Charlie Chaplin ütles kord: "Kaosest sünnib täht." Ka ise slummis üles kasvanud Chaplin viitas sellega oma kuulsale sõbrale, sensuaalselt maisele Itaalia ekraanijumalannale Sophia Lorenile, kes kasvas üles rängas vaesuses Itaalia sadamalinna Pozzuoli sõjast laastatud tänavatel. Ta oli nii kõhn ja vilets, et teised lapsed kutsusid teda Sofia Stuzzicadenteks ("Sofia hambaork"). Lapsepõlve kiitsakusele vaatamata tõid puberteedieas vohama löönud vormid Lorenile hiljem ekraanisireeni kuulsuse.

Kasvades üles vallaslapsena rangelt katoliiklikus Itaalias elas ta Teise maailmasõja vaevu üle. Pommirünnakute eest varjumiseks peitis Sophia end raudteetunnelites.Ta elas ümbritsetuna pidevalt külmast, näljast ja haigustest, rääkimata hirmust, et varahommikune Napoli rong tuleb oodatust varem.

Sofia sai esimese aimduse glamuurist elust 14-aastasena, mil ta krooniti "Mereprintsessi" valimistel üheks kaheteistkümnest printsessist.

Krooniga kaasnes raudteepilet Rooma, mitu rulli tapeeti, laualina, samasuguse mustriga salvrätid ja 23.000 liiri (35 dollarit). Tütre esmasest edust tiivustatuna kolis ema pere Rooma, kus Sofia sai ka oma esimese rolli Ameerika filmis Quo Vadis. Asjad hakkasid minema ülesmäge. Ta kohtas järjekordsel iludusvõistlusel osaledes produtsenti ja hilisemat abikaasat Carlo Pontit. Kuigi Sophia tuli võistlusel kõigest teiseks, proovis Ponti teda ekraanil vaatamata võõristusest neiu laiade puusade ja suure nina suhtes. Sellele järgnesid rollid paljudes väikese eelarvega Itaalia filmides.
Sofia Lazzarost sai Sophia Loren 1952. aastal, mil ta sai suurema osa filmis Africa Under the Seas. Perekonnanime laenas ta väikese mugandusega Rootsi näitlejannalt Marta Torenilt. Esimene suurroll tuli Aidas, mille laulis sisse ooperidiiva Renata Tebaldi. Roll langes Lorenile sõna otseses mõttes sülle, kui glamuurne Gina Lollobrigida sellest loobus, sest ei pidanud paljast huulte liigutamist väärikaks. Vittorio de Sica filmiga The Gold of Naples jättis Loren lõplikult selja taha kiitsaka kondise Pozzuoli plika rolli.

Seejärel tegi Sophia palju meediakära pälvinud hüppe Hollywoodi. Tema esimene inglisekeelne roll oli Paramounti filmis The Pride and the Passion. Võtetel armus ta kaasstaari Cary Granti. Kuigi Loren oli olnud romantiliselt seotud Carlo Pontiga (kes oli abielus ja kahe lapse isa) alates 18. Eluaastast, elas ta aastaid masenduses, kuna Pontil ei õnnestunud kirikult lahutuseks luba saada. 1962. aastal lahutas Ponti lõpuks abikaasast ning tema abielu Loreniga sõlmiti nende endi kohaloluta Mehhikos kõigest mõni päev enne seda, kui Sophia astus filmis Houseboat Cary Grantiga altari ette. Vatikan tunnistas Pontide abielu õigustühiseks ning paar oli sunnitud elama eksiilis ning kooselu varjama. Ponti ja Loren said kahenaisepidamise ja konkubiinluse süüdistusest lahti, võttes endale Prantsuse kodakondsuse ja abielludes 1966. aastal.

Loreni karjäär on nüüdseks kestnud ligi 50 aastat. Temaa viimane roll oli filmis Grumpier Old Men, mis ta ühendas jõud teise vananeva kaunitari Ann-Margretiga, et võrgutada Walter Matthaud ja Jack Lemmonit.

Siit leiad pilte Sophiast, nimekirja filmirollidest ning mõningad artiklid.