Mõned nädalad tagasi käisime sõbrannaga kinos ja otsustasime peale filmi vaatamist võtta poest pisikesed veinipudelid ja minna Kanuti aia parki istuma. Ülikooliajal sai seal sagedasti sõpradega käidud ja ega ei osanudki midagi karta. Usun, et teadmatusest, et just seal varitsevad ja laamendavad hirmujudinaid tekitavad noored, võivad sinna parki sattuda teisedki minusugused, kes soovivad lihtsalt ühel suvalisel õhtul sõbrannaga roheluses istuda ja lobiseda.

Kanuti aeda sisenedes tajusin küll, et just seal rulapargi juures on palju noori, kes neile kohaselt räägivad kõvema häälega, itsitavad ja tuusavad, aga ei osanud midagi suuremat mõelda. Ka purskaevu juures oli üks suurem kamp noori, kes tarbis alkoholi, aga kuna olen ka ise noorena pargis alkoholi tarbinud, siis mis see minu asi on, mida need noored teevad. Midagi nad ju sel hetkel otseselt veel ei lõhkunud ega midagi. Teatav ärevus muidugi oli õhus, aga kuna olen ehk ka pisut liiga paranoiline inimene, kirjutasin selle oma peas ülemõtlemise kaela.

Nüüd muidugi panen neid artikleid lugedes pildi kokku küll, kes need “tuusavad” noored seal pargis olid. Sellises koguses neid ju minu ülikooli ajal seal ikka ei tsillinud, pigem olid sellised rahulikumad kambad. Nüüd on sellest pargist saanud samasugune urgas nagu nurga taga asuv noorte ja backpackerite seas populaarne baar ja ega ei teagi, kas oli mõistlik see rulapark ikka sinna püsti seada, kui see kutsub tsillima laamendavaid noori?

Mind ajab pisut marru mõte sellest, et miks ma pean oma kodulinnas kartma noori kambajõmme, kes võivad iga hetk mulle rusikaga näkku või jalaga selga lüüa? Ja seda mitte ainult Kanuti aias, aga ka näiteks Balti jaamast koju jalutades või luksusliku Hiltoni hotelli ees asuvat "mendiparki" läbides? Igal pool suurt kampa noori nähes mõtlen, et kas ka nemad on pahatahtlikud? Sageli kindlasti ei ole, aga ega mina ju ei tea, kes need noored on?

Äkki oleks paras õppetund ja samas ka hoiatus teistele linnakodanikele, kui saaks nendest noortest pildid kuhugi veebikeskkonda üles riputada ja vaadata, kelle eest end hoida tuleks? Aga muidugi paljud neist on ju noores eas lapsed ja seda neile teha ei tohiks… Aga mis võiks olla siis lahendus, kui tõenäoliselt isegi nende laste endi vanemad ei tea, mida oma lapsega peale hakata? Kuidas kaitsta teisi ja teha nii, et Tallinnast ei saaks mingi geto?

Mina kardan küll.