Avaldame anonüümsust sooviva lugeja kirja:

Mulle oli haigekassa poolt määratud töövõimetus 40 protsenti ja sain töövõimetuspensioni iga kuu 60 eurot. Uuest aastast tulid uued seadused ja töövõimetust hindab töötukassa. Aasta alguses oli mul uus ekspertiis ja määrati töötutoetus. Käisin ka tööl. Kuu aega olen olnud juba töötu, kuid pole ennast töötuna arvele võtnud, kuna tööandja pidas alusetuks lahkumist TLS § 91 lg 2 alusel ja asi on töövaidluskomisjonis. Eile tuli kiri töötukassasst, et mulle lõpetatakse toetuse maksmine, kuna ma pole töötuna arvele võetud ega tööl.

Töövõimetuspension ju määrataksegi inimesele, kes ei saa tervislikel põhjustel kõiki töid teha. See oli mu ainus sissetulek sel ajal, kui ma igasugust tööd teha ei saanud. Kuna kasvatan ka väikest last, siis ei ole võimalik minna ka ametikohale, mis ei klapi lasteaiaaegadega ja mile tööaeg on kaksteist tundi. Minu ainus sissetulek kuus oli 110 eurot, mille moodudtasid lasteraha ja töötutoetus.

Tekibki dilemma, et milleks töövõimetustoetus sellele, kes käib tööl ja saab nagunii palka ja võtta see töötult, kes palka ei saa, seega sissetulek puudub?

Eestis on nagunii väikelaste emadel tööle saamine väga raskendatud. Tööandjad ei taha töölisi, kes peavad pidevalt laste haiguste tõttu puuduma ja kui oled üksikvanem, siis on sul ainus võimalik tööaeg kaheksast hommikul viieni õhtul. Suuremalt jaolt on toitlustusasutused ja kauplused, mis eeldavad töölolekut 12 tundi jutti. Sellist töökohta, mis kellaajaliselt klapib, on suht võimatu leida. Ja kui leiadki, siis on see alampalgaga. Minul ei ole lapsehoidjat kuskilt võtta ja tema palkamiseks ei leidu ka raha.

Poliitikud on teinud Eesti elu võimalikult raskeks ja oskustöölisi napib, sest vähegi endast lugu pidav inimene, kelle on võimalik, pageb Soome parematele jahimaadele. Tõstetakse ainult enda palku ja poputatakse pagulasi meie maksumaksjate raha eest, aga oma kodumaa rahva heaks ei tehta midagi. Kui poleks last, siis ei peaks vajalikuks tööle minna, et pagulasi poputada, sellal kui nemad piinavad ja vägistavad inimesi riigis, mis neile abi pakub ja kõik nende heaks teeb.