Olen 28-aastane naine. Olen juba kaks aastat abielus ja täiesti valmis last saama. Minu 35-aastane mees tahab samuti last, aga vaatamata minu palvetele ei taha ta oma ebatervislikest eluviisidest loobuda.

Mu mees suitsetab ja joob päris tihti õhtul kodus õlut, rääkimata pidutsemisest sõpradega. Lisaks ei armasta ta tervislikku toitu ja kui ta üksi elaks, siis sööks ta ilmselt iga päev ainult rämpsu. Vaid tänu sellele, et mina kodus kokkan, sööb ta aedvilju ja muud tervislikku, kuigi üsna tihti krimpsutab selliste toitude — tema sõnadega “kapsa“ — söömise peale nina.

Kui hakkasime selle aasta kevadel rääkima, et võiksime lapse saada, palusin mehel suitsetamine maha jätta ja alkoholi joomisesse mõnda aega paus teha. Mees vaatas mind nagu ilmutust ja küsis, et miks tema eluviisid peaksid meie last mõjutama.

Otsisin välja hulga kirjandust, kus oli räägitud sellest, et mehe sperma kvaliteeti ja seega tulevase lapse tervist mõjutavad ka mehe eluviisid väga palju. Mees ütles, et ta ei viitsi neid asju lugeda ja ei usu sellist asja — et alati on ju mehed suitsetanud ja õlut joonud ja täitsa normaalsed lapsed on sündinud.

Mina aga ei soovi selliseid eluviise harrastava mehega last saada, sest kardan, et lapsel võib selle tõttu mõni haigus kaasa sündida või on tal tulevikus lihtsalt nõrgem tervis.

Kui enne lapse saamise juttu oli meil mehega läbisaamine ideaalne, siis nüüd on need pidevad vaidlused meie suhted pingeliseks muutnud. Ma lihtsalt ei saa aru, miks mees ei või ka omalt poolt natuke pingutada, et meie tulevasele lapsele parim “stardipositsioon” anda. Kas tõesti on naised ainukesed, kes laste saamiseks valmistudes oma eluviise muutma peavad?

Kirjutage Naistekale oma kogemustest — kas ja kuidas on mehi võimalik hea eesmärgi nimel eluviise muutma sundida?