste haigust endometrioosi, mis põhjustab viljatust ning tekitab valu “päevade ajal”.
  • Marilyni rõivanumbes oli 42. Paraku on see müüt. Tuleb meeles pidada, et tol ajal (1950-1960) olid riiete mõõdud täiesti tänapäevastest erinevad ja seetõttu on numbrid tekitanud segadust. Marilyn tõesti kandis vahel selles suuruses rõivaid (USA mõõdus 16) ent see oli nn vanaaegne suurus, mis vastab tänapäeval 36-40 suurustele. Tegelikkuses oli naine kogu oma elu vältel kleenuke, kaaludes vaid 54-55 kg. Kaalutõus tabas naist 1959-1960-ndal ning siis näitas mõõdik 64 kg!
  • Marilynil oli Elvisega suhe Oleks ehk võinud olla juhul, kui need kaks legendi tõesti kohtunuks.
  • Marilyn oli vasakukäeline Fotodel on nähtavalt paremakäeline.
  • Marilynile tehti korduvalt aborti Numbrid on sageli erinevad: kõige suurem on 12, ja seda juba enne kui Marilyni sai 29-aastaseks. Ühegi naise psüühika ja organism ei taluks nii palju. Tuleb meeles pidada, et ajal, mil väidetavalt aborte tehti (1940-1950), oleks pidanud organismi jääma arme või jälgi. Kuid Marilyni lahkamisel ei leitud midagi. Tõestusmaterjali ehk mingitki viidet abortide arvule pole võimalik samuti leida, sest toona oli raseduse katkestamine seadusega keelatud.

Allikas: Marilyn Remembered Fan Club, neitimonroe.webs.com