“Miks muuta oma elustiili? Täna ma ütlen, et ma ei näe mingit põhjust oma elustiili muuta ja tegelikult arvasin nii ka aasta tagasi. Minu arust polnud mul häda midagi,” räägib Raivo. “Tööd oli palju ja kõik oli hästi. Perearst küll ütles, et kehakaal on pisut üle normi, aga kui ta lapsehoolduspuhkusele läks, siis teine perearst ütles, et pole häda midagi ja kõik on normis.”

Raivo tunnistab, et tol ajal kasutas ta päeva igat vaba hetke magamiseks. “Ma olin juba loobunud ja vaadates oma isa, kellel oli samasugune vorm, mõtlesin, et olengi nii loodud.” Elumuutusele mõtlema pani Raivot hoopis tema abikaasa Helena, kes hirmutas meest jutuga, et järgmisel aastal tuleb väikese poja Johannes Hermanniga kelgumäele minna. “Abikaasa juba ammu soovis, et ma end liigutama hakkaks, aga kuna otseselt mul tervisega midagi häda polnud, ei olnud selleks põhjust. Nüüd ütlesin näiteks sügisel ühe teatritöö ära, sest tahan ka vahelduseks ainult trenni teha.” Sage treenimine Raivo kodust elu ei sega, sest pere käib mehega võistlustel kaasas.

Selja- ja kaelavalud kadusid kui tina tuhka

“Aasta tagasi, ei saanud ma ärgates hästi voodist välja, sest mind vaevasid kohutavad selja- ja kaelavalud. Täna hommikul panin aga tähele, et mul pole jaanuarikuust olnud ei kaela- ega seljavalusid,” rõõmustab Raivo. Arst soovitas tal valudest vabanemiseks võimlema hakata, aga Raivo hakkas hoopis trenni tegema ja end rohkem liigutama.

“Mingil hetkel mõtlesin, et mu elus on kõik hästi, aga samas sisimas oli mul kogu aeg selline tunne, et midagi suurt ootab veel ees. Hakkasin peas plaane koostama, et mis see olla võiks või kuhu suunda mu elu võiks liikuda. Olles nüüd oma elustiili muutnud, hakkab see kõik tasapisi sinna poole liikuma ja see on minu jaoks midagi ootamatut. Avanema hakkavad uksed, mida iigalgi poleks osanud oodata,” tunnistab ta.

Viis pakki suitsu päevas

Aastaid tagasi oli Raivo ka kõva suitsumees. “Suitsetasin ikka väga palju, viis pakki päevas. See lõppes sellega, et kui ma selili ärkasin, oli kopsus justkui vesipiip. Tekkis bronhiit koos kopsupõletikuga ja olin haiglas voolikute otsas ning arst ütles mulle, et teeme nüüd nii, et me selles elus enam ei suitseta. Jätsingi päevapealt suitsetamise maha.” Ka praeguse elustiilimuudatuse tegi Raivo päevapealt kohe, kui oli oma nõusoleku Ironmanil osalemiseks andnud.

Vaata videost ka Raivo finišeerimist augustis toimunud poolpikalt triatlonilt.