See hirmutunne on ka täiesti arusaadav — kes naudiks oma suve, kus ühed külalised jõuad vaevalt ära saata, kui hoovi sõidab järgmine autotäis? See on ilmselgelt väsitav… Väsitav on see isegi siis, kui tulijatel on kaasas oma voodipesu ja söögikott. Kuidas aga korraldada asju nii, et külaskäigud ei kasvaks üle pea ja neid naudiks ka pererahvas?

Inimesed on erinevad — sellega tuleb arvestada

Minu tutvusringkonnas on ainult üks perekond, kelle uksed on ööd-päevad läbi sõprade jaoks valla ja kes naudivad külalisi. Kõik inimesed aga ei ole nii külalislahked ja mõni pole seda kohe üldse. Mul on ka selliseid sõpru ja neile ei meeldi külalised absoluutselt — nad muutuvad närviliseks, kui nende koju tulevad teised inimesed ja rikuvad nende kodurutiini. Ma ei mõista neid hukka — vastupidi. Kodu on iga inimese isiklik koht ja kui keegi on otsustanud sinna teisi mitte lasta, siis on see tema otsus — teistel jääb üle seda ainult aktsepteerida! Mitte kellelgi (ka lähedastel inimestel mitte) pole õigust selle peale vihastada. Ja ammugi pole kellelgi õigus sellest üle astuda ja ennast ikkagi külla kutsuda.

Ära kutsu ennast ise külla

Kõige oodatumad on need külalised, kelle pererahvas endale ise külla kutsub. Ning kõige tüütumad ja väsitavamad need, kes ennast ise külla kutsuvad. Loomulikult ei räägi ma siinkohal üheks korraks öömajale palumisest, vaid ikka pikemaks ajaks suvitama saabujatest. Külalisi ise kutsudes on pererahval võimalus tulekut planeerida enda jaoks sobivale ajale. See annab võimaluse külalistega arvestada ning koosolemiseks rahulikult aega pühendada. Seda aga ei saa teha pererahvas, kelle koju ilma etteteatamiseta sisse sõidetakse. Ülekohus oleks siinkohal avasüli vastuvõttu oodata.

Kui sind pole külla kutsutud, siis on äärmiselt ebaviisakas seda ka ise teha. Tihtipeale kipuvad aga külalised lõpuks saadud luba ka kurjasti ära kasutama — annad sõrme ja sinult võetakse käsi — igasuguse häbitundeta. Nagu kehtiks ühekordne väljapressitud „jah” sõna terveks suveks! Miskipärast teevad seda just lähedased inimesed. Kas mõeldakse, et nende peale nagunii ei pahandata ega midagi öelda? Pahandatakse ikka küll ja rohkemgi veel, sest oma inimene peaks just paremini mõistma, et teisel inimesel on ka oma elu

Küllamineku meelespea

Et küllakutse ei jääks viimaseks, tuleb külalistel pererahvale meeldivat seltskonda ja nauditavat ühist aega pakkuda. Kõige selle kordaminekuks mõned kasulikud nõuanded:

  • Austa pererahvast ja käitu viisakalt — ka oma pereliikmetele külla minnes jääd sa siiski külaliseks!
  • Planeeri külaskäik võimalikult lühikeseks perioodiks!
  • Hoia oma asjad sinu jaoks eraldatud toas! Eriti puudutab see lastega külalisi!
  • Lemmikloomad võiksid jääda oma koju!

Suvisel ajal on väga mõnus mööda Eestimaad ringi sõita ja erinevates kohtades puhata — arvestagem aga üksteisega ja seda naudivad heameelega kõik!