Ma ei kahtlegi, et on olemas inimesi, kellest iial autojuhti ei saagi, aga neid on ikka päris vähe ja nad vabatahtlikult ise rooli ei lähegi. Inimene harjub kõigega ja hirmust on võimalik üle saada.

Kindlasti arvatakse selle jutu põhjal nüüd, et mina olen üks neist üliaeglastest sõitjatest ja üritan praegu end õigustada. Mina üritan olla tasakaalukas ja rahulik juht, kiirust ei ületa ning tühiste asjade pärast närvi ei lähe. Ohutus ennekõike.

Kiire sõiduga uhkustavad tavaliselt need, kes aeglasemaid autojuhte maha teevad ja soovitavad neil minna metsa vahele sõitu õppima või üldse mitte rooli istudagi. Väidetakse, et uimased autojuhid ongi need, kelle pärast tekivad liiklusohtlikud olukorrad ja ohtlikust olukorrast võib teadagi alguse saada ränk liiklusõnnetus.

Kas asjad ikka on päris nii? Kas tõesti on väiksema sõidukiiruse valijad hirmsate õnnetuste põhjustajad ja kas nad on ära teeninud sellise alandava sõimu? Me ju tegelikult ei tea, mis põhjusel nad parasjagu "uimerdavad". Muide, uimerdamiseks peetakse juba ka seda, kui autojuht ei sõida suurima lubatud kiirusega, mis maanteel on talveajal tavaliselt 90 km/h. Kui inimene sõidab näiteks 80 km/h, jääb ta juba kõigile jalgu ja mõni närviline autojuht tormab varsti foorumisse kirjutama, kui ohtliku möödasõidu ta pidi ühe totaka pärast tegema.

Tegelikult ei ole suurim lubatud kiirus maanteel mitte kunagi kohustuslik ja möödasõit ei pea mitte kunagi olema ohtlik. Ei saa ju olla nii kiire, et ei jõua ära oodata, millal möödasõidu saab ohutult teha. Paljud foorumis närveldajad on liikluseeskirjast ära õppinud sellise väljendi nagu "põhjendamatult aeglane sõit". Seda sõnaühendit nad sellistes teemades võimalikult palju kasutavad ja soovivad, et aeglastele autojuhtidele tehtaks trahvi.

Põhjendamatult aeglane sõit on tegelikult väga ebamäärane väljend. Nagu juba mainitud, me ju ei tea põhjuseid. Võib-olla on eakas paarike parasjagu teel linna toiduvarusid suurendama? Kui vanainimene sõidaks suurel kiirusel, milleks ta tegelikult enam võimeline pole, oleks liiklusohtlikud olukorrad palju tõenäolisemad kui aeglase liikumise puhul. Selle peale ütleksid paljud praegu, et vanainimesed ei tohiks rooli ronidagi. Mina nii ei arva. Ka praegused liiklusässad, kellele kõik närvidele käib, jäävad kunagi vanaks ja aeglaseks. Ausalt ka!

Rohkem sallivust võiks ikkagi teiste liiklejate vastu olla. Palju neid ülemäära aeglaseid autojuhte ikka ette satub? Ja kui satubki, siis julgen kahelda nende närvides, kes sellest suure numbri teevad ja fantaseerivad, et uimerdajad on maanteemõrtsukad. Ohtlikud on pigem need, kes sellise tühja asja pärast närvi lähevad ja meelega hakkavad esinema ning närvilisi möödasõite tegema.