Presidendi vastuvõtt ei ole ainult kleidiralli. Seal on muudki huvitavat ja olulist, mida silmas pidada. Olen kuulnud, et kollane ajakirjandus ammutab presidendiballilt järgneva poolaasta teemad. Kelle põllealune paistab kahtlaselt ümar? Kes vältis oma elukaaslase pilku? Kes tuli üksi, kes aga ehmatava kaaslasega?

Sel aastal ootab letil veel eriti magus pala — kuidas käitub pärast suudlusskandaali presidendipaar? Et mõlemaid on vaatamata kõigele vastuvõtule oodata, on kinnitanud presidendi kantselei. Muidugi võib viimasel minutil saabuda teade, et presidendiproua on ootamatult haigestunud Läti grippi. Aga loodan, et seda ei juhtu, rahvas on augustist peale oodanud.

Panin kirja mõned küsimused ja oletused, et endalgi oleks hea õigel hetkel seda spikrit kasutada.

1. Kas Evelin Ilves kannab presidendi kõrval seistes abielusõrmust?

Üht hiljutist üritust kajastades ununes portaalidel sootuks ürituse sisu, sest korraldajad olid teinud vea ja kutsunud kohapeale Evelin Ilvese (ma tõesti arvan, et kuhu iganes Evelini praegu ametikohustuste või muul ettekäändel ei kutsutaks, koondub kogu tähelepanu talle, ja üsna soovimatul viisil).

Ürituse õilsa eesmärgi asemel kirjutasid portaalid hoopis presidendiproua närvilistest kätest, kus ei olnud enam abielusõrmust. Selle asemel ehtisid naist idamaise hõnguga kulinad, sh punane pael, mis mul hoobilt seostus Hollywoodi staaride hulgas levinud kabalakultusega. Kabalat kummardav Madonna on kandnud samasugust punast paelakest.

2. Kas Evelini kleit on suhtekorraldajate soovitusel neitsilikult valge?

Kõlakate kohaselt disainivat Evelin ka seekord oma kleidi ise (niisugusele järeldusele jõudis Õhtulehe moetoimetaja, kuna kõik tuntud disainerid väitsid, et neil pole selle kleidiga mingit pistmist). Kui valget armastav Evelin kunagise turundusspetsialistina pole oma teadmisi unustanud, valib ta arvatavasti taas valge kanga. Kes on näinud filmi “Seenelkäik”, on kursis, et suhtekorraldajad riietavad valgesse kliente, kel vaja oma süütust kinnitada, mainet puhtaks pesta või pattu kahetseda.

Oleneb, mis on esileedil tegelikult hinge peal — sügava kahetsuse ja kaotuse alandlik, samas väärikas toon on hoopis must. Aga soovitada võiks ka vaprate härjavõitlejate leekivpunast.

3. Kas president teeb traditsioonilise valsituuri?

Iga kord on presidendiballi kajastavad ajakirjanikud lugenud ka presidendiballi kehakeelt. Parematel päevadel on paar kõndinud käsikäes ja tantsinud kirglikult, nagu poleks saalis peale nende kedagi. Aga viimaste aastate üritustel on nad andnud ka kurjakuulutavaid signaale. Mäletate seda korda, kui president oma kleidisabaga hätta jäänud Evelini külma pilguga kõrvalt vaatas?

Kuidas seekord? Kas tants üldse tuleb? Mida saame välja lugeda riigi esipaari pilkude keelest? Igal endast lugu pidaval lehetoimetusel on kehakeeleekspertidega juba sessioon kokku lepitud.
Huvipakkuv on külalistegi kehakeel. Kes neist on presidendipaari suhtedraamas ilmselgelt valinud poole ega jäta seda kätlemisel väljendamata? Kui mina oleksin Evelin, kannataksin kätlemistseremoonia kuidagimoodi ära ja hiiliksin enne tantsu algust minema.

4. Kui palju tiirutab peopaiga ümber valvsaid paparatsosid, keda huvitab ainult üks: kas president ja esileedi lahkuvad ühe autoga?

Alati on pärast balli kajastamist leidnud võimalikud afterparty’d. Kas presidendipaar sõidab vastuvõtult kohe koju? Millega, kuidas, kellega?

5. Kui palju on järgmise päeva meediaväljaannetes juttu presidendiproua kleidist ning kui palju suudlusskandaali järelkajadest?

Pakun, et seekord jääb kleit haledalt kaotajaks. Ning kindlasti huvitab rahvast, kas presidendipaar pärast seda sündmust lahutab või oodatakse presidendi ametiaja lõpuni.

Kuid see paar võib meid ka üllatada — äkki näeme hoopis pealt õrna leppimist ja kevadeootel värskeid armupungakesi?