Eestlased on tagasihoidlikud, mõõdukad ja vaoshoitud. Suhtlemisele aega niisama ei raisata. Tühja loba ei peeta heaks tooniks. Rääkimine hõbe, vaikimine kõikeütlev. “Mõhõhh” ja “mõkõõ” on kaks peamist võtmesõna ja teed teise inimese hinge. Need häälitsused tähistavad jaatust ja eitust, nõusolekut ja keeldumist, maad ja taevast, tuuli ja torme, armastust ja vihkamist, yini ja yangi, võitu ja kaotust, silku ja leiba. Tähistavad kogu suhtlemist, tervet maailma!

Tegelikult on õnneliku elu alus aga vaba ja ülevoolav suhtlemine. Kõikjal ja kõigiga. Pidev üksteise kallistamine, tervitades musitamine ja emotsionaalne mõttevahetus. Ja muidugi seks! Ei, mitte see arvuti ees omaette nokitsemine… Ikka see päris seks, elus inimestega. Kuna meil lapsi nii vähe sünnib, siis on tekkinud kahtlus, et inimesed seksivad liiga vähe. Tundub, et omavahel ei suhelda moel, mis viiks laste saamiseni. Mida soovitate?

Nõu annab harrastusseksi spetsialist Olev Almis:

Teada on, et vaatamata vaoshoitud suhtlemisele, eestlastele siiski väga meeldivad grupi- ja massiüritused. Käiakse koos looduses, metsas seenel, sõjamänge mängimas ja telkimas, metsade vahel võidu suusatamas, laulupidudel ja poodides allahindlustel ühiselt rüselemas, järve ääres muusikat ja saalides mornivõitu luulet kuulamas ning vahel harva teatris. Seega on kõik alused õnnelikuks kooseluks olemas, aga… tihe emotsionaalne suhtlemine on puudu. Kui nüüd siia lisaks seksi, oleks võrrand lahendatud. Siis ei peakski omavahel palju rääkima ega tihedalt mõtteid vahetama. Võiks lihtsalt koos hoogsalt lapsi teha. Massiüritused võiks muuta grupikaks. Sellisteks, kuhu sissepääs oleks muidugi vaid täiskasvanuile. Sugutada võiks kasvõi rahvamuusika või koorilaulu saatel, et kodusem oleks. Kasutada saaks külakiikesid ja taastamata mõisate varemeid. Ürituste üllastamiseks võib kanda kostüüme vabal valikul, meditsiinitöötaja, trammijuht, riigikogu liige, rahvatantsija, baaridaam, õpetaja, välismaalane, pangateller, ülemus… igaüks oma fantaasia järele.

Kuna me, eestlased, oleme üsna ortodoksselt kinnisvara ja autousku, ümberehitus- ja krundiarenduskirega petroseksuaalid, siis erutavaimad tegeuspaigad oleks paljude jaoks kindlasti autonäitused ja ehitusmessid. Tausta ja tegevuspaigana saaks kasutada eksponaate. Mõnusalt krudisevad nahkistmed ja armuhigised aknad… Kogu õhustik oleks lõõgastav ja soe, hoogsas meeleolus saaks ka äri edukalt aetud. Majandus tugevneks, elu edeneks, meel läheb rõõmsaks, lapsi aina sünnib, kõik on õnnelikud.

Soliidsemas eas inimestele, kes enam lapsi ei sünnita, soovitaksin siiski ka soojalt seksi. Lõõgastuseks, meelelahutuseks ja seltsielu edendamiseks. Tervis ja tuju tulevad! Aianduskooperatiivid ja korteriühistud pakuvad palju senikasutamata võimalusi. Ja maapiirkondades seisab meil tühjana kümneid suvilaid, mida saaks ühisüritusteks kasutada. Puhuks vanale majale elu sisse. Algul istuks veidi ühiselt lõkketule ääres või pliidisuu ees, limpsiks õunaveini, võtaks laulu üles ja kui enam häbi pole, suunduks suvest veidi luitunud, kuid ilusaid mälestusi täis vahekardina taha suguliselt suhtlema. Kõigil oleks tore. Sat sees ja vets väljas. Pidu poole hommikuni ja  õhetav vanainimene ei pahanda ka järgmisel päeval bussis lastega, kes istet ei paku. Istuda pole nagu enam vajagi, ega eriti ei saagi. Seks aitab paremini kui veidi suurem pension ja isegi rohkem kui Andruselt või Edgarilt pühadeks saadud postkaart. Elu oleks kõigil helgem. Nii, et sõbrad, mõelgem koos ja tehkem ära.