Millagi tuli ülemusega jutuks ja selgus, et olen töötuna arvel ja ülemus seega lepingut sõlmima ei hakanud. Ta soovitas minna tööhõivesse jutuga, et käisin firmas kohal ja kuna tööd, erinevaid asju ning masinaid nii palju, siis tahaksin sinna kaheks kuuks praktikale. Tööhõives saavutasime kokkuleppe ja pidin minema uue nädala alguses tagasi lepinguid vormistama. Kuna konsultant jättis nii usaldusväärse mulje, siis tuli ka jutuks, et olen seal tegelikult tööl juba mai lõpust saati — lepiti praktikaga kuu lõpuni. Töö juures rääkisin ülemusele, et lepiti praktikaga vaid kuu lõpuni ja tingimusel, et sinna pärast praktikat ka tööle saan — tööhõive ei taha niisama maksta 400 € praktika juhendamise eest, kui hiljem tööd samas kohas mingil põhjusel ei jätka. Ülemus tegi suured silmad, et ei, nii palju küll ei maksta.

Uue nädala alguses läksin tööhõivesse, kus öeldi hoopis, et kuna olen seal juba kuu aega nagunii tööl olnud, siis peaks ju kõik selge olema ja praktikat ma ei saa. Mind võeti töötuna arvelt maha eelmise päeva seisuga ja soovitati mu ülemusel minuga leping sõlmida. Töö juures rääkisin kogu seda juttu ülemusele, kes oli lõpuks nõus lepingut tegema vaid kuu lõpuni ehk siis üheks nädalaks. Minu küsimusele, et mis edasi saab, laiutati vaid käsi ja öeldi, et ei tea. Ütlesin, et mulle ja mu väikesele lapsele see küll kindlustunnet ei tekita — ma ei saa ju lapsele öelda, et sorry, aga täna süüa ei saa, kuna emmel pole raha.

Ma kujutasin ette, et ülemus on ikka kavalam ja teeb lepingu, aga nelja kuu möödudes lõpetab nn praktikaaja ebarahuldava tulemuse tõttu, sest sügisest on nagunii vähem tööd ja seni mind hea ära kasutada väiksema palgaga.

Miks oli vaja mind töötuna arvelt maha võtta? Kui mulle olekski töö juures leping tehtud, siis oleksin ju saanud hommikul tööhõivesse helistada ja töötuna arveloleku lõpetada ning vabal päeval vajalikke allkirju andma minna.

Tööhõives tuli ka välja, et seal firmas on juba mitu praktikanti olnud. Tundub, et firma ongi vaid praktikarahade peal väljas. Kuna õhkkond oli seal köögis üleüldiselt väga närviline ja paks ning tuju ülemuse poolt juba piisavalt ära rikutud, siis mõtlesin, et ma ei tahaks küll niisama veel nädal aega seal head nägu teha, kui tulevik tume. Võtsin oma lõpparve ja lahkusin.

Nüüd olen töötuna arvelt maas, lepinguta ja taas töötu.

Kas Eestis on üldse võimalik saada normaalsesse firmasse tööle, kus töölise palkamisel mingeid varajatud konkse pole? Juba mitu firmat järjest, mis löövad noa selga.

Hakkan lootust kaotama.