Olen ühe lapsega üksikema ja võin lähemalt rääkida, kas ja kui palju lastele kulub. Esmalt kiitus artiklis mainitud laste emale, et on toetatud trennides käimist. Minu laps tegeleb tantsimisega, mina mitte millegiga, sest vaba raha üle ei jää.

Koolile ja lasteaiale kuluvad smmad ei ole ainsad, millega arvestada tuleks. Ka laste eluasemekulu, rõivad ja söök tuleb sisse arvestada.

Minul on üürikorter, sest pank ei anna laenu põhjuse, et mul on ülalpeetav ja sissetulek on kahe jaoks liiga väike. Üürikas oli algul 1-toaline, lapse kasvades ja kooli minnes vajasime 2-toalist, et tal oleks oma tuba, kirjutuslaud. Mööbel tuli endal lapse tuppa osta- kirjutuslaud kasutatud 120€, voodi 200€, tool, lamp lakke ja lauale, riidekapp, vaip, madrats jne kokku 1000€. Korteri tagatisraha 300€, üür väga soodne 250€ ja kommunaalid talvel ca 120€. Telekas, internet, mobiilid kõik miinimumpaketid ja ca 40€. Kui need kulud pooleks jagan, on igakuiselt ca 200€ nägu, lisandub toit ca 150€ nägu, vahel kino või bowling ja põhimõtteliselt igal hooajal lapsee uued riided, sest kasvab ca 10cm aastas, jalanumber vahetub 1-2 suurust aastas (9-aastane).

Ostan lapsele riideid suuruse varuga, st esimese hooajal käib rippuvate varrukate ja lohisevate saabastega ja järgmisel hooajal voila! jope varrukas lühike ning saapad pigistavad. Ei saa mina aru, kas tegemist on tootmistrikiga, aga iga sügis ja talv oleme probleemi ees, et eelmise hooaja riided/jalanõud on väikesed.

Tantsuring on 37€ kuus ja kunstiring 40€ kuus. Mõlemale on lapsel hea anne ja ei pea õigeks loobuda. Klassis on kord-kaks kuus sünnipäeval käimist, teatrid ja ekskursioonid, jõulukingid lastele ja õpetajale jne.

Ma ise pole aastaid endale midagi ostnud.

Minu palk on veidi üle 700€ + elatisraha sellest aastast 250€ ja toetus 55€. Me ei ole kunagi reisimas käinud, kord aastas käime spas, kogun raha, et lapsega Bulgaariasse minna. Sellest saame kahekesi hakkama, aga autori näite kaks täiskasvanut, kes iga aasta ei vaja uusi riideid, suuski kekatunniks, koolivahendeid jne, ei saa 1400€ kuidagi hakkama?

Minul isiklikult on hea meel, et mees otsustas uue pere luua siis, kui meil oli vaid üks laps. Kahe lapse väljaminekuid ma kanda ei jaksaks ning täiesti arvestamata jääb teil vaimne ülekoormus, mida kahel täiskasvanul on laste kasvatamisel ja vastutamisel oluliselt lihtsam jagada.