Artikkel on täiesti adekvaatne noore rühmaõpetaja jutt.

Mina olen töötanud lasteaias 10+ aastat.

Kui majja tuleb noor õpetaja, siis esimene aasta kulub tema kaitsmiseks. On lapsevanemaid, kes pahatahtlikult noore õpetajaga manipuleerivad, oma tujusid välja elavad ja ebareaalseid nõudmisi esitavad- sest nad näevad noore inimese ebakindlust. Tihti on ebameeldivalt käituvad lapsevanemad noore õpetajaga ühevanused (24 a ringi) ning omavanusele inimesele on ikka lihtsam "ära teha". Paljud neist käituvad vanemate pedagoogidega viisakamalt.

Kahjuks pean tõdema, et lasteaia töö on väga pingeline. Lapsed on ikka lapsed ja õpetajad saavad väga palju koolitusi, kuidas nende õpet huvitavaks muuta, erivajadusi toetada jne. Enamus aastaid töötanud rühmaõpetajaid on väga hästi haritud. Õnneks jääb ka juba kõrvu, et lasteaeda mittesobiva natuuriga isikute vastu tõustakse julgemalt ning ma loodan, et vanaaja "nurga- taga- tutistajaid" enam pole.

Siiski on 3-4 viimasel aastal õpetajate seas väga populaarsed koolitused:
Kuidas hakkama saada tööstressiga.
Läbipõlemise vältimine.
Vestlused keerulise lapsevanemaga.
Koostöö kodu ja vanemaga lapse erivajaduste märkamisel ja toetamisel.

See nimekiri ju näitab nii mõndagi.
Olen ise olnud läbipõlenud ja üle elanud erilisi vanemaid. Olen näinud väga südamlikke inimesi töölt lahkumas suure emotsionaalse pinge tõttu. Olen näinud noort õpetajat WCsgas nutmas lapsevanema solvangute tõttu.

Minu nõuanne: kui lasteaiatöö on kutsumus, siis leia lasteaed, kus on särasilmne juhtkond, kes seisab töötajate taga.
Töö lastega on väga suur väljakutse, loominguline ja kindlasti eneseteostust võimaldav.

Kuid see töö ei ole väärt tegemist oma tervise arvelt: unehäired, ärevus jne. Kurvast õpetajast pole ka lastele väga kasu - nõiaring.