MINU ALKOPÄEVIK

Kui nüüd hästi järele mõelda, siis ei meenu mulle, millal viimati oli päev, kus ma ei manustanud tilkagi alkoholi e. alkoholi sisaldavat jooki. Mitte et mul oleks karjuv vajadus alkoholi järele või et ilma ei saaks — sugugi mitte! Aga kuidagi on nii läinud, et enne magama minekut joon ikka klaasikese veini või siidrit. Seltskonna mõju ei saa ma oma tarbimisharjumustes samuti süüdistada. Sest elan visiitsuhtes ja nii tuleb sageli ette üksildasi õhtupoolikuid.

Kui avaldati uurimus eestlaste alkoholilembusest ja et me oleme seal suisa teisel kohal maailmas, siis otsustasin, et panen nädala jooksul oma janud kirja. Nii sündis minu alkopäevik. Muide, sel nädalal, mil ma järgnevat päevikut pidasin, elas mu kaaslane minu juures. Nii võin osa süüst tema kaela ajada…

Päevikut pidasin MINA:
peagi vanusegruppi
35+
kuuluv sportlik, lustlik ja lapsemeelne naisterahvas, teismelise nooruki ema.

Olen nagu Pipi Pikksukk
, sest tegelen saja asjaga ja sahmin palju ringi: natuke käsitööd, aiandust, kui oleks aega, siis loeksin palju-palju, kokkan, reisin….

Mu eluviis on sportlik
(kuhu muidugi alkohol ei sobi): rulluisutan, jooksen, keplen, niisama kõnnin, talvel suusatan mäel ja maal.

Pere, sõbrad
on lahutamatuks osaks mu elus.

Olen
kontorirott
: igapäevatöösse kuuluvad arvude ja kevadel üritan kooliga ühele poole saada.

PS! EILE oli esimene päev, mil ma ei manustanud tilkagi alkoholi.

TEISIPÄEV
Õues oli väga, väga kole lörtsine ja tuuline ilm. Et kuidagigi mõtteid mujale saada, kujutles vaimusilmas mõnusat koduõhtut teleriees kuum joogikruus käes. Leidsin kapist paki alkoholita glögi ja pudeli veini ning miksisin neist koos maitseainetega ülihea joogi. Minu joogikoguseks tuli umbes 1,5 kruusi glögi, ehk umbes 2 pokaali veini.

KOLMAPÄEV
Glögiõhtu jätkus. Täna olin eriti tagasihoidlik ja piirdusin ühe kruusitäie joogiga. Hiljem kööki nõusid viies avastasin, et pudeli põhja oli jäänud mõttetu väike kogus veini, mille siis üle pudelisuu sisse valasin endale. Manustatud alkoholikogus umbes 1 + 0,5 pokaali punast veini.

NELJAPÄEV
Õhtul töölt tulles küsis elukaaslane õhtusöögilauas, et kas täna midagi juuakse ka. Seda ei lasknud ma endale mitu korda öelda. Korkisin punase veini pudeli lahti ja teleka ees vedeledes jõime pudeli ka tühjaks. Sealjuures naersime üksteise sinakaid hambaid, mille oli põhjustanud eriti tummine jook. Manustatud alkoholikogus pool pudelit veini.

REEDE
Ärkasin kerge ärevustundega, kuna nädalalõpp oli käes ja õhtul oli plaanis sõpradega väike pidu-joogi-klubiõhtu. Kuidagi sai päev õhtusse ja kaaslase saabudes tegime kohe esimesed joogid. Kodust sõprade poole liikudes oli meil kahepeale umbes 70 cl viina joodud ja minu olek päris pöörane. Peale järgmist koksi tundsin, et asi kisub käest kui jätkan….Otsustasin vee peale üle minna (peale mõnda okselkäiku) kuna tahtsin klubituurist osa saada. Ütleme kokkuvõtteks niipalju, et meie 9liikmelisest seltskonnast olid adekvaatsed ja jõudsid klubisse u pooled. Aga õnneks minu arukas otsus vett juua lasi mul osa saada kogu peost ja naljadest. Magama saime alles enne kuute. Manustatud alkoholikogus u 300 ml viina.

LAUPÄEV
Help! Help! Help! Viin on arukate inimeste jook….Mitte aga minu jaoks. Hommikul võileibu valmistades öökisin neid nähes. Nii paha oli. Vedelesin lõunani voodis ja tõotasin enesele, et ma ei puutu väga pikka aega ühtegi alkoholi. Paraku päev muutus. Mul oli asjatoimetusi linnas, ja nii pidin ennast kodunt välja ajama. Oi, kui raske oli säilitada optimistlikku meelt ja rõõmsat nägu. Tänu keefirile pidasin õhtuni kenasti vastu. Enne sauna minekut lubasin elukaaslasele, et võin vajadusel hiljem kaineks autojuhiks hakata. Paraku polnud seda vaja. Ja arvake — ma murdusin pärast esimest leili, haarates külma õlle järele. Oli hea küll… kuid uuele ringile siiski ei läinud. Hiljem teleka ees giniklaasi väga kärme ma liigutama polnud. Isu polnud. Manustatud alkoholikogus 1 Saku Ice 0,33 ja natuke džinni.

PÜHAPÄEV
Oi kui hea on ärgata selge peaga! Korraks käis siiski peast läbi mõte, ilmselt täna õhtul koksiklaasist ei pääse, sest telerist tuli oodatud saade. Nii läkski — elukaaslane saabus paari õlle ja pooleteise liitrise džinnipudeliga. Pudelit piieldes, veensin end, et üks klaasike segu on justkui limonaadi eest. Manustatud alkoholikogus 2 klaasi longerot.

ESMASPÄEV
Kogu päev oli täis kiireid toimetusi ja tegemisi. Saades imehea uudise töölt, arvasin, et seda tuleb küll õhtul kindlasti tähistada vähemalt ühe šampusega, aga siis sai võetud plaani sõpradega reedel seda tähistada väikse koosviibimisega (vt. eelmist reedet….). Õhtul diivanile maandudes oli kaaslaseks jälle klaasike long drinki. Kuna elukaaslane lonksas ka minu juurest, siis tuli ka täita mõne aja pärast uuesti klaas. Joodud kogus 1 klaas longerot.

TEISIPÄEV, KOLMAPÄEV, NELJAPÄEV
Päevast polegi palju kirjutada. Napsu pärast tuli aga jälle märkmeid teha: manustatud (alkoholi sisaldav jook)  iga päev õhtul u,bes 1 klaas longerot

REEDE
Õhtul töökaaslase sünnipäeval olin endiselt nädalataguse õuduse kütkes ja süda keeldus vastu võtmast erilisi alkoholikoguseid. Manustatud kogus 2-3 pokaali šampust.

KOKKUVÕTTEKS
Nüüdseks, mil väike kokkuvõte minu napsutamisest on must-valgel kirjas on mul pisut piinlik ja isegi hirm — see pole ju päris normaalne!!!  Aga ma pole ju joodik ja mul pole probleemi…
Kuid miks siis ei möödu mul päevagi ilma alkoholita?

--------------------

KOMMENTEERIB Tervise Arengu Instituudi
mittenakkushaiguste ennetamise osakonna projektijuht Diana Rand

Päevikupidaja alkoholitarvitamine on oluliselt üle riskipiiri — nii päevakogustes kui ka selles, et nädalas pole kolme alkoholivaba päeva.
Päevikupidaja saab küll aru, et see pole normaalne ja viin pole tema jook, kuid siiski eitab, et tal on probleem liigse alkoholi tarvitamisega.

Naine leiab alati põhjuse alkoholi joomiseks, olgu selleks vilets ilm, hea uudis töökohalt või elukaaslase soov. Alkoholilembuse tõttu ei õnnestu ka lubadustest kinni pidada ja olla kaine autojuht. Puhkepäeva osaks on kerge ärevus, mis on seotud ootusega alkoholiga seotud peoõhtule. Suurema koguse alkoholijoomise tagajärjeks nädalavahetuse öösel on alkoholimürgistus.

Murelikuks teeb see, et naine peab väikest alkoholikogust limonaadiks — klaas gini puhul pole tegemist limonaadiga.
Soovitan tal leida abi ja nõu kuidas oma alkoholi tarvitamist vähendada.