Sellegipoolest ei saa enamik inimestest aru, kui tõsine probleem ikkagi on. Tüüpiline arvamus on, et mina küll kedagi ei tea, kellel HIV oleks. Mu sõbranna, kes elab Hollandis, ütles, et seal on tõesti HIV testi tegemine erakordne ja kui ta avaldas soovi seda teha, üritas arst teda ümber veenda jutuga, et ega sa kuskil Aafrikas või Ida-Euroopas ei ela, et sa sellise asja pärast muretsema peaksid. Halleluuja tõesti?! Tänapäeval, kus piirid on lahti, on eriti lühinägelik rääkida sellist rumalat juttu. Kus mina tean, et see tore viisaks ja pealtnäha “puhas” poiss seal kuskil Amsterdami baaris HIV positiivne pole?! Veel enam siin Eestis ei maksa jutt sellest, kuidas “minul küll midagi viga ei ole” mitte tuhkagi. Eriti arvestades, kui harva eesti mehed arsti juurde jõuavad ja üleüldiselt oma tervise eest hoolitsevad.

Mäletan, kui deitisin põgusalt ühe tüübiga, kes oli minust umbes kümme aastat vanem ja kui asjad hakkasid teatud maale jõudma, siis küsisin, et kuna ta viimati arsti juures kontrollis käis ja kas ta HIV testi on teinud. Vastuseks sain suured punnis silmad, nagu ma oleks küsinud midagi ebaloomulikku ja väärakat. Kohe tulid kommentaarid stiilis: “Nagu mis mõttes??! Ei ole mul midagi viga... no vaata mind... kas ma näen mingi selline mees välja vä!? ” jne jne. See, milline sa välja näed, ei ütle sinu tervisliku seisukorra kohta küll mitte midagi ja üleüldse, miks ma peaks lihtsalt lambist usaldama mingit tüüpi, sest ta lihtsalt ütleb, et “jah mul pole haigusi ja olen terve!” Tutkit! See pole koht, kus solvuda või midagi kobiseda, see on täiesti normaalne küsimus ja tegelikult oleks normaalne, kui juba enne seksuaalsuhete alustamist arsti juures ära käiakse.

Tüüpiline lähenemine on ka see, et ilma kaitsevahenditeta vahekorra puhul on kõige suurem murekoht muidugi rasedaks jäämine. Nagu muud sellise aktiga kaasas käivad ohud oleksid olematud! See näitab, kui piiratud paljude meeste ja ka muidugi naiste seksuaalharidus on. Siin võib olla teatav korrelatsioon erinevate generatsioonide lõikes. Ehk, et minust kümme või rohkem aastat vanemad mehed ei adu, et see, et naine käib kenasti riides ja on muidu tore ja tark, ei tähenda, et ta mingi Neitsi Maarja on, keda tasub pimesi usaldada. Naised ei ole juba ammu mingid voorusevööd kandvad inglid, kes jumala eest kunagi midagi vastutustundetut ega siivutut ei tee.

Seega mitte kedagi ei maksa ilusate silmade järgi usaldada. Olgu ta nii nunnu või pealtnäha nii korralik kui tahes. Kui sa tahad ringi seksida, siis palun, kuid ilma pikema mõtlemiseta kasuta alati kondoomi ja enne pillide kasutamist käi oma partneriga arsti juures. See näitab, et hoolid nii endast, kui oma kaaslasest.