Tõmbasin vahkvihas rusikad rulli, kui kuulsin esmaspäevases osas žüriiliiget Toomas Volkmanni pikale kõhnale 16-aastasele tüdrukule nähvamas: “Kuidas on sul lood dieediga? Mitu kilo oled juba alla võtnud?” Kui tüdruk kohmetult itsitades tunnistas, et pole dieedile mõeldagi jõudnud, näidati suurel ekraanil tema värsket moefotot, kus olla pekivoldid inetult näha. Kohtunikud, pealtnäha täie mõistuse juures täiskasvanud inimesed, vangutasid pilti jõllitades üksmeelselt pead ja pööritasid halvustavalt silmi. Vaene lapsuke sai neilt hurjutada, et on oma sündsusetu tüsedusega fotograafi töö raskemaks teinud.

Raevust värisedes mõtlesin neile teismelistele tüdrukutele, kes seda saadet telekast vaatavad ja kaaluvad paar kilo rohkem kui modellisaate kohtunikelt sõimata saanud pikkade jalgade ja sipelgapihaga piiga. Nad kuulutati ju otse teleekraanil paksmagudeks! Mida kaaslased neile veel koolis öelda võivad? Kas nad üldse tohivad nii koledate ja rasvunutena tänavale minna?

Mida peaksid kergesti mõjutatavad teismelised arvama, kui “parimad moeasjatundjad” häbistatavad isegi piitspeenikest keha? Kui tegemist olnuks ühekordse keelevääratusega, oleksin mahagi rahunenud – paljugi mis, inimesel võis ju lihtsalt paha tuju olla. Aga tüdrukute kehakaalu kallal irisemine näib olevat selles saates kombeks. Ka paljud teised normaalkaalus tüdrukud on saanud käsu mitu kilo alla võtta. Nagu Volkmanni õelast märkusest selgus, loodavad kohtunikud pealekauba, et sentimeetrid hööveldatakse puusadelt mitte kuude, vaid loetud nädalate või isegi päevade jooksul. See on ju võimalik ainult nälgides!

Tyra Banks õhutab hoopis tervislikkust

Õnnetu modellihakatis sai peapesu ka oma magusalembuse eest, kuigi ta ei soovinud saatetegijatelt enamat kui paar tahvlit šokolaadi. Arvestades, millises pidevas ärevuses elavad selles saates iga päev uute tundmatute väljakutsete silmitsi seisvad lapseohtu neiud, pole ühelgi meditsiiniteaduse aabitsatõdedega kursis inimesele mõistetamatu, miks nad magusat ihkavad. Stressis aju vajab suhkrut. Aga selle saate kohtunike meelest tuleks paari šokolaaditahvli mugimise eest saata mahalaskmisele! Mul tekkis küsimus, miks see tüdruk ja teised “paksud” ülepea saatesse võeti, kui nad kohtunike väitel modelliks ei kõlbagi? Tundub, et nad valitigi selleks, et oleks, keda paksuks sõimata, sest tõsielusaatesse on ju intriigi vaja.

Enne, kui välja ilmus kodumaine saade, vaatasin Ameerika oma, mida juhib endine tippmodell Tyra Banks. Mitte kordagi ei ole ma kuulnud, et Tyra võtaks saatesse veidi trullakama neiu lihtsalt selleks, et teda avalikult alandama hakata: “Issand, kui rõvedalt paks sa oled! Sind on ju piinlik vaadata. Vuih, kui kole sa siin pildil oled! Mine näri mulda ja vaata, et oleksid järgmises saates vähemalt seitse kilo kergem.” Selle asemel pöörab Tyra suurt tähelepanu teadlikkuse tõstmisele erinevatest toitumishäiretest ning rõhutab igal võimalusel, et terve naisekeha on igal juhul ilus, olgu see mis tahes kujuga. Ilmselt tõuseks ka väga suur skandaal, kui Ameerikas, kus kohtuasjad ja kahjutasunõuded on sama argipäevased nagu hambapesu, õhutataks noorte naiste lemmiksaates anoreksiat.

Eesti modellisaade on kiviajas kinni

Võimalik, et Volkmann ja tema mõttekaaslased on lihtsalt ajast maha jäänud ega ole kursis, et alakaaluliste modellide kasutamine pole enam trendikas ja moodsas modellinduses puhuvad teised tuuled kui vaimust vaevatud 1990ndatel, mil moelavasid tõepoolest valitsesid Hitleri koonduslaagrist välja karanud luukerede sarnased modellid. Kas tol ajal moes olnud esiletungivate ribide, aukus ja siniste silmaaluste, inetute teravate põlvekontide ja kurva näljase pilguga naised on kellegi meelest veel ilusad?

Kui oleksin ema, kelle tütar hakkab modellisaate õhutusel end näljutama, marsiksin telestuudiosse kohale ja annaksin süüdimatutele moeasjapulkadele kere peale. Täiskasvanutel võiks nende hoole alla usaldatud laste vastu mingitki vastutustunnet olla. Mida sina arvad, lugeja? Kas modellisaates osalevad neiud on ka sinu meelest liiga paksud või on hoopis žüriiliikmetel mingi (nägemis)hälve?