Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp pani kirja kõige levinumad apsud selle valmistamisel ja jagab praktilisi soovitusi, kuidas neist pääseda.

Pistad liha külmikust otse ahju
Enne kuumtöötlemist peaks liha seisma umbes tunnikese toasoojas, et ahju pannes ei toimuks suurt temperatuurimuutust ja praad hästi pruunistuks. Seda võib soovi korral hoida enne kuumtöötlemist külmkapis meelepärases marinaadis ligikaudu üks ööpäev.

Liha jääb tooreks
Prae valmimisaeg sõltub selle suurusest, kuid üldjuhul arvestatakse ühe kilo liha kohta 90 minutit küpsemisaega. Seejuures on soovitatav kasutada lihatermomeetrit või nn praevalvurit, mis annab märku, kui roog on valmis. Liha on küps, kui terava noa või vardaga torgates ei tule punakat vedelikku. Jäta meelde, et eralduv vedelik peab olema kindlasti läbipaistev ja selge.

Satud maitsestamisega hoogu
Vürtsid, maitsetaimed ja köögiviljad muudavad prae veelgi maitsvamaks. Samas tasub jälgida, et need ei varjutaks toidu loomulikku maitset, vaid tooksid esile lihale omase meki. Selleks sobivad igati näiteks küüslauk või mugulsibul. Loomulikult võib lihatüki lihtsalt kokku hõõruda soola-pipraseguga või näiteks sinepi-meeseguga ja lasta enne ahjupanekut veidi seista.

Asud kohe liha kallale
Enne lahtilõikamist võiks lasta valmis prael 5-15 minutit seista, et lihamahlade liikumine peatuks. Nii ei valgu vaagnale liigselt väärtuslikku vedelikku. Liha lõigatakse ristikiudu ka pärast küpsetamist. See lühendab lihaskiude, tehes portsjontükid õrnemaks ja pehmemaks.

Lõikad nüri noaga
Liha lõikamiseks peab kasutama kindlasti teravat nuga, et see libiseks kergelt läbi liha. Nuga on nüri siis, kui sibulat või tomatit lõigates libiseb tera paigast ega tee kohest sisselõiget. Samuti vajab nuga teritamist, kui selle teral on näha täkkeid või muid vigastusi.