Karri Kastehein vaatleb pakse inimesi ja toitumisesteetik Teet Otal annab nõu.

Kui oled paksuks läinud, siis tea, et su kallim ihaldab kõhnemat inimest. Umbes sellist nagu sina, aga ilusamat, ideaalkaalus. Ta on kurb sellepärast, et sa jäme oled. Ükskõik mida ta ka ütleks, ta eelistab, et oleksid kenasti vormis. Olukord on veel karmim kui oled üksik ja alles otsid kaaslast. Pekise kehaga on raske hingesugulast leida. Paks peab leppima tagavaravariandiga. Kui üldse keegi tema sisse viitsib vaadata. Kui sa ise endale ei meeldi, ei meeldi sa ka teistele. Rasvunud inimesest õhkub salakurbust. Ükskõik kui head nägu halva mängu juures teha. Kõik tajuvad seda. Paks olemist peetakse õnnetuks seisundiks.


Meestel on ka suure õllekõhuga raske elada. Peab kõhu üles tõstma, ristipidi selle alt pesema, et voltide vahelt vanad kartulikrõpsud ja saiapuru kätte saaks. Kingapealu on raske siduda, sõlmed tulevad külgede peale, sest käed ei ulatu üle pekivoltide ja oi kuidas võtab hingeldama. Hommikuti, kui oled just duši all end puhtaks saanud, paned ülikonna selga, ägisedes kummardad, saad lõpuks kingapaelad seotud, tõused, haarad portfelli ja ….pahhhh… higi uuesti lahti! Mine või duši alla tagasi, aga aega ei ole. Siis käidki terve päev tumedad rattad kaenla all ja laik selja peal. Sellepärast on suurele õlle- ja pitsasõbrale hea kinkida hästi pika käepidemega kingalusikas. Meil see on. Täitsa töötab.


Paks inimene ei ole ilus. Räägitagu, mis tahes. Kõik küsitlused näitavad, et lihtsalt paksu ei peeta meie maailmajaos ilusaks. Teda peetakse paksuks. Seejuures võib ta olla sarmikas, andekas, inimesena meeldiv, sõbralik ja kasulik. Teine lugu on armastusega. Armastus ei küsi välimusest. Aga see on hoopis teine teema.


Tõeline ilu on sisemine? Kas ikka on? Mille sisse see ilu on peidetud? Ilus peab olema ikka seest ja väljast ka. Seesmiselt ilus inimene ei lase oma kehal rõvedaks minna. Väljast paks on seest ka paks. Mida teha?


Nõu annab toitumisesteetik Teet Otal


Ära usu kõike, mis poes saada on. Vali toitu mõistusega. Vaata paki pealt, mis toidu sees on. Paksuks lähed siis, kui sööd liiga palju. Nii lihtne see ongi. Sööma peab ainult niipalju kui ära kulutad. Kui liigud vähe, pead ka vähem sööma. Liigu rohkem. Seksi nii palju kui võimalust on. Ja alkoholiga pea piiri. Alkohol teeb paksuks. Igasugune alkohol teeb paksuks, koledaks ja pikemas perspektiivis ebameeldivaks inimeseks.


Aeg on küll lõputu aga sinu elu ei ole! Noorusest ja ilust rääkimata. Ainult sina ise saad otsustada mida ja kui palju sa oma suumulgust sisse ajad! Aga ära seda saladust kellegagi jaga, muidu rikud snäki ja alkoholi kartellide miljardiäri.


Tegutse kohe, sest sa jooksed ajaga võidu. Jooksma peaks reaalselt, õues, metsarajal. Pole mõtet teleka või arvuti ees nagu siga lösutades pitsat, krõpse, küpsiseid, juustuga makarone, õlut, veini, shokolaadi ja kõike muu mõnusat näost sisse ajades olukorda unustada püüda. Loodad, et kui unistad hästi tugevasti, siis lähed iseeneseest vormi tagasi? Ei lähe!


Paksuna ei saa sa ka väärikalt vananeda, sest rasvunud inimene jääb haigeks. See on fakt. Mõtle mitut paksu kõrges vanuses inimest sa tead? Annab nuputada. Pakse vanu inimesi ei ole peaaegu olemas. Paks vanaema võib väga ilus olla. Aga kui ta vara ära sureb, sest süda ja sisikond üles ütlevad, siis see ei ole enam ilus.


Igasugused snäkid ja maiustused teevad paksuks. Miks? Sest kõik, milles on palju rasva ja suhkrut, teeb paksuks. Suhkuru ja rasva näksimine teeb tuju paremaks, aga samal ajal ka paksuks. Paks olemine teeb kurvaks ja tuju tõstmiseks on vaja näksida. See aga teeb paksuks ning tuju tõstmiseks on vaja jälle …näksida. Nõiaring. Sama ring on alkoholiga. Mõtled, et mis see paar klaasi või pudelike veini päevas ikka ühele tõelisele naisele teeb. Aga teeb! Tekib alkopekk, vajud ära, lähed koledaks ja jääd haigeks.


Seega — stop! Peatu! Mõtle enne, kui midagi suhu pistad või mõnusa sõõmu suhkrurohket gaasilist jooki, tüki šokolaadi, lusikatäie rammusat jäätist, magusa kokteili, suure kannu õlut või paar klaasi veini alla kulistad! Vaatle ja mõtle kas see amps või lonks on väärt neid volte ja pekki mida siis kõhul, tagumikul, reitel, puusadel ja hinges kannad? Põskedel ja lõua all ka. Sealsamas kõrval on palju vähem rasvane ja kalorine amps ja lonks, mis ei tee sind paksuks. Uuri, mis on toidu ja joogi sees! Võta vahelduseks tervislik amps ja tunne rõõmu, et saad samal ajal häid asju süüa ja saleneda. Iga söömata rasvane asi ja joomata alkohol on suur samm sinu ilu, tervise ja õnne poole.


Oleme looduse poolt arenenud nii, et suudame hakkama saada vähese toiduga. Kogu inimkonna ajaloo vältel on enamus inimesi pidanud iga suutäie pärast tublisti pingutama. Tõestuseks on see, et kehal on komme ladestada tagavarasid raskete aegade jaoks. Evolutsioon aga ei näinud ette inimesele supertugevat enesekontrolli olukorras, kus valitseb totaalne toidu üleküllus. See, mis rikkas maailmas hetkel toidu osas valitseb on hullumeelsus! Nagu rikki läinud masinast toodetakse toitu, töödeldakse toitu, muundatakse geneetiliselt, et kõike saaks rohkem. Toidu sisse pannakse keemiat, plastmassi, värve, mürke, mis maitsevad nagu magus, soolane ja muidu mõnus, et kõike saaks rohkem ja kõik aina rohkem ostaksid ja sööksid. Peamine, et hästi palju ostaksid. Poole võib pärast minema ka visata. Looduses aga on soolane, magus ja rasvane haruldased maitsed. Just harulduse pärast oleme arenenud neid kõrgelt väärtustama. Aga olukorras, kus meile lausa topitakse poes, telekast, internetis, tänaval, igal pool kõikvõimalikku soolast, magusat ja rasvast kraami on aju segadusse aetud. Keha ei tea enam mida, kuhu ja kui kauaks ladestada? Inimesed kasvavad laiusesse, pakse haigeid tuleb aina juurde, aina suuremaid kiirabi autosid ja haiglavoodeid peab tootma. Ravimifirmad õitsevad, kui su tervis on kehv ja riigile on kasulik, kui inimene enne pensioni ära sureb. Ise pead valima, millist elu sa tahad. Ole terane ja vali targalt. Eriti keeruline on toitu valida, kui raha on vähe. Selles olukorras peaks eriti hoolsalt valima ainult tervisele vajaliku. Rämpsu peale pole mõtet oma elu raisata.