Eelmise aasta alguses tegingi deklaratsiooni ning lisasin oma tulu vormi “müügitulu”. Ühel hetkel sain e-kirja, et ma pean oma tulu deklareerima hoopiski ettevõtlusena. Selle peale tekkis küsimus, et kuidas ma saan olla ettevõte, kui ma seda ametlikult ei ole? Helistasin EMTAsse, et mul oli alguses õigus — pean oma tuli siiski müügituluna kirja panema. Tegingi siis lõpuks nii ja sügisel laekus minu postkasti uus kiri — minu suhtes oli alustatud menetlust ja paluti EMTA kontorisse kohale minna.

Läksin sinna ja tuli välja, et ikkagi on kõik valesti. Pidin saatma kõikvõimalikud tõestused oma tehingutest ja tuludest. Selle peale saadeti mulle ametnikult kiri koos manusega — kaasa olid pandud minu tehingute väljavõtted KOOS parandustega. Postikulu oli näiteks tuluks märgitud. Kuidas moodi saab postikulu olla tulu, kui mina selle eest ju mingit raha ei saa? Võtsin kätte ja vaatasin kõik oma tehingud üksikasjalikult üle ja lisasin märkustesse kommentaarid. Lõpuks tekkis võimalus kõik korralikult kokku arvutada.

Tegelik summa mis kokku tuli, oli 2014. aasta alguses minu poolt deklareeritud summast 2000 € väiksem, kuna aastal 2014 oli palju tagasimakseid. Saatsin omapoolsed küsimused ja väljavõtted koos lisatud märkustega ära. Ütlesin, et saadan vajadusel ka 2014. aasta väljavõtte. Jälle venis nendepoolne vastus lausa terve kuu. Vahepeal kirjutasin, et uurida kui kaugel asi on, aga sealt tuli vastuseks, et neil on kiire-kiire. Lõpuks tuli minu jaoks šokeeriv vastus..

Ikka ja jälle tänitati, et ma pole ennast ettevõtjaks registreerunud ja paha paha. Kui kirja lõppu jõudsin, vajus suu lahti. 2014. aasta tagasimakseid nemad ei arvesta. Kõik sissemaksed lähevad tulu alla.
Seega minu loogika järgi tähendab see seda, et mina eraisikuna jään kahjumisse, sest olin loll ja aus ning deklareerisin oma tulu, et riigile makse maksta. Kus on loogika?

Miks ma üldse selle kõigega tegelema hakkasin? Et oma perele raha sisse tuua, olin antud hetkel veel rase ka. Noorel perel on Eestis väga raske hakkama saada. Kui tekib võimalust kuskilt lisaraha teenida ja üritad seda ausalt teha, siis järgneb sellele selline asi, et kooritakse ka viimane raha ära.

Vabandage väljenduse eest, kuid miks on vaja riigil keerata neile inimesi, kes üritavad ausalt lisaraha teenida? Siin Eestis on niigi raske tööd leida ja kui leiad töö siis palk on nii nigel, et sellega ei ela järgmise palgapäevani ära. Facebooki keskkonnas on palju müüjaid ja kindlasti neist 80% ei maksa kellelegi makse. Hetkeseisuga arvan, et võibolla nii ongi parem, sest pärast deklareerimist mine tea — pead veel eraisiku pankroti välja kuulutama, sest riik on su vaeseks oma maksudega ja nõudmistega teinud.

Maksu- ja Tolliameti kommentaar:

Antud näite põhjal järeldades on maksumaksjal mitu asja sassi läinud, mille tõttu oleks oluline seda ka maksuhalduri vaatest selgitada. Eriti sellepärast, et selline vahendusteenuse osutamine erinevates portaalides on olnud üha kasvav trend ja läheneval tulude deklareerimise perioodil tuleks kõik sellised tulud ka õigesti üles märkida. See aitab maksumaksjal vähendada ka maksu- ja tolliameti teenindajaga suhtlemisele kuluvat aega ja välistada arusaamatusi.

Esimese sammuna ongi vaja teadvustada, et kauba müügist saadud tulu tuleb deklareerida. Kui isik müüb paaril korral aastas kasuga mõne kauba edasi, siis saab tulu deklareerida kord aastas esitataval füüsilise isiku tuludeklaratsioonil. Antud näite puhul tekkis maksumaksja ja MTA teenindaja vahel arvamuste lahknevus ilmselt seetõttu, et maksumaksja vahendustegevusel olid juba ettevõtluse tunnused. See tähendab, et maksumaksja tegeleb püsivalt müügitegevusega kasumi saamise eesmärgil. Kui inimene tegeleb kaupade müügiga ettevõtluse raames, peab ettevõtluse vorm olema aga kantud ka äriregistrisse.

Kui isiku tegevusel on ettevõtluse tunnused, siis on vaja täita oma andmed tuludeklaratsiooni vormil E, kuhu peavad oma ettevõtlustulu märkima kõik füüsilisest isikust ettevõtjad (FIE-d). Saadud ettevõtlustulu tuleb vormil E deklareerida ka siis, kui kaupleja pole äriregistrisse kantud. FIE võib kaubandustegevusega seotud kulud ettevõtlustulust maha arvata ning saadud kasum maksustatakse tulu- ja sotsiaalmaksuga ning kohustusliku kogumispensioni süsteemiga liitunud isiku puhul ka kohustusliku kogumispensioni maksega.

E vormil esitatakse andmed kassapõhise arvestuse alusel, raha sisse ja raha välja. Kõik mis jääb maksustamisperioodist välja on juba järgmise perioodi tulu või kulu.

Täiendav info internetis kaupade müümisest saadud tulu maksustamisest ja deklareerimisest: http://www.emta.ee/index.php?id=36299