Alustame lasteaiast: viis õpetajat (kaks rühmaõpetajat, abiõetaja, muusikaõpetaja, kehalise õpetaja). Kõikidele on vaja teha “korralik ja viisaka summa eest kingitus, sest nemad hoolitsevad meie laste eest iga päev ning ei ole väärt muud kui ainult kõige paremat!” Sellise sõnastusega pöördus rühma aktivist sel aastal vanemate poole ühes rühmas. Kõik õpetajad saavad kinkekorvi minu meelest täiesti mõttetu träniga, aga kui nii otsustati, siis las jääb… ühe korvi hinnaks 45 eurot. Vaja on viis! Lapsed saavad kõik mingid ühesugused mänguasjad, millega minu laps mängib umbes kaks korda ja unustab siis, lisaks pannakse pakki ka mingid ulmekallid ökokommid, sest “suhkrut ei tohi lastele anda, aga midagi magusat ikka peab olema!” Ja siis kogutakse veel jõuluaktuse järgse ühise söömingu jaoks, kuhu ostetakse teadmata toitu selle asemel, et iga vanem ise midagi kaasa võtaks.

Kokku ühe lapse lasteaiakulu jõulude ajal: 35 eurot.

Teise lapse rühmas koguti samuti 35 eurot umbes samasugustel alustel.

Koolilapse klassis tehakse loosipakke, mille väärtuseks seati max 10, aga lapsed olid omavahel kokku leppinud, et selle raha eest nagunii normaalset midagi ei saa, summa tõsteti 20 peale. Õpetaja kingitusele 15, klassiõhtu ja jõuluväljasõidu peale 35 eurot…

140 eurot kolme lapse kooli- ja lasteaiajõulude peale.

Mina ei tea, mis maailmas need meie vanemad elavad, aga selline summa on ikka täiesti üle mõistuse. Püüdsin nii koosolekutel kui meililistis vastu vaielda nendele pöörastele summadele, aga vastuseks sain kaks stampvastust: a) kui ise tegeleda ei viitsi, siis ära vingu, ja b) kanna siis nii palju kui võimalik on, eks teised siis peavad sellevõrra rohkem üle kandma. Nende inimestega ei ole võimalik läbi rääkida.

Ei ole ultimaatum ja väljapressimine, ei ole… Ma ei ütle oma lastele, et sorri, aga teie ei saa kingipakke, sest ema pidas neid liiga kalliks. Ma ei saa lubada olukorda, kus minu lapse nime ei kirjutata rühmaõpetaja jõulukaardile, sest teada on, mis suhtumine sellele järgneb. Vastik on see väljapressimine! Muidugi ma maksan, aga oksemaik jääb kogu sellest asjast suhu.

Mul on tõsine palve neile rühmadele ja lapsevanematele, kes veel ei ole rahakogumist alustanud. Palun arvestage sellega, et meil siiski on väga palju vanemaid, kellel on rohkem kui üks laps, kes ei teeni 1000 eurot kätte ja kelle jaoks sellised summad käivad üle jõu. Teile ei käi, palju õnne, väga tore, aga mina pean oma muid jõuluplaane selliste summade välja käimise nimel tugevalt kokku tõmbama.

Kui palju teie laste kooli- ja lasteaiajõulud maksma lähevad?