“Söö iga päev üks lusikatäis vähem!” Nii soovitas minu mees, kui kurtsin, et on kaalu juurde tulnud ja mõned riided enam selga ei mahu. Alguses vihastasin, et mis pagana lause! Siis hakkasin mõtlema, et selles lauses võib ju iva olla. Ikka need koledad jutud, et kas koonduslaagris oli keegi paks jne. Samas, mis hulle ravimeid kasutatakse kaalu langetamiseks, korraks saab kaalu alla ja siis on äkki kaal veelgi kõrgem. Tegelikult tuleb lihtsalt muuta söömisharjumusi — ainult üks lusikatäis päevas vähem süüa on muidugi kerge kunstiline liialdus, aga väga palju ma küll ei pidanud muutusi tegema, et taas oma ideaalkaalu saada.

Alustasingi siis sellega, et kaalusin oma söömisharjumusi. Muidugi, hommikul sõin vägisi veidi rohkem, umbes nii, et hommikusöök söö ise, lõunasöök jaga sõbraga jne. Muutsingi siis hommikusööki — üks viil leiba, saia ei söönud. Päevased ja õhtused toidud jätsin praktiliselt samaks, kuid sõin kõike vähem. Oli 2015.a. kevad, ilmad olid ilusad ja kõndisin ka rohkem. Umbes paari kuuga oli 6 kg läinud.

Rohkem ei olnud mul vajagi, sest päris ülekaaluline pole ma õnneks kunagi olnud. Nüüd on aasta möödas ja mu kaal ei ole suurenenud. Räägitagu mis tahes, kuid põhiline paksus tuleb ju ikkagi ülesöömisest. Aastaid tagasi mu väga paks tuttav käis Tartus uuringutel ja sai diagnoosi: suust sisse läinud paksus. Olen muidugi häbematu, kuid mulle meeldib inimesi jälgida ehk rohkem kui ilus oleks. Näiteks kaupluses näen tihti, mis kooke laovad ostukorvi priskemad inimesed. Sünnipäevalauas ei suudeta söömist lõpetada, öeldakse, et ongi peaaegu otsas, söön lõpuni. Ma tean, kui palju rasva ja rääsunud rasva kasutatakse ära saiade-kookide jm valmistamisel. Ostsin kunagi poest Salvesti praekapsast, see oli hea. Sõin korra seda külmana ja siis jäi suulakke mingi rasv, äkki lambarasv või midagi taolist. Nüüd ostan toorest hapukapsast ja keedan ise, odav ja hea. Üks muutus on mu toitumisel veel. Varem küpsetasin ise rohkem kooki. Mulle need maitsesid väga ja sõin üleliia. Nüüd siis eriti ei küpseta.

Ma ei tahaks selle jutuga kedagi solvata. Igal inimesel on õigus olla selline, nagu ta tahab olla. Ja öeldakse ju ka: head inimest peabki palju olema. Arvan ka, et paljud volüümikad naised on väga kenad, näod on päris ilma kortsudeta.

Hullem on minu arvates liigne kõhnus. Arvan, et siiski maha võtta on kergem kui juurde võtta. Peres on mõlemad kogemused olemas.

Head kevadkuud kõigile ja soovitan teilgi, kes te olete samamoodi mõne kilo ülekaaluga kimpus, nagu mina enne olin, päevas üks lusikatäis vähem süüa!