Minu jaoks on see niivõrd tuline teema, et lausa kõrvetab. Kui öelda ausalt, siis miinimumpalgaga ON võimalik ära elada juhul, kui sul on olemas oma kodu (ehk pole laenu ega pea üürima) ning kaaslane, kellel samuti sissetulek.

Kui rääkida üksiküritajast — tänapäeva noorest või ka vanemast isikust -siis miinimumpalgaga sa ära ei ela. Kui just vanemad või keegi teine ei toeta. Kui üürikorteri kuutasu on ainuüksi 200 eurot (hea, kui sellise hinnaga leiad, see üldjuhul üks tuba korterist või väga nirus seisukorras nõukaaja korter) ja sinna juurde tulevad veel kommunaaltasud (umbkaudu 150 eurot), siis jääb inimesele alles vaid 80 eurot. Jah, siin saab vaielda, et kas on ikka vaja mõndasid asju ja kuskilt saab ikka kokku hoida, aga ütlen ausalt ja otse, ise antud olukorda läbi elades, miinimumpalgast üksi üürikodus elades ära ei ela.

Hea küll, kui ma olen elujõuline ja lapsi veel pole, siis miks peaksin miinimumpalga peale jääma? Siit ka järgmine kivi riigipeade kapsaaeda — kui õpin, siis kogemuseta haritud inimest tööle ei võeta, kooli kõrvalt aga saangi poole kohaga käia, mis tähendab ka madalat palka. Nokk kinni ja saba lahti.

Mulle pakub nalja, kui tuleb mõni ametnik, riigipea vms ütlema, et miinimumiga elab ilusti ära. Tahaksin, et need targad prooviksid kaks kuud ise niimoodi elada, ostes ise miinimumist bensiini, toidaks lapsi, asendaks mõne katkiläinud, kuid eluks vajaliku seadme, maksaks üüri ning muid makse — seda kõike ühes kuus ja miinimumpalgast ja arvestades stsenaariumi, et toetavat kaaslast kõrval ei ole.

Ehk siis konkreetselt pealkirjale vastates — kuidas miinimumpalgaga ära elada? — on see, et ela igavesti koos vanematega, sest koos on arveid maksta palju ilusam. Teine võimalus leida rikas mees või naine, kellel on oma kodu ja ta on sinu eest kõik nõus tasuma. Kolmas võimalus, nagu linnaosavalitsused soovitavad, ela palun ajutiselt sotsiaalpinnal ning seni käigi koolis ja õpi targaks — seejärel saad hariduse ja loodetavasti ka kogemuse ning kõrgele palgale. Neljandaks pakun, et võib-olla leida kas kortkerikaaslane või lihtsalt kaaslane ja maksta arved pooleks — ka nii on lihtsam ja kergem.

Seda, kuidas miinimumist ära elada, võiksid need samad riigiametnikud, kes räägivad, et see on tehtav, meile kõigile õpetada. Nende elu tuleks avalikult kaks kuud filmida ja siis vaatame edasi…