Kohtusin Giiaga esimest korda käesoleva aasta volbripeol. Tõrva külje all asuvas Ritsu külas ootas osalejaid ees end täisvarutuses nõidadeks riietanud korraldusmeeskond. Minu siira imetluse ja tähelepanu võitis keedetud kanapugusid ning seapead pakkunud nõiatar Giia. Jäin juba tookord mõtlema, mis ometi paneb ontliku pereema nii ekstravagantseid rõivaid kandma ja lastele erakordselt meeldejäävaid pidustusi korraldama.

Kuu hiljem kohtusin toonase keedetud hõrgutisi pakkuva nõiatariga uuesti ja mind pühendati kostüümimaailma telgitagustesse. „Esimene ülesastumine toimus paar aastat tagasi Ritsu lasteaia kevadpeol. Tookord oli laval kuus naist, kellest neljaga edaspidi lisaks piraadikavale ka YMCAd sai üritusel esitatud,” räägib kahe tütre ema Giia Timpson. Piraaditantsu autor ponnistas seda oma riidepoes töötades peegli ees suisa kolm päeva harjutada. Neli minutit kestnud hoogne vihtumine päädis peadpööritava aplausitormiga ja kutsega Tõrva linna pereüritusele. Riiska järve äärde saabuti juba kopsakama eeskavaga ning esinemisvaimustus muudkui kasvas. „Järgmisena astusime üles külaseltsipäevadel ja päästeameti peol. Kõik on tublid ja aktiivsed naised, aga sünnipäevade läbiviimised on jäänud kuidagi minu teemaks,” selgitab Giia.

Ka ürituste spetsiifika on aegade jooksul veidi muutunud ja menüüsse on lisandunud laste sünnipäevade korraldamine. Oma piirkonnaks nimetab naine Lõuna-Eestit, kuna muidu võtaks kohalesõit liiga suure lõivu oma perega veedetavast ajast, mis paljudele emadele ju karjääri tehes väga määravaks saab.

Idee laste sünnipäevade juhi ametiks kasvas välja isiklikust vajadusest. Tuli mõte oma peretütrele üheksandaks sünnipäevaks teemapidu koos läbiviijaga korraldada, kuid Lõuna-Eestis mõistliku hinnaga pakkumist leida ei õnnestunud. Kahe tunni eest sooviti talt saada 250 eurot ja see pani perekonna olukorda kriitilisema meelega hindama. Olgu mainitud, et plaanitava peo viiski läbi Giia isiklikult. „Kohale saabus nelikümmend last ning teemaks valisime printsessid ja piraadid,” kirjeldab päevajuht esimest sünnipäeva korraldamist. Lapsed võtsid hoogsa meelelahutuse omaks — korraldaja oli suisa viis päeva selleks ette valmistunud.

Giia on seda meelt, et enda korraldatud üritustel ta võistlustel pingerea kohti ei jaga. Sünnipäevalaps saab teistest erineva ja eriti uhke õhupalli, aga ülejäänud lapsed on võrdselt tublid ning saavad meeneks näiteks piraadimündid ja kaelaehted. Vajaliku peokraamiga varustab meelelahutaja end Ali Expressi abil ning sealsed müstiliselt soodsad pakkumised hoiavad peoeelarve kontrolli all.

„Kõige ägedamad lastepeod saan mina peetud 6-13aastaste põnnidega. Mul on mõned halvad kogemused 3-5aastastega, kes mind vulgaarsustega kostitasid,” meenutab Giia Timpson. Ta nendib, et vabakasvatuse vilju maitsta ei soovi ning kaalub pikalt enne sünnipäeva korralduse vastuvõtmist. Päris pisikeste külaliste puhul toob ta välja soovi lihtsalt marutada ja joosta ning nende köitmine mängudesse olevat pea võimatu. Enne kohalesõitu uurib korraldaja võimalikult täpselt välja grupi eelistused, näiteks kas soovitakse sportlikumaid mänge ja kui vaja, mõtleb kohapeal kava ümber. Ühe kolmetunnise sünnipäeva kohta passib tegevusi läbi viia pooleteise tunni jagu. „Lapsed tahavad vahepeal niisama olla ja keha kinnitada,” tõdeb Giia.

Ajaga on naise ettevalmistused aina sujuvamaks muutunud ning näiteks muusika võtab ta kaasa nii mälupulgal kui ka telefonisse varutult. Suure kõlari saab ta rentida Ritsu noortetoast. Piraaditarina kohale minnes tarib ta kaasa ajastule truu aardekirstu, kus sees head ja paremat peokülaliste jaoks.

„Mul iga kord jalad värisevad ja pabin on sees. Nimekirja hoian silme ees ja kontrollin, et kõik olemas oleks,” muigab staažikas lastetrallitaja. Kõige ärevama ülesastumisena meenutab ta noorkotkastele zumba-trenni andmist. Pooletunnine harjutuskava tuli ette kanda sajapealisele grupile ning peamikrofonist sai neile ergutushüüded huilata. Nagu arvata on, sai Giia trenniandmisega eeskujulikult hakkama ja hiljem tulid noored uurima, kuidas treener ikka oskab niimoodi keha väristada.

Oma kortermaja kolmekümment perekonda üllatas ettevõtlik naine alles möödunud pühapäeval. Aeda pandi püsti pesuehtne pannkooginurk, kus kuumal pannil valmisid kõige magusamad koogid. Giia leiab, et sellised ühistegemised loovad õige kogukonnatunde ja on valmis nendega jätkama, kuniks jaksu on. Oma kahele tütrele segas ta Smurfide teemaõhtu puhul täiesti sinised jogurtijoogid ja terve tuba sai rõõmu sai täis.

1. juuni lastekaitsepäeval ootab Giia Timpson Riidaja perepäevale kõiki pisikesi ja suuri. Sel korral on tal plaanis üllatada tibukollase Pokemoni kostüümiga.