Algul solvusin, sest enda meelest ei käi ka mina rasvapeana rahva hulgas, ometi on mul praegu kindel elukaaslane. Pealekauba meenusid šovinistid, kelle väitel miniseelikus naised lausa kerjavat, et neid vägistataks. 

Aga kui olin järele mõelnud, pidin tunnistama, et päris nii palju ma nüüd enam ei pinguta kui vaba naisena. Näiteks kui vallalisena kandsin pidudel iga ilmaga killerkontsi, kuigi jalad lõid tuld välja, siis enam ma selleks ei vaevu. Ka dekoltee on palju kõrgem kui varem, sest muidu mu mees solvuks. Meigin end küll, aga mitte nii palju. Ning trennis käia viitsin ainult kord nädalas. Kui varem kulutasin igal palgapäeval märkimisväärse summa hilpudele ja kosmeetikale, siis praegu kulub hoopis pesapunumisele — hea toit, mingid pleedid ja padjakesed, nõud ja lillepotid… Kui aus olen, pole mulle enam ammu ka ühtki kahemõttelist komplimenti tulnud. Ehk tõesti kiirgab mu välimusest: “Ära üritagi, olen võetud!”

Kuskilt peavad mehed ju signaali saama

Kui pärastpoole sama teemat sõbrannadega arutasime, veendusime järjest rohkem, et vallalised naised kannavad sama hästi kui suurt kollast rinnasilti. Mehed ju löövad ainult haruharva külge abielunaistele. Kuidas nad teavad, kes on saadaval? Vaevalt ükski naine oma vallalisust suusõnal kuulutab, järelikult saavadki mehed oma signaali naise välimusest. Meile kõigile kargas pähe mitu juhtumit, kui mehest lahku läinud naine otsejoones ilusalongi, trenni ja riidepoodi tormas.

Ja sama palju näiteid pudenes end pärast pulmi käest lasknud naistest. “Sa Sirlit tead? Vohh, temal on uue mehega juba kaheaastane laps, aga sa ei kujuta ette, kui vormist väljas ta on. Ammu oleks aeg titekilodest lahti saada, aga inimene ei üritagi!” Kuna teadsime kõik väga hästi, milline trimmis mimm Sirli enne meheleminekut oli, ohkasime kõik kooris. Keegi teadis väita, et Sirli mees piilub juba oma noorukese assistendi saba alla ning see juhtis meid järelduseni, et pooled naised peletavad oma mehed ise armukeste rüppe. Kõige krooniks kiljatas meie seltskonna kõige hoolitsetum liige Kati: “Issand, aga mees on ju ka inimene! Ma olen pool elu klienditeenindajana töötanud. Kui klient ostab oma ootustele vastava kauba ja see kodus kasutades kohe koledaks kulub, on kliendil õigus tunda end petetuna!”

Äkki tõesti? Kas naisel on õigust mehe mühakliku käitumise ja ringitõmbamise üle vinguda, kui kunagine imekaunis pruut näeb nüüd välja nagu mingi damaged goods? Teiste suhtumine sinusse algab su eneseväärikusest, seega kui sa enam trenni minna ei viitsi, pole sul moraalset õigust pahandada, kui mees võõraste naiste ees koogutades ukse avab ja sel sinu nina all kinni langeda laseb.

Sama kehtib ka meeste puhul?

Arutasime, et feministe selline teooria raudselt pahandaks. Kuid siis haarasin käekotist naisteajakirja, kust olin lõunapausi ajal lugenud vana kulunud nippi: kui tahad teada, kas mees petab, jälgi tema välimust. Uue linnukesega tiiba ripsutav mees hakkavat üleöö end lõhnastama, särki püksi toppima, usinamalt deodoranti kasutama ja mõni lihtsameelne raseerivat isegi kaenlakarvu. Nii et ka saadaval mehe tunneb ära liiga ilusa välimuse järgi? “Ah, jamajutt!” käratas seepeale sõbranna Anu. “Minu meelest on meestega just vastupidi, sest nad ise ei hoolitse enda eest. Seda teevad naised. Kui mehel on välimus korras, elab ta naisega koos.”

Anu sõnul olevat meestega just vastupidi: “Kui ta näeb välja nagu emata jäänud kutsikas, on ta vaba ja vajab naise hoolt. Mäletad ju seda Priitu, kelle särk oli nagu lakmuspaber — kui triigitud, oli tal parajasti mingi uus pruut, aga kui kortsus, oli pruut juba jalga lasknud.”

Vaidlesime ja tõime näiteid veel pikalt ning fakti vastu ei saa — välimus on oluline ja kannab endas olulisi sõnumeid. Koju sõites mõtlesin aga, miks inimene, kuigi kõigist neist signaalidest teadlik, end ikkagi nii kergesti reedab? Või meelega riputatakse endale plakat kaela: “Olen lahutatud naine ja pean end vormi ajama?”

Kuna kevad toob tänavatele ka nilbed mehed ja soovimatu tähelepanu, annan kaunitaridele tasuta nõu: kui tahad rõvedatest kommentaaridest ja läägetest komplimentidest rahu, jäta pea kammimata ja tõmba selga kotjas sviiter. Siis arvavad mehed, et oled juba abielus.