Aga kui sul on perekond, siis tavaliselt see ei õnnestu. Sest pärast palgatööd algab teine „päeva-, õhtu- ja öötöö”. Lapsed, koer, õhtusöögi välja mõtlemine ja valmistamine, pesu sorteerimine ja triikimine. Praegu, talviti, tahavad lapsed õhtuti ka välja minna, kelgutama või siis suusarajale. Kuna need ei asu meie kodu lähedal, siis peab sinna ekstra sõitma.

See on argielu intensiivsuse kõrgeim aste.

Aga mis siis saab, kui emal on huvid või näiteks head sõbra(nna)d, kes vajavad tähelepanu. Või kui on vanemad ja üsna harva esinev perekonnaliige nagu mees? Või  — hoidku taevas selle eest — kui emal on „tema ise”? Tema ise, kes vajab kontserti, teatrit ja puhkust. Rahu.

Aga kui sa oled ka veel tähtsal ametikohal — nagu meie esileedi — siis ei õnnestu endale mõelda ilmselt kunagi.

Just niimoodi mõistan mina Evelin Ilvese tegu, et ta kuuks ajaks kõige pimedamal ajal pere jättis ja Eestist puhkama lahkus. Minu meelest peabki seda tõlgendama väga lihtsalt: üks naine tahtis lihtsalt välja saada sellest pilkasest kaamosest.  Avalikkuse ees olemisest. Me ei näe inimeses sisse, kuid võimalik, et teda ähvardas läbipõlemine. Aga võimalik, et seal oli taga ka midagi muud. Oli, mis oli, igal juhul on sellel ränk hind — tema laps. Milline ema lahkub kuuks ajaks kodust, teades, et isal ei ole lapse jaoks nagunii aega ning et  suures kõledas lossis  on tema mängukaaslasteks vaid turvamehed?! See ongi õigupoolest ainus koht, kus ma näen, et Evelin Ilvese lahkumise taga oli meeleheide ja suur vajadus. Sest mis saab olla tähtsam lapsest? Raske on põhjust leida. Järelikult oligi valida kahe väga halva põhjuse vahel — ema peab terveks saama.

Ema peab end välismaal lihtsalt taas õnnelikuks ravima ning naasma parema ema ja abikaasana. Nii et võiks nii mõista, kui hukka mõista meie põgenenud presidendi abikaasat. Aasia on hea koht lõõgastumiseks. Kujutan ette, et paljud emad tahaksid aegajalt jätta oma pered ja minna „ennast leidma” talvel sooja päikese alla. Vähestel on see võimalus. Nii, et tundkem rõõmu, et vabariigi aastapäeval vaatab meile vastu palju ilusam ja puhanum esileedi.