Milline terve mõistusega ema laseb oma lapse praegusel ajal helkurita kodust välja? Kuidas on see võimalik, et pärast kõiki kampaaniaid, hoiatusi ja šokiplakateid ei ole siiani aru saadud, et helkur on päriselt ka oluline?! See pole mingi autojuhtide kius, päriselt ka, lapsi EI OLE näha!

Ma ei julgegi linnas kiiremini kui 30ga sõita, sest praegusel aastaajal on täiesti võimatu autojuhil märgata midagi muud peale selle, mis tal otse nina all on. Märg asfalt neelab valguse ära ning vastutulevate autode tuled pimestavad nii, et vahepeal tahaks päikeseprillid ette panna. Nähtavus on maksimaalselt meeter igas suunas.

Seega ei ole mul parima tahtmisegi juures võimalik näha üleni musta riietunud lapsukest, kes põõsaste vahelt teele tormab. Või kampa, kes sõpradega kõnniteedel lollitades ükstest autoteele lükkavad. 100% ei märka ma täiesti vales kohas (valel pool või seal, kus kõnniteed ei ole) teepervel kõndivat last enne, kui on juba liiga hilja. Samamoodi ei paista autojuhile tumedad titekärud, mis halva nähtavusega ülekäiguradadele ette lükatakse, ema uhkelt mobiili näppides järel.

Arusaamatu, kuidas nii paljudel pole helkureid ei koolikoti ega ühegi riideeseme küljes, kuigi tänapäeval on tootjad sellele juba mõelnud ja helkurid jopedele-pükstele-kottidele külge kleepinud. Miks siis ikkagi valitakse need, millel pole ühtegi helkivat elementi peal? Praegu peaks lapsed käima ainult helkurvestidesse riietatult või siis pealaest jalatallani lumivalges. Muuseas, taskus või kotipõhjas olev helkur ei päästa, sest see ei paista välja, vastupidiselt väga paljude jõnglaste arvamusele.

Lapsed käituvad liikluses ettearvamatult nagunii, aga valgel ajal on nende ootamatuid hüppeid, jooksmist ja muidu lollitamist vähemalt natukene kaugemalt näha ja autojuht jõuab kiiremini reageerida. Kui ma hakkan pidurdama siis, kui lapseni on 1-2m, on selgelt liiga hilja, aga ma kordan veelkord — ma EI NÄE teda varem. Eriti ohtlikud on lastele praegu veel minusugused algajad juhid, kes ei oska veel kõikide aspektidega arvestada ja ei jõua muu jälgimise kõrvalt arvestada veel sellega, et kuskilt täiesti x-kohast võib keegi teele joosta.

Lapsevanemad, kes vähegi oma lastest hoolivad, palun riputage nad helkureid nii täis, kui vähegi võimalik. Ühest tilbendavast ei piisa, neid võiks olla ka saabastel ja mütsil, rääkimata koolikotist. Ühelgi emal-isal ei tohi olla oma lapse elust nii suva, et lubab ta praegusel ajal ilma helkurita tänavale!