Paar aastat tagasi lugesin ühte ilusat lugu. Vanainimene (üle 80 aasta vana) läks varahommikul tööle — last hoidma. Koju jäi magama 28-aastane lapselaps. Et lapselapsel kergem oleks, pani vanaema puud ahju, et kui poiss ärkab, siis saab kohe kiiresti tule alla panna. Kuid siiber oli kinni ja pliit eelmise päeva kütmisest soe ning puud süttisid.

Teadagi, varsti oli maja suitsu täis. Appi tuli kass, kes ajas mehe üles. Küll siis kassi kiideti, kiidan mina ka. Kuid siiani tuleb vahepeal see lugu meelde ja mõttesse hoopis teise külje pealt.

Arvan, et me pingutame nii meeste kui laste eest hoolitsemisega üle. Muidugi tahame ikka head, kuid harjutame nii mõned inimesed abituks. Minu tuttav räägib, et kui ta mees jääb üksi koju, siis ta varsti helistab ja kurdab, et oh, mul on halb olla, olen haigeks jäänud. Naine püüab rahustada, arvab, et on kõik korras. Mees on siis ka kiirabi kutsunud, kuid otseselt midagi leitud pole. Mehel on üksi igav, ta mõtleb ja kütab ennast üles ja ongi haige.

Teisel tuttaval on lugu kurioossem. Mehel on peale nn enese üleskütmise ja õnnetuolemise juures veel ka jälgimisvajadus. Kolmandal tuttaval naine suri ja enne elurõõmus ja seltskondlik mees jäi õnnetuks, üksikuks, mustaks, ükskõikseks, hakkas jooma ja pikalt teda ei olnudki. Eks neid näiteid on ju kõigil. Tavaliselt on naised pikemaealised — just külades hakkab silma, et vanemaid mehi on vähe. Naised elavad talumajades, teevad kodutöid, käsitööd, käivad rahvatantsus, laulavad, on sageli väga aktiivsed. Mu tuttav 85-aastane mees ütles, et ei teagi, mis saab, kui ta naine enne teda sureb, ta ei oskavat süüagi teha.

Üldiselt naised omavahel ka räägivad, kui abitud nende mehed vahepeal on, päris muigavad selle abituse üle. Samas, kas me mõtleme, et see ongi nagu meie kätetöö, oleme mehed n-ö lapsendanud ja ära hellitanud. Mul on ka arvamus, et nooremad inimesed on selles suhtes palju targemad ja aina kuulen, kuidas mehed rõõmuga kokkavad. Võib-olla ütlen täna õhtul mehele — olen nii väsinud, ole kena, tee sina õhtuks midagi süüa. Kusagilt tuleks ju alustada.

Ootan harivaid kommentaare.