Lugeja mure:

Tundub, et see on paljude lapsevanemate mure. Asi selles, et mu laps on ennast suvega erinevaid vanaemasid mööda sõites paksuks söönud ja jätkab seda rütmi ka nüüd. Tal on oma taskuraha, mille kohta meil on kokkulepe, et võib seda millele iganes kulutada. Tema viib kogu oma raha poodi ja ostab jäätist, limpsi, saiakesi, kommi, šokolaadi, pitsat jne — ühesõnaga kõike seda, mis paksuks teeb. Olen ise kodune, meil on soe ja enam-vähem tervislik toit iga päev laual, ta sööb kodus ka normaalselt, aga magusat vohmib kahe käega sisse nagu poleks just pool tundi tagasi kausitäit kartuliputru kotlettide ja kurgisalatiga nahka pistnud. Ma ei ole talle magusat keelanud — meil on alati kooki või kommi või jäätist kodus olemas. Mu küsimus on siis see, et kuidas seda meeletut magusaisu kontrolli alla saada, et ta täiesti rasva ei läheks? Kui palju võiks-peaks 10+ vanuses trennipoiss magusat üldse sööma ja milliseid maiustusi ma peaks talle pakkuma, et tal ei oleks tarvidust kohe pärast sööki ja magustoitu poodi jäätist ostma minna.

Vastus:

Kahtlemata on lapsevanematel väga oluline roll oma laste toitumisharjumuste kujundamisel. Kuna lapsevanemad vastutavad enamasti koduse toiduvaliku eest, on esmatähtis pakkuda lastele täisväärtuslikku ja mitmekülgset toitu — liha, kartul ja salat. Need on toidulaual kõik väga tähtsal kohal. See varustab lapse organismi vajalike toitainetega, annab energiat ja vähendab söögiisu. Teisest küljest tuleb arvestada sellega, et lapsed vajavad kasvueas rohkem energiat ja toitaineid. See võib väljenduda ka suuremates toidukogustes. Sageli on aga magus söök-jook (komm, koogid, karastusjoogid) lastele palju ahvatlevamad, ning see kajastub ka nende eelistustes. Rämpstoidu osakaalu vähendamine laste menüüs on paljudele lapsevanematele suureks väljakutseks. Keelamise asemel soovitaksin hoida köögilaual tervislikemaid alternatiive — viilutatud köögiviljad, puuviljad, marjad, pähklid, mida laps söögikordade vahel ise võtta saab. Magusa toidu söömissagedus lastel on tõenäoliselt suurem kui täiskasvanutel. Kuid sellest hoolimata on oluline, et laps ei teeks seda igapäevaselt. Mõnes peres töötab see, kui teatud toitude söömiseks on kindel aeg.

Siin on viis soovitust, mida meeles pidada:

- Toidukorra puhul tasub serveerida 1-2 toiduainet, mida laps kindlasti sööb (ehk, mis talle meeldib) ning sinna juurde võiks serveerida ka uusi toite. Toit peaks olema mitmekülgne ja toitainerikas.

- Oluline, et laps tuleks sööma kui tal on söögiisu. Samuti tuleks lasta tal süüa rahulikult ning senikaua kuni kõht on täis.

- Kui toidukord on läbi ja magustoitu menüüs ei ole, siis ühe võimalusena võib teda informeerida, et soovi korral võib ta puuvilju või marju võtta.

- Toitu ei tohiks kasutada premeerimiseks, sest see muudab teatud asjad ihaldusväärsemaks ning võib tervislikust toitumisest vale kuvandi luua. Mõni meeldiv ühine tegevus sobib premeerimiseks palju paremini.

- Lapsed jäljendavad inimesi, kellega nad palju koos aega veedavad. Seetõttu on vanema roll olla hea eeskuju. See kehtib ka toidulaua taga.