Sõber lausus saate jooksul nii mõndagi intrigeerivat:

  • “Kui piirid oleks lahti olnud, eksjutead — siis ma kindlasti poleks Hellega abielus, vaid mõne Austria modelliga, tead! Oleks pääsenud näiteks Austriasse mängima ja vaevalt oleks mul mõne kolhoosi aseesimehe tütart olnud naiseks vaja võtta,” teab Sõber, et asjad oleksid võinud ka sootuks teisiti minna.
  • “Ma mäletan, ühekorra ta küll ütles, et “Nüüd on läbi poiss!” ja värk, tead, nüüd me lõpetame ära ja pani päeva ka kinni juba, et anname paberid sisse ja lahutame ära. Ma trennist tulin just ja ütlesin, et tavai võime ju minna. Aga see päev, kurat, oli kinni see. Uks oli kinni! Ta ei vaadanud päeva, eks. Tulime ära ja ütlesin, et mina sinna küll tagasi ei lähe, raisk, sa võid minna,” jutustas Sõber. Küsimusele, kuidas asjad sinnamaale jõudsid, alustas venitades vastamist Helle Sõber: “Noh, mis seal siis ikka mõtleda, vaata…” “Poiss mürgeldas teistega ka vahepeal, ütle kohe ära nigu on!” pistis Sõber seepeale vahele. “Mis seal siis nii kangesti on!”

Milliseid emotsioone sellised sõnad lugejates tekitasid?

Andres Sõbra kohta kehtib 100% ütlus: “Ega haridus matsi riku.” Uskumatu, et sellise suuvärgiga meest treenerina aktsepteeritakse. Haridus mehel on, haritust kahjuks mitte grammigi. Kui matsi kõnepruuki kuulata, on lausa uskumatu, et mees inimeste seas siiani elanud on. Arvaks, et on eluaeg vangis istunud ja tuli avalikkkuse ette laiama ning ennast kiitma. Kui Sõber oleks ka ainuke treener Eestis, siis tema juurde trenni matsikombeid saama ma oma poega küll ei paneks.

***

Vastik oli naisena kuulata sellist intervjuud!

***

Juhuslikult jäin ka seda intervjuud kuulama ja pean ütlema, et mulle just meeldis see ausus ja otsekohesus — julged teha, julge ka tunnistada! Naine paistis küll pisut allaheitlik, aga kokkuvõttes tundus huvitav perekond, kus üksteist toetatakse.

***

Jah, Helle tundub selle peres ainuke sümpaatne. Ja peab ikka tahtmine olnud olla taolise mehe kõrval 40 aastat. Usun küll, et kui mehepoeg oleks olnud tihemini kodus, naine vastu poleks pidanud. Aga on see eluke siis antud kannatamiseks?

***

Väga kahju sellest naisest, ta vist ise ei saagi aru, millise juurikaga koos elab. Andrese igast lausest paistis välja, et naist omada on tore. Naine oma oma käe järgi välja koolitatud, teab juba, mida ütlema peab, korralikult treenitud. Samuti vedas naisel (!!!), et sellel päeval ametiasutus kinni oli. Kui piirid oleksid lahti olnud, ei oleks Sõber ometi sellise naisega abiellunud, oleks ikka modelli saanud. Naine aga patsutab meest kintsule, et saada kinnitust, eks ma ju tegin kõik õigesti.

***

Kuni tänase hommikuni mõtlesin Andres Sõbrast ikka väga pahasti, õnneks nüüd on temast teine ettekujutus. Mees oli saates siiras ja aus, ilma vigurdamata rääkis kõigest, nii heast kui halvast. No mida teha, just selline ta on. Ta on ju tugev treener. Jah, sõnavara jätab soovida, aga ta selgitas ilusti ka selle kõik ära. Mulle meeldisid saates nad mõlemad, Andres on leidnud endale hea naise. Anu, hästi tehtud, aitäh! Andresele palju õnne saabuva juubeli puhul ja põruta vapralt edasi, sest 60 pole veel midagi!

Teema on üles võetud samuti Perekooli foorumis, kus arutletakse selle üle, kuidas Sõber oma abikaasat avalikus televisioonis lihtsalt alandas:

Korvpall korvpalliks, aga mingi kultuur võiks inimesel ikka olla. Enamik inimesi ei lao lagedale kõike, mida sülg suhu toob — elementaarne viisakus ei luba. Kas tõesit ongi nii,et sportlased olid trennis ajal, mil kooliharidust anti ja sellega seoses tekkis ka mingi haritus (enamusel ikka tekkis). Minu meelest hr Sõber lihtsalt ei viitsi pingutada,sest mugav on tulistada ja teiste peale mitte mõelda. Kohutav keele- ja inimestekasutus. Hea, et intervjuu läbi sai, ma kogu aeg hoidsin hinge kinni, et mis sealt veel koorub…

***

Vaatasin ka saadet ja ei suuda seda naist mõista lihtsalt. Mees räägib, et kui piirid oleks tema nooruses lahti olnud, siis ei oleks ta oma naisega abielus, tema naine oleks olnud näiteks Austria miss, aga mitte kolhoosi aseesimehe tütar. Ja naine õhkab kõrval kuidas ta ikka oma meest armastab. No täitsa ulme.

Kas see ongi see traditsioonilise perekonna mudel?

***
See intervjuu oli tõesti karm. Naine tõesti nagu teadis “oma kohta”. Piinlik oli ka juttu kuulata, kas hr Sõber sai või soovis aru saada, et ta on saates ja seal võiks ju oma juttu natuke kohendada või vähemasti proovida. Ma ei olnud ka selleks valmis, kuulasin ja vaatasin ja kogu aeg oli ebamugav. Äratas paremini kui kohv.

Millise mulje sinule Andrese suhtumine oma abielusse ja naisesse jättis? Oli see pigem positiivne või negatiivne? Jäta oma arvamus kommentaariumisse või saada naistekas@delfi.ee!