Esimesena nägin pilti, kus üks keskealine naisterahvas, tõenäoliselt vanaema, suitsetab täpselt lapsekäru kõrval. Eelnevatel piltidel oli näha, et suits on süütamata suus ja eeldasin, et küllap on inimesel nii palju mõistust, et ei hakka seda ka lapse lähedal tegema, aga minu illusioon purunes kiiresti. Nii palju räägitakse tubakasuitsu kahjulikkusest ja eriti lastele. Miks peab siis naine, eeldatavasti veel vanaema, niimoodi väikese lapse tervist ohustama? Kui suitsetamata olla ei saa, jumala eest, astu paar sammu eemale. Ma vihkan seda, kui inimene on nii nikotiini ori, et ei pea paari tundigi tossamata vastu. Kõik on kindlasti kokku puutunud nendega, kes autos suitsu kimuvad, kuigi teavad, et see sulle ei meeldi. Suruvad suu vastu aknapragu, et saaks kiiresti-kiiresti paar mahvi tõmmata, enne kui pahandama hakkad. Pärast on salong ikkagi haisu täis. Pluss haisevad just suitsetanud inimesed väga rõvedalt, kuigi nad ise sellest aru ei saa. Vanasti sõitsin tihti rongiga ja nii kohutav oli, kuidas paljud ei suutnud seda tundi-kahtegi suitsetamata veeta ning tambur ning WC haisesid keeldudest hoolimata täiesti rõvedalt. Pärast tuli veel mõni su kõrvale istuma, endal konihais juures.

Sellest ma ei hakka üldse rääkima, et igal teisel inimesel oli festivalipiltidel õlle- või siidritops näpus. Täiskasvanud inimesed, pole minu asi öelda, et see on ikka täiesti haige, kuidas ei saa muusikat ilma alkoholivineta nautida. Mis mind aga närvi ajas, oli see, et paljudel neist purgid näpus olijatest olid lapsed kaasas. Ühel pildil olid ema ja isa mõlemad oma õllega ja kaks mudilast jooksid sabas. Teisel pildil rääkis ema lapsega, endal alkotops käes. Kujutage ette, kui vastik on, kui teile endale hästi lähedalt alkoholihaisu näkku hingatakse ja mõelge siis, et laps ei saanud seda vältida — muusika tõttu pidi ema otse kõrva ääres rääkima. Fuhh! Millise eeskuju see lastele annab? See, et absoluutselt igal üritusel peab tingimata alkoholi tarbima. Vähemalt üks lapsevanem võiks ikkagi napsutamata olla, kui juba ühiselt välja tuldud on. Keegi võiks ju vastutada. Te võite nüüd öelda, et ega ühest õllest siis purju ei jää, aga kui midagi juhtub ja selgub, et väike promill on sees, läheb see kirja raskendava asjaoluna ning pärast ei jõua end ära kiruda ja süüdistada, sest äkki oleks halb juhtumata jäänud, kui see alkohol oleks ostmata olnud.

Piltidel oli palju lapsi ja hästi tore, et pered ühiselt aega veedavad ning lapsi kodust välja toovad, aga mitte ühelgi pildil oleval väikelapsel ei olnud peas müra summutavaid kõrvaklappe! Sellistel üritustel on muusika piisavalt vali, et detsibellid lapse kuulmist mõjutaksid. Miks inimesed üldse selliste asjade peale ei mõtle? Olen käinud erinevatel rokifestivalidel siin- ja sealpool piire ning tõesti tundub, et rokirahvas on vastutustundlikum kui teised, sest neil üritustel nähtud lastel on eranditult kõigil kõrvakaitsed olnud. Ma tean, et inimesed tulid sinna lauluväljakule lõbutsema ja seega on minust üsna õel vinguda nende lõõgastumisviiside üle. Minu poolest joodagu end või pikali ja suitsetatagu siniseks, aga kui lapsed mängus on ja lõbutsemine toimub pereürituse eesmärgiga, võiks ikka natuke oma kahjulike käitumisviiside, halva eeskuju ja sõltuvuste rahuldamise paikade üle mõelda.