Enne kui see juhtub väljas, peab see juhtuma sees — inimese kujutluses. Enne päris losside valmimist peavad valmima õhulossid! Mida selgemad ja konkreetsemad on fantaasiad, seda tõenäolisemalt saavad õhulossidest päris lossid (mitte ainult liivalossid).

Anthony Robbins kirjeldab oma raamatus „Sisemine Jõud“ Yale´i Ülikooli lõpetanutega läbi viidud uuringut. Neilt küsiti, kas neil on olemas selged, konkreetsed kirjapandud eesmärgid, koos plaaniga nende saavutamiseks. Ainult 3 protsenti vastas jaatavalt.

Kakskümmend aastat hiljem intervjueeriti neid uuesti. Selgus et neil kolmel protsendil olid finantstulemused paremad kui kõigil ülejäänutel kokku. Oluliselt paremad olid neil ka oma olemuselt rohkem subjektiivsed näitajad nagu rahulolu ja rõõmsameelsus. Siit moraal, et pole võimalik tabada märki, kui ei tea kuhu poole sihtida.

Kõigepealt tuleks küsida: mida ma tahan? Parim viis alustada oma eesmärkide seadmist, on küsida endalt: mida ma teeksin siis, kui teaksin, et ebaõnnestumine ei ole võimalik?

Tähtis on oma sisemine kriitik vabaks lasta ja kirjutada üles kõik unistused, mis on seotud töö, pere ja suhetega, materiaalsete asjade ja seisunditega, millega tahes. Lõpptulemus ei tohi muidugi sõltuda vajadusest, et teised inimesed peaksid muutuma!

Samas ka kirjelda seda kogemust, mida peaksid tundma seoses oma eesmärkide saavutamisega. Mida loodad näha, tunda, kuulda, haista? See on tähtis, sest eesmärgi saavutamisel me sageli ei tunne ära, et oleme oma unistuse teostanud, jäädes ikka harjumuspäraselt rahulolematuks.

Vali välja üks sinu jaoks kõige tähtsam eesmärk. Miks peaksid selle saavutama? Ja millal? Põhjus on tugevam motivaator kui tulemus ise. Kui oled välja selgitanud miks, siis võid veel uurida, mis on omakorda selle põhjuse taga on?

Selgita ka välja, millised hirmud selle eesmärgi saavutamisega seonduvad? Mis on kõige halvem, mis võib juhtuda, kui su unistus täitub? Ja kas sa ikka tahad seda saavutada?

Kui sa soovid seda, siis järgnevaks kirjelda, millised ressursid sul on? Tee ülevaade oma tugevatest külgedest, oskustest, töövahenditest (omadused, sõbrad, raha, haridus, aeg, energia). Tuleta meelde olukordi, kus rakendasid mõnda neist ressurssidest kõige oskuslikumalt. Tuleta meelde 3-5 juhtumit oma elust, kus olid läbinisti edukas, meenutades vii end vastavasse seisundisse.

Kirjuta oma eesmärgi saavutamine lahti samm-sammult. Tee plaan, mida pead kõigepealt tegema, et seda saavutada? Sealjuures ei tohi ära unustada oma mõtete ja seisundite jõudu: millised mõtted ja uskumused viivad sind oma eesmärgile lähemale ning kuidas end vajalike tegudeni viivale seisundile häälestada.

Unistused on võimas jõud. Kui need aga jäävadki vaid unistusteks, siis võib see jõud pöörduda inimese enda vastu. Oma jõuetusest enda unistusi realiseeruda võib alata madal enesehinnang ja rahulolematus iseendaga. Nii nagu inimene on unikaalne, võivad nad ka takistada ennast edasi liikumast väga erinevatel viisidel.