“Minu lapse isa oli tagaotsitavaks tunnistatud. Vastavalt seadusele saab toetust, kui isa on tagaotsitavaks tunnistatud. Tänu sellele sain ka mina viis aastat iga kuu 19 eurot omal ajal.

Peale lapse sündi nimelt mees varastas minult väärisesemeid ja müüs pandimajja, kust ise pidin asjad üles otsima, kuna politsei ütles, et nemad ei hakka otsima ja kõiki pandimajasid taga ajama.

Veel ei mainitud mulle, et ma oleks võinud nõuda, et ma ei oleks pidanud 12000 krooni maksma SMS-võlga, mille minu teadmata lapse isa oli võtnud. Veel nad ei soovinud kiirlaenu kontoritesse helistada, kirja saata (kriminaalmenetluse osas) ja pidin ise kahenädalase lapse kõrvalt mitmetesse pandimajadesse helistama ja leidma 12000 krooni kuskilt, et tasuda tema laenu. Muidu oleks minult emapalk arestitud ja laenuandjad ähvardasid kohtutäituriga, mis sest, et mina ei võtnud laenu.

Teise lapse sündides aga tabas mind väga ebameeldiv üllatus: mulle öeldi, et pean 1000 eurot ebaõiglaselt saadud lastetoetust tagasi maksma.

Seletasin, et sain lastetoetust selle eest, et lapse isa oli tagaotsitavaks kuulutatud. Siis aga selgus, et tema kriminaalasi oli juba viis aastat tagasi lõpetatud, aga mulle ei olnud sellest keegi teada andnud! Prokurör ütles mulle tookord, et oodake veel ja kriminaalasja ei lõpetata enne, kui isik on tasunud teile võla. Lapse isa seda ei teinud. Küsisin ka sotsist ja nad ei osanud midagi öelda, pidid ise uurima ja teada andma, aga ei prokurör ega sotsiaalametnikud tagasi ei helistanud.

Kui kriminaalasi lõpetati täielikult, ei saadetud mulle isegi ühtegi kohtudokumenti, mille alusel oleksin saanud teavitada, et lapse isa pole enam tagaotsitavaks tunnistatud ja kriminaalasi lõpetatud. Pärides aru prokuratuurist jäin veel ise süüdi. Kuidas mina saan jääda süüdi, kui otsuseid prokuröriga ja kohtuga tehti omavahel, mind kaasamata, ja mulle saadeti ainult eelnevad resolutsioonid???

Kui läksin uue lapse sünni järel emapalka vormistama peaaegu 4 aastat tagasi, siis tuli kohe kiri, et minule on liiga palju makstud raha. Huvitav, kust siis nad said dokumendid, et krim. asi lõpetatud?

See 1000 eurot võetigi mu emapalgast maha! Poleks minu oma sugulased aidanud, siis oleksime kõik näljas ja rahatud olnud.

Olen siiralt pettunud riigisüsteemis, kuna võtsin ju prokuröri ja sotsiaalametiga ühendust. Kas siis uus laps, kellel on teine isa, on nüüd süüdi selles ja peab oma söögi pealt maksma teise vigade eest?

Sisuliselt ei olnud mina milleski süüdi. Riigi tegemata töö ja vastutust ei tahetud võtta. Isegi kui käisin mitmeid kordi politseis ülekuulamisel kriminaalasjus, siis tulin nutuga ära, kuna riieldi toonitades, et ise olete süüdi, nutate nüüd ja oleks pidanud vaatama kellega elama hakkate. Kas kõik inimesed võivad panna käe südamele ja öelda, et nad pole elus eksinud ja neil pole olnud olukordi, kus nad ei osanud lugeda teise inimese käitumisest midagi välja?”

Kirjuta ka sina meile, kui sul on olnud sarnaseid kogemusi! Ootame kirju aadressile naistekas@delfi.ee!