Sellegipoolest on nooruse kultus ikka veel vägagi elujõuline ja prevaleeriv. Hollywoodi filmides domineerivad endiselt seksikad “küpses eas” hallika habemega George Clooney ja Brad Pitt, kuid samas vanuseklassis olevaid naisi peaosades eriti palju ei näe. Samamoodi ei eelda keegi, et need meesstaarid laseks ennast ilukirurgi noa all kohendada, pigem peetakse kortse ja halle juukseid isegi seksikaks. Naised jällegi — eriti meelelahutusvaldkonnas — rabavad elu eest, et vananemise eest põgeneda. Sealjuures räägime küll palju võrdõiguslikkusest ja võrdsest stardipositsioonist, kuid kui tõele näkku vaadata, ei ole see kaugeltki nii.

Osalt ma leian, on see me endi tegemata töö, sest keegi ei käsi meil ennast pidevalt piitsutada, käia viis korda nädalas trennis, kasutada öö- ja päevakreeme, pidada dieeti ja isegi minna noa alla. Standardse nooruse iluideaaliga sammu pidamine on ühiskondliku surve tagajärg, et olla atraktiivne ja edukas “emane”, pead sa jääma igavesti nooreks. Ma ei ütle, et enda eest hoolitsemine ja isegi ilukirurgia oleks iseenesest pahad, kuid põhjused ja ajendid võivad tuleneda mitte niivõrd sisemisest soovist ja vajadusest, kuivõrd ühiskondlikust survest. Ehk kõige lihtsamalt öeldes — on meestele ikka veel rohkem lubatud kui naistele.

Hiljuti ühe Tallinna ööklubi ees minuga juttu puhuma tulnud kergelt joobes noor naine karjus bravuurikalt, kuidas 25aastane naine on täielik vanamutt, keda mitte ükski mees ei taha. Kuulasin seda meeleheitel naist suure imestuse ja hämminguga, sest see ei saa ju olla ometigi võimalik! 25aastane vallaline naine oli ehk jah, 19. sajandil vanatüdruk valmis, aga täna?! Ma väga loodan, et selliseid mehi, kes 20ndates naised üle parda viskavad, on siiski vähe ja eks see on ka konkreetse mehe intelligentsuse ja arukusega seotud.

Aga sellegipoolest ei tohiks meie, naised, sellist jaburust kuidagi loomulikuks pidada. Mees, kelle meelest 25aastane naine on vanamutt, on lihtsalt nõme tropp mees, kes ühtegi ägedat naist rajalt maha niikuinii ei saa!