Olen 42-aastane naine. Töötan suures avatud kontoris. Olen ilmselt kergesti külmetuv ja viirustele vastuvõtlik inimene, sest nohud ja köhad on minu sügiste ning talvede lahutamatu koostisosa.

Olen ise harjunud, et ikka aeg-ajalt sellised haigused kimbutavad ja mu perearst ütleb ka, et mu immuunsüsteem on nõrgavõitu ja kui ma tahaksin seda tugevdada, siis ma peaksin esimese asjana loobuma oma stressirohkest tööst.

Arsti soovitust ma veel järginud pole, sest vaatamata hullumeelsele tempole ma armastan oma tööd ja see stress lööbki mul just välja nohu või köhana.

Mis mu probleem siis on? Nimelt iga jumala kord, kui mul on jälle hääl ära või muu jama, siis hakkab pihta jutt töökaaslaste poolt, kuidas ma peaksin ennast ravima. Igaüks tuleb loengut pidama, mida ma kõik peaks tarvitama, et neid haigusi ravida ja kuidas ma peaks neid üldsegi hoopis ennetama ja mingeid immuunsüsteemi tugevdavaid rohtusid kasutama jne. Ma ei suuda enam lihtsalt noogutada ja naeratada — kuulge, ma tean ise ka, et haigena tuleb teed juua ja jalavanni teha või mida iganes. Mis te tõesti arvate, et ma kuulen esimest korda, et mesi ja ingver on tervisele head? Samas ma saan aru, et nad soovivad ju ainult head, nii et ma ei saa neid lihtsalt pimedasse kohta saata selle sõbraliku, kuigi tüütu jutu peale.

Niisiis kirjutangi hoopis teile ja äkki mõni hoiab ennast tulevikus tagasi, kui seda kirja loeb. Inimesed, jätke haigete inimeste hing rahule! Kui nad küsivad nõu, siis muidugi võiksite seda anda, aga üldiselt inimesed — eriti kui nad põevad külmetushaigusi tihti — teavad väga hästi, kuidas end ravida ja neil on ammu oma protseduurid välja kujunenud, mis neid kõige paremini aitavad. Jagada nohusele inimesele infot, et ta oleks pidanud mingeid immuunsüsteemi tugevdavaid tilku võtma juba enne ja siis soovitada küüslauku ninna toppida on ainult aja raiskamine. Uskuge mind, nohus inimene teab kõiki neid nippe juba ammu ning teab ka seda, mida ta neist kasutab ja mis just teda aitab.

Kirjutage Naistekale, kas teile meeldib, kui teile ilma küsimata erinevaid tervisenippe soovitatakse.