Ei ole kohe millegi kallal viriseda, virisesid juba esimesed kommentaatorid foorumites pärast vastuvõtu kostüümiparaadi lõppu. Eeskava meeldimise järgi jaguneb seekord publik enamvähem rangelt kaheks: need, kes ütlevad, et väga lahe kava, parim, mis kunagi olnud; ja teised, kelle meelest jänesed ja põdrad ja kogu see stiil seekord ikka eriti metsa läks.

Veel paar aastat tagasi kartis nii mõnigi presidendi vastuvõtule kutsutud proua rohkem kui riigi esimese mehe käepigistust hoopis seda, mis kleidiga ta Estoniasse läheb ja veel hullem, mis sellest siis hiljem arvatakse.

Tänavusi presidendi külalisi telerist kadedalt pealt vaadates tuli tunnistada, et röögatute fopaadega ei saanud keegi hakkama. “Kõik on täpselt nii kuis peab,” kui kasutada Ivo Linna laulu sõnu.

Rahvas on lahti saanud kunagi valdavaks olnud musta ja tumesinise krambist, julgelt kantakse värvilisi, erksaid tualette. Ka rahvariideid oli päris palju, eriti tugevalt oli esindatud setude fraktsioon. Et praegune mood soosib tikandeid, siis olid mõnedki tualetid kaunistatud justnimelt meie oma eestimaiste motiividega või rahvariiete ainetel tehtud — Siiri Oviir, Maret Maripuu, Evelin Ilves.

Muidugi oli ikka jälle presidenti kätlemas mitu preilit-prouat, kes unustanud iga-aastase hurjutamise paljaste õlgade vastuvõtule mittesobimise teemal ja taas ilma õlasallita kohale tulid. Aga see pole nüüd ka surmapatt.

Seltskonnaelu mõttes skandaale ei sündinud. Jaan Toots ilmus vastu ootusi kohale üksi, ülejäänud kaaslastega üllatajad olid samuti kas üksi või vahepeale jäänud aasta jooksul abielluda jõudnud ja koos abikaasadega.

Ilus oli vaadata, et beebibuum ka “valitute ja kutsutute” sekka on jõudnud — Mailis Reps, Kätlin Maran, Sven Mikseri elukaaslane…

Aga vaadake ja arvake ise.

Fotod: Kaupo Kikkas/EestiFoto