1. Ära too kuuske koju enne lae kõrgust mõõtmata

Kõrgem kuusk ei ole alati parem ja seda eriti juhul, kui see ei mahu ei su autosse ega elutuppa. Enne, kui kuuske ostma lähed, ära unusta võtta arvesse ka seda, kui kõrge on su lagi. Kas su elutuba on väike või liiga asju täis? Vaata, et sul seda kuuske ikka ka kuhugi panna oleks.

2. Ära osta puud, mis ei mahu su kuusejalga

See on ka üks tüüpilisemaid vigu, mida inimesed kuuske koju tuues mõtlematusest teevad. Kuusk võib küll tunduda täiuslik, aga kas see on ostu väärt, kui pead ka uue kuusejala ostma? Äkki oleks ikka lihtsam, kui enne kodust lahkumist kuusejala ära mõõdad või võtad selle kaasa, et müügipunktis proovides kindel olla, et kuusk jalaga sobitub.

3. Ära oota kuuse ostmisega liiga kaua

Kui paljud tahavad juba detsembri alguses kuuse tuppa tuua, siis teised ootavad, et jõulupühad ikka lähemale jõuaks. Igal juhul ei tasu sellega liiga pikalt venitada, sest mida varem sa ostad, seda parem valik on ja seda värskemana saad sa selle kodus vette lasta.

4. Ära oota liiga kaua, et kuusele vett anda

Eksperdid väidavad, et kuusk võiks saada vett juba 6-8 tunni jooksul. Kui tood kuuse kaugelt maakohast, proovi talle teekonna jooksul vett anda ja hoia kuuske mõnda aega jahedas garaažis.

5. Ära aseta kuuske kuusejala külge enne, kui sa pole teinud tüve sisse värsket lõiget

Täpselt nagu lõikelilledega tuleks ka kuusele enne vette panekut värske lõige teha. Müügipunkt võiks seda sinu eest teha, kui viid kuuse kindlasti kohe koju ja asetad selle kuusejala külge.

6. Ära lase kuusel kuivada

Vesi on kuuse värskena hoidmiseks esmavajalik. Kuigi see, kust vesi pärineb või kui soe või külm ta on, olulist rolli ei mängi, siis kogus ja see, kui sageli sa vett lisad, loeb küll. Osta selline kuusejalg, kuhu mahub ikka korralikult vett ja kuusk oleks alati vees.

Esimese nädala jooksul vajab kuusk tõenäoliselt rohkem vett ja peale seda tasuks vett iga päev korra vahetada. Kardad, et unustad või lähed mõneks päevaks linnaks välja? Seda suurema veeanumaga jalga vajad.

7. Ära midagi vette lisa

Kuigi käivad jutud, et suhkru või mõne muu aine lisamine kuuse vette aitab, ei ole seda kunagi tõestatud. Jää parem tavalise vee juurde.

8. Ära lase lapsi või koduloomi järelvalveta kuuse lähedale

Kuigi enamasti ei ole kuuseokkad kellelegi mürgised, ei ole organismil neid lihtne seedida ja nad võivad kõhtu ärritada või isegi oksendamise esile kutsuda. Seega, hoia oma pisikestel ja koduloomadel silma peal, sest neile meeldib ju igasugu asju suhu pista. Hoidku veel selle eest, et nad puu pikali tõmbavad.

9. Ära aseta kuuske liiga kamina või radiaatori lähedale ega lase sel väljapääsu blokeerida

Eksperdid väidavad, et kuused peaksid asetsema vähemalt meetri kaugusel kaminatest, gaasipliitidest või radiaatoritest. Ühest küljest hoiab see ära tulekahju tekke, aga liigne soojus võib kuuske ka kuivatada. Ja kui su soov on hoida kuusk võimalikult kaua värskena, keera ka soojust pisut kodus maha (selleks ju soojad kampsunid ja villased sokid ongi).

Ja kui me juba ohutusest räägime: ära blokeeri kuusega teed toast välja.

10. Ära tõmba kuuseoksi tolmuimejasse

Kui tood koju päris kuuse, on kuuseokaste langemine põrandale vältimatu. Aga kui võimalik, tõmba need kokku harja ja kühvliga, sest kuuseokkad võivad tolmuimeja umbe ajada.

11. Ära viska kuuske minema

Selle asemel, et lased prügivedajatel kuuse minema viia, proovi seda hoopis taaskasutada. Paljud ettevõtted võtavad kuused vastu ja teevad neist midagi uut. Teine võimalus oleks kohe hooaja alguses osta kuusk, mis on istutatud potti ja kui pühad läbi, saad selle näiteks suvekodu hoovi istutada.

Allikas: Apartment Therapy